Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Όπως κάθε άλλη καλλιέργεια, η κάνναβη μπορεί να επηρεαστεί από παράσιτα, μυκητιακές λοιμώξεις, ιούς και διάφορα άλλα προβλήματα που μπορεί να είναι επιζήμια για την ποιότητα και τη ποσότητα της σοδειάς σας. Το να γνωρίζετε πώς να ξεχωρίζετε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών από τη σήψη των ριζών και τη μούχλα, για παράδειγμα, είναι το κλειδί για την έγκαιρη θεραπεία της κάνναβης και την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στην υγεία των φυτών σας.


Προβλήματα της Κάνναβης που Σχετίζονται με τα Θρεπτικά Συστατικά

Τόσο η υπερβολική χορήγηση θρεπτικών συστατικών όσο και η ανεπαρκής χορήγηση δημιουργούν στρες σε ένα φυτό και μπορεί να του προκαλέσουν συμπτώματα όπως αποχρωματισμό ή κακοσχηματισμένο φύλλωμα και αργή ανάπτυξη. Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα της κάνναβης που σχετίζονται με τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Διατροφικές Ανεπάρκειες

Οι άπειροι καλλιεργητές πιστεύουν συχνά ότι η κάνναβη χρειάζεται μόνο τρία θρεπτικά συστατικά: Άζωτο (Ν), Φώσφορο (Ρ) και Κάλιο (Κ). Και ενώ αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι πράγματι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη, τα φυτά κάνναβης χρειάζονται ένα σύνθετο μείγμα μακροθρεπτικών, δευτερογενών και μικροθρεπτικών συστατικών για να τροφοδοτήσουν τόσο τη βλαστική ανάπτυξη όσο και την ανθοφορία. Όταν τα φυτά σας δεν λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, αντιμετωπίζουν ελλείψεις που προκαλούν τον θάνατο των παλιών και νεαρών φύλλων, όπως και τον αποχρωματισμό τους.

Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών συνήθως προκαλούνται από ανεπαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, ανισορροπία στο pH και αποκλεισμό λόγω υπερβολικών θρεπτικών συστατικών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την ανάπτυξη ενός φυτού και να μειώσει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της σοδειάς.

Τα ακριβή συμπτώματα της έλλειψης θρεπτικών συστατικών ποικίλλουν ανάλογα με το ποιο θρεπτικό συστατικό λείπει από το φυτό σας. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Παλιά ή νεαρά φύλλα που πεθαίνουν
 • Φύλλα κιτρινισμένα ή καφέ
 • Κόκκινοι ή μοβ μίσχοι
 • Φύλλα με στίγματα ή ξερά
 • Καμπυλωμένες άκρες φύλλων και κορυφών
 • Επιμήκυνση
 • Διπλωμένα φύλλα και μίσχοι

Ορισμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να διορθωθούν αυξάνοντας απλώς την ποσότητα που χορηγείτε στα φυτά σας. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας του pH ή/και αποκλεισμού λόγω υπερβολικών θρεπτικών ουσιών, τα φυτά θα χρειαστούν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας.

Διατροφικές Ανεπάρκειες

Έγκαυμα Λόγω Υπερβολικών Θρεπτικών Συστατικών

Το αντίθετο της ανεπάρκειας—το "κάψιμο" των φυτών λόγω υπερβολικών θρεπτικών συστατικών—συμβαίνει όταν τα φυτά λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από όσα χρειάζονται. Η υπερβολική σίτιση είναι μια προφανής αιτία εγκαύματος λόγω υπερβολικής χορήγησης θρεπτικών συστατικών, αλλά και εδώ, οι ανισορροπίες του pH ή ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών είναι επίσης κοινές αιτίες. Τα χαρακτηριστικά σημάδια εγκαύματος λόγω υπερβολικής χορήγησης θρεπτικών συστατικών είναι οι ξηρές, καφέ και μερικές φορές κατσαρές μύτες και άκρες των φύλλων.

Πρέπει να ακολουθείτε ένα αυστηρό ημερολόγιο σίτισης και να ελέγχετε τα επίπεδα των pH και EC πριν και μετά από κάθε πότισμα για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας δεν παίρνουν απλώς τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά μπορούν επίσης να τα απορροφήσουν σωστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγκαυμα από θρεπτικά συστατικά συνήθως σχετίζεται μόνο με τη χρήση χημικών λιπασμάτων. Τα οργανικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν φόρμουλα βραδείας αποδέσμευσης, συνήθως δεν προκαλούν "κάψιμο" των φυτών, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και να απορροφηθούν από τα φυτά σας.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Αποκλεισμός Θρεπτικών Συστατικών

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών, γνωστός και ως "κλείδωμα" των θρεπτικών συστατικών, προκαλείται από μια χημική αντίδραση μεταξύ του φυτού σας, του μέσου καλλιέργειάς του και του λιπάσματός σας. Αυτή η αντίδραση ουσιαστικά αναστέλλει την ικανότητα του φυτού σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από το καλλιεργητικό μέσο του, κάτι που τελικά οδηγεί σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Ο αποκλεισμός των θρεπτικών συστατικών συμβαίνει συνήθως όταν χρησιμοποιείτε συμπυκνωμένα χημικά λιπάσματα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Ίχνη θρεπτικών συστατικών και αλάτων από το λίπασμα σας μπορεί να συσσωρευτούν στο καλλιεργητικό σας μέσο, αλλάζοντας το pH του και παρεμποδίζοντας την ικανότητα του φυτού σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά στο μέλλον.

Συνήθως, το "κλείδωμα" των θρεπτικών ουσιών αντιμετωπίζεται ξεπλένοντας το υπόστρωμα με νερό με ισορροπημένο pH και ξεκινώντας ξανά το πρόγραμμα σίτισης του. Πολλοί καλλιεργητές επιλέγουν επίσης να αρχίσουν να χορηγούν ελαφρώς λιγότερα θρεπτικά συστατικά για να μην αντιμετωπίσουν ξανά το ίδιο πρόβλημα.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Προβλήματα των Φυτών Κάνναβης που Σχετίζονται με το PH

Σε αντίθεση με άλλα φυτά, η κάνναβη μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά μόνο όταν τα επίπεδα του pH βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο, μικρό εύρος. Εάν το χώμα, το νερό ή το λίπασμα είναι έξω από αυτό το εύρος, το φυτό σας δεν θα μπορεί να τραφεί σωστά. Όχι μόνο θα σπαταλάτε ακριβά θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή/και αποκλεισμό τους αργότερα.

Στα φυτά κάνναβης αρέσει να αναπτύσσονται σε ελαφρώς όξινο έδαφος, με βέλτιστο pH περίπου 6–7. Ωστόσο, ανακαλύψαμε ότι μια μικρή διακύμανση του pH μεταξύ 6 και 7 βελτιστοποιεί την ικανότητα της κάνναβης να προσλαμβάνει μια ποικιλία μακροθρεπτικών, δευτερογενών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Σε υδροπονικές ή χωρίς χώμα καλλιέργειες, η κάνναβη αναπτύσσεται καλύτερα σε pH 5.5–6.5. Και πάλι, κάποιες διακυμάνσεις μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά σας να προσλάβουν σωστά μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Σημάδια Υπερβολικού ή Ανεπαρκούς Ποτίσματος της Κάνναβης

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ανεπαρκές και το υπερβολικό πότισμα της κάνναβης παρεμβαίνει σε πολλές από τις βιολογικές διεργασίες του φυτού, προκαλώντας στρες και αργή ανάπτυξη. Το υπερβολικά υγρό ή ξηρό έδαφος προσελκύει επίσης παράσιτα όπως σκιαρίδες, ακάρεα, και άλλα, ανάλογα με τις συνθήκες.

Δυστυχώς, τα φυτά που έχουν ποτιστεί υπερβολικά πολύ ή υπερβολικά λίγο αναπτύσσουν τα ίδια συμπτώματα. Τα φύλλα τους πέφτουν και με τον καιρό θα αρχίσουν να μαραίνονται και να πεθαίνουν. Το χώμα σας, ωστόσο, συχνά θα σας πει πού κάνετε λάθος. Αν είναι στεγνό, ποτίζετε πολύ λίγο και αν είναι υγρό και λασπωμένο, πιθανότατα το παρακάνετε.

Για να αποφύγετε το υπερβολικό ή ανεπαρκές πότισμα, θυμηθείτε να:

 • Βάζετε το δάχτυλό σας στο χώμα σας περίπου μια άρθρωση βαθιά και να ποτίζετε μόνο όταν είναι τελείως στεγνό.
 • Βεβαιωθείτε ότι καλλιεργείτε σε ελαφρύ, καλά αεριζόμενο χώμα σε γλάστρες με αρκετές οπές αποστράγγισης.
 • Κάνετε αποφύλλωση ή την τεχνική lollipop στα φυτά σας για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα γύρω από το έδαφος, ώστε να στεγνώνει πιο γρήγορα.
 • Διαβάσετε τον ολοκληρωμένο οδηγό μας για το πώς να ποτίζετε σωστά τα φυτά της κάνναβης.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Προβλήματα της Κάνναβης που Σχετίζονται με τη Ρίζα

Οι ρίζες όχι μόνο συγκρατούν ένα φυτό στη θέση του, αλλά προσλαμβάνουν επίσης οξυγόνο, νερό και θρεπτικά συστατικά από το καλλιεργητικό μέσο και τα μεταφέρουν μέχρι τον κορμό, τα φύλλα και τα άνθη. Οι ρίζες ενός φυτού αποθηκεύουν και απελευθερώνουν επίσης την ενέργεια που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν τυχόν τραυματισμούς, όπως απαιτείται.

Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τις ρίζες και επηρεάζουν τους καλλιεργητές κάνναβης είναι τα παρακάτω:

Φυτά με Μπλεγμένες Ρίζες

Τα φυτά μπλέκουν τις ρίζες τους όταν μεγαλώνουν αρκετά σε σχέση με τη γλάστρα τους. Οι ρίζες μεγαλώνουν περιμετρικά της περιφέρειας της γλάστρας, σχηματίζοντας έναν σφιχτό κόμπο. Αυτό όχι μόνο στρεσάρει το φυτό, αλλά επηρεάζει επίσης την ικανότητά του να προσλαμβάνει νερό και θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις, ανισορροπίες του pH και αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών.

Εάν τα φυτά σας έχουν μπλέξει τις ρίζες τους, θα χρειαστεί να τα μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερες γλάστρες. Όταν το κάνετε αυτό, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ξεμπερδέψετε τις ρίζες (όπου είναι δυνατόν). Σε σοβαρές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να κλαδέψετε τις ρίζες χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ψαλίδι ή ένα μαχαίρι. Μετά τη μεταφύτευση, δώστε στα φυτά σας τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αναρρώσουν από το στρες της μεταφύτευσης.

Για να αποτρέψετε το μπλέξιμο των ριζών της κάνναβής σας στο μέλλον, θα πρέπει να μεταφυτεύετε τα φυτά τακτικά και την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή λίγο πριν οι ρίζες τους φτάσουν στην περιφέρεια των γλαστρών τους. Τα σπορόφυτα, για παράδειγμα, μπορούν να μεταφυτευτούν μόλις αποκτήσουν κάποιο ύψος και εμφανίσουν αληθινά φύλλα που καλύπτουν την περιφέρεια των γλαστρών τους.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Σάπισμα των Ριζών

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το σάπισμα ή σήψη των ριζών χαρακτηρίζεται από σάπιες, άρρωστες ρίζες. Σε καλλιέργειες με χώμα ή κοκοφοίνικα, συνήθως προκαλείται από προβλήματα αποστράγγισης ή υπερβολικό πότισμα, τα οποία προκαλούν τη συσσώρευση στάσιμου νερού γύρω από τις ρίζες, δημιουργώντας ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια ή μύκητες.

Σε υδροπονική καλλιέργεια, η σήψη των ριζών προκαλείται συνήθως από θερμότητα, διαρροές φωτός, έλλειψη οξυγόνου στο νερό ή αποσυντιθέμενη ύλη στη δεξαμενή. Όλες αυτές οι αιτίες προσκαλούν βακτήρια και μύκητες που σαπίζουν τις ρίζες (όπως το φουζάριο) στη δεξαμενή σας.

Οι σάπιες ρίζες φαίνονται καφέ και γλοιώδεις και μερικές φορές μυρίζουν άσχημα. Πάνω από το χώμα, τα φυτά με σήψη των ριζών θα γέρνουν και θα μαραθούν, αναπτύσσοντας κίτρινο ή λευκό φύλλωμα. Η σήψη των ριζών μπορεί επίσης να προκαλέσει ελλείψεις καθώς το φυτό παλεύει να πάρει θρεπτικά συστατικά από το καλλιεργητικό του μέσο.

Για να αντιμετωπίσετε τη σήψη των ριζών, θα χρειαστεί να χορηγήσετε ωφέλιμα βακτήρια στις ρίζες του φυτού για να καταπολεμήσετε τυχόν παθογόνα. Εάν καλλιεργείτε σε χώμα, θα θέλετε να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας σε φρέσκο χώμα και νέες γλάστρες, διασφαλίζοντας ότι το χώμα σας αερίζεται καλά και οι γλάστρες σας έχουν αρκετές οπές αποστράγγισης. Εάν καλλιεργείτε υδροπονικά, θα θέλετε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε ολόκληρη την εγκατάσταση, να δημιουργήσετε μια νέα δεξαμενή με άφθονο οξυγόνο και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα διαρροής φωτός ή θερμότητας.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Περιβαλλοντικά Προβλήματα των Φυτών Κάνναβης

Είτε καλλιεργείτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το φως και η ροή του αέρα μπορούν να καταπονήσουν τα φυτά σας, όταν δεν ρυθμίζονται σωστά.

Στρες από τη Ζέστη ή το Κρύο

Τα φυτά της κάνναβης προτιμούν διαφορετικές θερμοκρασίες σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, τα φυτά θα αναπτύξουν φύλλα που κατσαρώνουν προς τα πάνω, που φαίνονται και είναι ξηρά στην αφή. Με την πάροδο του χρόνου, τα φυτά που έχουν υποστεί θερμική καταπόνηση μπορεί επίσης να αναπτύξουν καφέ κηλίδες ή λευκές κηλίδες κατά μήκος των άκρων των μεγάλων φύλλων τους.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης σε εσωτερικούς χώρους είναι η χρήση ανεμιστήρων για τη μετακίνηση του αέρα γύρω από τα φυτά σας και ενός συστήματος εξαερισμού για την αφαίρεση του παλιού αέρα και την αντικατάστασή του με πιο φρέσκο, πιο δροσερό αέρα από το εξωτερικό. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κλιματισμό για να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο στις θερμοκρασίες στον χώρο της καλλιέργειας σας. Τέλος, εάν τα φώτα σας εκπέμπουν υπερβολική θερμότητα, ίσως χρειαστεί να επενδύσετε σε μια διαφορετική λύση φωτισμού (όπως τα LED, για παράδειγμα).

Όπως ακριβώς η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει τα φυτά σας, το ίδιο μπορεί και το κρύο. Εάν τα φυτά σας εκτεθούν σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C, η ανάπτυξή τους θα επιβραδυνθεί (λόγω της μειωμένης φωτοσύνθεσης) και θα διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν παθογόνα, όπως η μούχλα. Ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν σημάδια στρες, τα φυτά που καλλιεργούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες συνήθως δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο αυτά που καλλιεργούνται σε βέλτιστες θερμοκρασίες.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, ακολουθήστε τις οδηγίες μας για τη θερμοκρασία και την υγρασία και θυμηθείτε:

 • Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο και υγρασιόμετρο για να μετράτε τη θερμοκρασία και την υγρασία στον χώρο που καλλιεργείτε.
 • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να δημιουργήσετε ροή αέρα γύρω από τα φυτά σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα εξαερισμού για την κυκλοφορία του αέρα μέσα και έξω από τον χώρο της καλλιέργειας.
 • Χρησιμοποιήστε φώτα LED χαμηλής θερμότητας.

Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο και αντιμετωπίζετε υπερβολική ζέστη ή κρύο, δώστε προσοχή στο δελτίο καιρού και φέρτε τα φυτά σας μέσα, όταν οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν στα μέγιστα υψηλά/χαμηλά επίπεδα. Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοκήπιο ή ένα πολυτούνελ για περισσότερο έλεγχο της θερμοκρασίας ή/και της υγρασίας.

Έγκαυμα Από το Φως

Το έγκαυμα από το φως είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους άπειρους καλλιεργητές που αντιμετωπίζουν περιορισμούς στον χώρο. Εμφανίζεται όταν τα φυτά της κάνναβης πλησιάζουν πολύ τα φώτα ανάπτυξης τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν λευκά άνθη (κατά την ανθοφορία) και κίτρινο φύλλωμα.

Ευτυχώς, η αντιμετώπιση του εγκαύματος από το φως είναι συνήθως αρκετά απλή. Απλώς απομακρύνετε τα φώτα σας από τα φυτά σας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τη τεχνική LST για να ενθαρρύνετε τα φυτά σας να αναπτύσσονται χαμηλά και οριζόντια αντί για ψηλά και κάθετα.

Εάν είστε καλλιεργητής εξωτερικού χώρου, γενικά δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για έγκαυμα από το φως. Ο ήλιος είναι πολύ μακριά για να βλάψει τα φυτά σας. Ωστόσο, εάν έχετε την τάση να καλλιεργείτε τα σπορόφυτά σας σε εσωτερικό χώρο, απλώς θυμηθείτε να εγκλιματίζετε σταδιακά τα νεαρά φυτά στο φως του ήλιου για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Ζημιά από τον Άνεμο

Η κάνναβη λατρεύει το αεράκι καθώς μεγαλώνει. Δυστυχώς, οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα φυτά σας, να κόψουν το υγιές φύλλωμα, να σπάσουν τα αναπτυσσόμενα κλαδιά ή να ξεριζώσουν τα φυτά εντελώς.

Ευτυχώς, οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου γενικά δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ζημιές από τον άνεμο. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα φυτά σας από τον άνεμο σε εξωτερικούς χώρους:

 • Φυτέψτε τα κοντά σε άλλα μεγαλύτερα φυτά, φράχτες, ζαρντινιέρες ή τοίχους που μπορούν να χρησιμεύσουν ως ανεμοθραύστες.
 • Κλαδέψτε και εκπαιδεύστε τα φυτά σας. Τα κοντά, θαμνώδη φυτά είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν από τον αέρα.
 • Καλλιεργήστε τριφύλλι και μηδική γύρω από τις ρίζες των φυτών σας για να αποτρέψετε το ξερίζωμα.
 • Αποφύγετε την υπερβολικά πυκνή φύτευση της κάνναβης. Τα φυτά σας χρειάζονται τον χώρο για να κινούνται λόγω του ανέμου ώστε να αποφύγουν το σπάσιμο.
Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Μούχλα της Κάνναβης: Σήψη των Ανθών και Ωίδιο

Η μούχλα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους καλλιεργητές κάνναβης. Όχι μόνο ρουφάει τη ζωή από τα φυτά σας, αλλά ορισμένα είδη μούχλας στοχεύουν επίσης απευθείας τα άνθη, καταστρέφοντάς τα πριν καν έχετε την ευκαιρία να τα συλλέξετε. Τα δύο πιο κοινά είδη μούχλας που επηρεάζουν την κάνναβη είναι το ωίδιο (white powdery mildew - WPM) και ο βοτρύτης που προκαλεί τη σήψη των ανθών.

Όπως υποδηλώνει το αγγλικό όνομά του, το ωίδιο (white powdery mildew) αφήνει μια λεπτή, λευκή σκόνη που μοιάζει με αλεύρι στην επιφάνεια των φύλλων του φυτού. Τελικά, η μούχλα εξαπλώνεται στο υπόλοιπο φυτό, διακόπτοντας τη φωτοσύνθεση και κιτρινίζοντας τα φύλλα πριν τα σκοτώσει τελείως. Σε προχωρημένα στάδια, το ωίδιο μπορεί να αφήσει μικρά μαύρα σπόρια στα φυτά σας που μπορούν να μεταφερθούν με τον αέρα και να εξαπλωθούν. Δεν υπάρχει τρόπος να θεραπεύσετε πλήρως ένα μολυσμένο φυτό. Αντίθετα, θα πρέπει να καταπολεμήσετε τη μούχλα και να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωσή της αφήνοντας παράλληλα τα υγιή τμήματα του φυτού σας να αναπτυχθούν.

Ο βοτρύτης, γνωστός και ως σήψη των ανθών, φωλιάζει γενικά στη βάση του κορμού ενός φυτού και σιγά-σιγά ανεβαίνει σε μεμονωμένα κλαδιά, μολύνοντας κάθε ανθό με τον οποίο έρχεται σε επαφή. Μερικά από τα πρώτα σημάδια μόλυνσης από βοτρύτη είναι τα ξηρά, μαραμένα και αποχρωματισμένα φύλλα σε μεμονωμένα άνθη ή ολόκληρα κλαδιά. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα προσβεβλημένα άνθη και θα δείτε γκρι ή μπλε μούχλα να αναπτύσσεται πάνω τους. Καθώς ωριμάζει, ο βοτρύτης θα παράγει επίσης μικρά μαύρα σπόρια που μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα φυτά μέσω άμεσης επαφής ή μέσω του αέρα.

Η καταπολέμηση της μούχλας της κάνναβης είναι δύσκολη. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αξιολογήσετε τη συγκεκριμένη μόλυνση την οποία αντιμετωπίζει το φυτό σας. Από εκεί και έπειτα, μπορείτε να αποφασίσετε αν αξίζει να προσπαθήσετε να το σώσετε ή όχι.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis
*Bud *rot *and *powdery *mildew

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Μια μυκητιασική μόλυνση μπορεί να είναι επιζήμια για το μέγεθος και την ποιότητα της σοδειάς σας. Δυστυχώς, τα μυκητιασικά προβλήματα είναι πολύ κοινά μεταξύ των καλλιεργητών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Μετάφραση: η πρόληψη είναι το κλειδί.

Ξεραμένο φυτό

Εάν εντοπίσετε ένα φυτό που ξεραίνεται, τότε μπορεί να αντιμετωπίζει ένα κοινό μυκητιακό πρόβλημα που επηρεάζει συχνότερα τα σπορόφυτα. Συνήθως προκαλείται από τους μύκητες πύθιο, βοτρύτης και φουζάριο (περισσότερες πληροφορίες παρακάτω). Είτε υπάρχουν στο χώμα σας είτε έχουν έρθει στο δωμάτιο/κήπο σας από άλλο φυτό, αυτοί οι μύκητες επιτίθενται στους μίσχους των νεαρών δενδρυλλίων, αποδυναμώνοντάς τους και σκοτώνοντάς τους σε λιγότερο από 24 ώρες.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Σεπτορία

Γνωστή και ως κίτρινη κηλίδα στα φύλλα, η σεπτορία είναι ένας μύκητας που προσβάλλει τα φύλλα των φυτών σας, γεμίζοντας τα με κίτρινες ή καφέ κηλίδες. Συνήθως προσβάλλει τα φυτά αμέσως μετά την έναρξη της ανθοφορίας και εμφανίζεται πρώτα στα πιο χαμηλά φύλλα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σεπτορία αναρριχάται στο φυτό, ενώ συνήθως δεν επιτίθεται στα άνθη, μπορεί να καταστρέψει όμως πολλά από τα φύλλα. Αυτό όχι μόνο αποδυναμώνει τα φυτά, αλλά επηρεάζει επίσης την ικανότητά τους να φωτοσυνθέτουν, εμποδίζοντας αποτελεσματικά την ανάπτυξή τους και μειώνοντας την απόδοσή τους.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Φουζάριο

Το φουζάριο είναι ένας θανατηφόρος μύκητας ικανός να καταστρέψει μια ολόκληρη καλλιέργεια κάνναβης. Ικανός να μείνει αδρανής στο χώμα για χρόνια και να χτυπήσει χωρίς καμία προειδοποίηση το φουζάριο είναι εμφανώς δύσκολο να εντοπιστεί. Όταν χτυπήσει, πηγαίνει κατευθείαν στις ρίζες, προκαλώντας τη σήψη τους, ενώ διακόπτεται επίσης η ροή των θρεπτικών συστατικών και του νερού προς το φυτό. Τα προσβεβλημένα φυτά θα αρχίσουν να γέρνουν, θα μαραθούν και—μερικές φορές μέσα σε λίγες μέρες—θα πεθάνουν. Δεν υπάρχει θεραπεία για το φουζάριο και οι καλλιεργητές που αντιμετωπίζουν αυτόν τον μύκητα συνήθως λένε ότι πρέπει να καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους, να πετάξουν το χώμα και τις γλάστρες τους, να απολυμάνουν τον χώρο καλλιέργειας τους και να ξεκινήσουν μια νέα καλλιέργεια.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Πύθιο

Το πύθιο είναι ένας τύπος παρασιτικών φυκών, που παλαιότερα ταξινομούνταν ως μύκητας, και προσβάλλει τις ρίζες των φυτών της κάνναβης. Είναι μία από τις κύριες αιτίες της σήψης των ριζών. Ενώ το πύθιο μπορεί να επιτεθεί στα φυτά της κάνναβης σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους, τα σπορόφυτα κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω της υγρασίας που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Εάν καλλιεργείτε σε υδροπονική εγκατάσταση, θα έχετε ένα επιπλέον πλεονέκτημα όταν πρόκειται να εντοπίσετε μια προσβολή από πύθιο: ο καφέ αποχρωματισμός, η μαραμένη όψη, και μια γλοιώδης μάζα γύρω από τις ρίζες ενός φυτού είναι ενδεικτικά σημάδια της σήψης των ριζών. Για να μην αναφέρουμε, ότι το πύθιο είναι υπεύθυνο για σχεδόν το 90% των περιπτώσεων της σήψης των ριζών.

Δυστυχώς, εάν καλλιεργείτε σε χώμα ή σε παθητικά υδροπονικά συστήματα (όπως το χώμα από κοκοφοίνικα ή ο περλίτης), η ανίχνευσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς προκαλεί μια ποικιλία από υπέργεια συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με τα πάντα, από ανεπάρκεια των θρεπτικών συστατικών έως έγκαυμα από το φως.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Αλτενάρια

Υπολογίζεται ότι οι προσβολές από αλτενάρια ευθύνονται για την καταστροφή έως και του 20% όλων των γεωργικών καλλιεργειών.

Η αλτενάρια αγαπά τις ζεστές, υγρές συνθήκες. Στοχεύει επίσης σε φυτά που μεγαλώνουν σε φτωχό έδαφος, σε εκείνα που είχαν άλλα προβλήματα με μύκητες στο παρελθόν ή σε εκείνα που υποφέρουν από κακή διαχείριση των θρεπτικών ουσιών. Ενώ μπορεί να χτυπήσει σε οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου ζωής ενός φυτού, η αλτενάρια τείνει να επηρεάζει περισσότερο τα φυτά που βρίσκονται στην άνθιση. Ένα ενδεικτικό σημάδι προσβολής από αλτενάρια είναι οι μοβ-καφέ κηλίδες με κίτρινο εξωτερικό περίβλημα στο φύλλωμα. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να εντοπίσετε μικρά μαύρα σπόρια του μύκητα που καλύπτουν τα φύλλα σας (γνωστά ως κονίδια).

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της αλτεναρίωσης. Είναι ένας μύκητας που γεννιέται από σπόρο και εξαπλώνεται γρήγορα από το ένα φυτό στο άλλο, αφήνοντας τους καρπούς μολυσμένους και ακατάλληλους για χρήση.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Βερτισίλλιο

Το βερτισίλλιο είναι ένας άλλος καταστροφικός μύκητας των φυτών. Μπορεί να μείνει αδρανής στο έδαφος για χρόνια πριν βλαστήσει και επιτεθεί στις ρίζες του φυτού σας. Τελικά, ο μύκητας πολλαπλασιάζεται στο ξύλωμα—τον αγγειακό ιστό που μεταφέρει νερό και θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες στο υπόλοιπο φυτό.

Καθώς μεγαλώνει, ο μύκητας μπλοκάρει το ξύλωμα, επηρεάζοντας τη ροή του νερού και των θρεπτικών ουσιών και προκαλώντας τον μαρασμό και τον θάνατο τμημάτων του φυτού (συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των κλαδιών και των ανθών). Το βερτισίλλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει καφέ αποχρωματισμό γύρω από τον κορμό κοντά στο έδαφος.

Όπως πολλοί άλλοι μύκητες, το βερτισίλλιο εξαπλώνεται γρήγορα και προκαλεί σοβαρή ζημιά στα φυτά που προσβάλει. Εάν το εντοπίσετε στον κήπο σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απομακρύνετε τα μολυσμένα φυτά και να αποστειρώσετε τον εξοπλισμό που καλλιεργείτε για να αποφύγετε τη μετάδοση του μύκητα. Για να αποφύγετε μελλοντικές μολύνσεις, πρέπει να αφαιρέσετε επίσης όλο το χώμα.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Άρρωστα Άνθη Κάνναβης

Δυστυχώς, οι ιοί μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ειδικά από άπειρους καλλιεργητές, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ιός του Μωσαϊκού του Καπνού

Ο ιός του μωσαϊκού του καπνού (tobacco mosaic virus - TMV) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά σε φυτείες καπνού. Προκαλεί κακοσχηματισμένα, κυρτά φύλλα με ευδιάκριτες κίτρινες κηλίδες που μοιάζουν με μωσαϊκό. Ορισμένα φυτά μπορεί επίσης να εμφανίσουν αδύναμους, αποχρωματισμένους μίσχους (συνήθως κόκκινους ή μοβ), ενώ άλλα μπορεί να φέρουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Αν και είναι σπάνιος, ο ιός του μωσαϊκού του καπνού δεν έχει θεραπεία. Εάν τον εντοπίσετε στον κήπο σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα μολυσμένα φυτά για να αποφύγετε τη διάδοση του ιού.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Εντοπισμός των Κοινών Παρασίτων της Κάνναβης

Τα παράσιτα είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους καλλιεργητές κάνναβης, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους.

Σκιαρίδες

Οι σκιαρίδες (fungus gnats) είναι μικρά, μαύρα ζωύφια που μοιάζουν πολύ με μύγες των φρούτων. Σε αντίθεση με άλλα παράσιτα, δεν προσβάλλουν το φύλλωμα ή τα άνθη ενός φυτού. Οι προνύμφες τους, ωστόσο, ζουν στο έδαφος κάτω από τα φυτά σας και σιγά σιγά τρώνε τις ρίζες τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των φύλλων, μαρασμό, συμπτώματα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Δυστυχώς, οι σκιαρίδες είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα για τους καλλιεργητές κάνναβης. Οι προνύμφες τους μπορεί να υπάρχουν στο χώμα που αγοράζεται από κατάστημα, αλλά το υπερβολικό πότισμα και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας προσελκύουν επίσης αυτά τα μικρά, ενοχλητικά ζωύφια στον κήπο ή στον χώρο καλλιέργειας.

Ευτυχώς, οι σκιαρίδες δεν είναι τα χειρότερα παράσιτα εκεί έξω. Το έλαιο neem, ο διατομίτης, τα ωφέλιμα βακτήρια και τα έντομα (όπως το Bacillus thuringiensis και οι πασχαλίτσες, για παράδειγμα) μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τις σκιαρίδες, δεδομένου ότι θα τις έχετε εντοπίσει νωρίς.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Ακάρεα

Τα ακάρεα (spider mites) είναι ένα άλλο κοινό παράσιτο που μπορεί να καταστρέψει τη συγκομιδή σας. Αυτές οι μικρές αράχνες μπορεί να είναι είτε μαύρες είτε κόκκινες και αγαπούν το ζεστό και ξηρό περιβάλλον. Το χειρότερο από όλα, αυτά τα μικροσκοπικά ακάρεα αναπαράγονται εξαιρετικά γρήγορα (τα θηλυκά γεννούν έως και 20 αυγά την ημέρα σε 2–4 εβδομάδες), που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε γρήγορα μια προσβολή για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά.

Ορισμένα αρχικά σημάδια προσβολής από ακάρεα περιλαμβάνουν μικροσκοπικές κηλίδες και ραβδώσεις στα φύλλα, καθώς και λεπτούς, λευκούς ιστούς στην κάτω πλευρά του φυλλώματος (οι οποίοι αργότερα μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το φυτό). Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα ακάρεα μπορούν να σκοτώσουν τα φύλλα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του φυτού και μειώνοντας την απόδοσή του.

Τα ακάρεα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε πολλά εμπορικά φυτοφάρμακα. Για τη θεραπεία της προσβολής από ακάρεα, συνιστούμε να κλαδεύετε τα προσβεβλημένα φύλλα, να καλύπτετε τα φυτά σας με ένα μείγμα από έλαιο neem και νερό και να χρησιμοποιείτε πασχαλίτσες για να τα σκοτώσετε και να αποτρέψετε κάποια μελλοντική προσβολή.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Αφίδες

Οι αφίδες είναι ένα από τα πιο καταστροφικά παράσιτα που επηρεάζουν τα καλλιεργούμενα φυτά, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης. Κάτω από ένα μικροσκόπιο, αυτά τα ζωύφια μοιάζουν με μικροσκοπικές πράσινες, μαύρες, κόκκινες ή λευκές ακρίδες ή γρύλους που ποικίλλουν σε μέγεθος από 1–10mm.

Τα θηλυκά εκκολάπτονται συνήθως στις αρχές της άνοιξης και ο αριθμός τους αυξάνεται γρήγορα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Μόλις βρουν τον δρόμο τους στο δωμάτιο καλλιέργειας ή στον κήπο σας, θα αρχίσουν να τρέφονται με τα φυτά σας, αφήνοντας πίσω τους μια ουσία που μοιάζει με χυμό στα φύλλα, τους μίσχους και τα άνθη (γνωστή ως μελίτωμα). Το μελίτωμα προσελκύει τα μυρμήγκια και τη μούχλα, που μπορούν να βλάψουν τα φυτά σας και να καταπολεμήσουν τα αρπακτικά έντομα όπως οι πασχαλίτσες, επιτρέποντας μόνο να επιδεινωθεί η αρχική προσβολή από αυτά.

Οι αφίδες όχι μόνο σκοτώνουν το υγιές φύλλωμα, αλλά μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες από το ένα φυτό στο άλλο. Όπως και με τα ακάρεα ή τις σκιαρίδες, συνιστούμε να κλαδέψετε το προσβεβλημένο φύλλωμα, να ψεκάσετε τα φυτά σας με μείγμα νερού και ελαίου neem και να εισάγαγετε ευεργετικά αρπακτικά έντομα για να καταπολεμήσετε τις αφίδες και να τις εμποδίσετε να επανέλθουν.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Φυλλορύκτες

Οι φυλλορύκτες (leaf miners) είναι οι προνύμφες μιας ποικιλίας εντόμων που—όπως υποδηλώνει το όνομά τους—τρυπώνουν στα φύλλα για να τραφούν και να αναπτυχθούν. Συνήθως μοιάζουν με μικρά σκουλήκια ή σαλιγκάρια, με σύνηθες μέγεθος το 1mm με ανοιχτό κίτρινο ή πράσινο χρώμα.

Οι φυλλορύκτες συνήθως κρύβονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αναδύονται την άνοιξη. Μόλις ωριμάσουν, θα ανέβουν στα φύλλα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Αυτή η νέα παρτίδα απογόνων θα εκκολαφθεί και θα τραφεί από τα φύλλα μέχρι να πέσουν στο έδαφος ώστε να επαναλάβουν τη διαδικασία.

Οι φυλλορύκτες αφήνουν χαρακτηριστικές λευκές ή κίτρινες γραμμές στα φύλλα από τα οποία τρέφονται. Όπως και με τα ακάρεα και τις αφίδες, θα πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν προσβεβλημένα φύλλα, να ψεκάσετε τα φυτά σας με ένα μείγμα νερού και ελαίου neem και να χρησιμοποιήσετε αρπακτικά έντομα για να αντιμετωπίσετε τους φυλλορύκτες.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Κάμπιες

Υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη από κάμπιες εκεί έξω και όλα έχουν κάτι κοινό: Μπορούν να καταστρέψουν εντελώς την κάνναβή σας.

Είτε πρόκειται για προνύμφες σκόρων είτε πεταλούδων, οι κάμπιες θα τρέφονται με τα φυτά σας και, δεδομένου του χρόνου, θα τα θεωρήσουν ακόμη και σπίτι τους (τουλάχιστον προσωρινά) καθώς θα μεταβούν σε κουκούλι. Οι περισσότερες κάμπιες θα φάνε και θα γεννήσουν τα αυγά τους στα φύλλα, αλλά ο διαβόητος τρυπητής της κάνναβης και του καλαμποκιού θα τρυπήσει μέσα από τους μίσχους.

Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τις κάμπιες είναι να τα επιθεωρείτε τακτικά με ένα φακό ή μικροσκόπιο κοσμηματοπωλείου και να αφαιρείτε όποιες κάμπιες και τα αυγά τους (τα οποία μπορεί να είναι μαύρα, λευκά ή κόκκινα) μπορείτε να εντοπίσετε. Επίσης, προσέξτε για τρύπες στα κλαδιά των φυτών σας και για καφέ ίχνη, τα οποία είναι ενδεικτικά σημάδια της κάμπιας που τρυπάει τα φυτά.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Άλλα Κοινά Προβλήματα της Κάνναβης

Μια πληθώρα άλλων προβλημάτων μπορεί να προκύψουν στο δωμάτιο καλλιέργειας, από την επαναβλάστηση έως την επικονίαση. Εδώ θα μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με την κάνναβη.

Ερμαφρόδιτα και Μπανάνες

Η κάνναβη είναι δίοικη, που σημαίνει ότι παράγει φυτά με διακριτά αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Τα ερμαφρόδιτα, ωστόσο, μπορούν να παράγουν και τα δύο γεννητικά όργανα στο ίδιο φυτό. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής, χειραγώγησης των σπόρων ή από το στρες.

Ο ερμαφροδιτισμός είναι ένστικτο επιβίωσης. Η παραγωγή κάνναβης χωρίς σπόρους (γνωστή και ως sinsemilla) απέχει πολύ από το να είναι φυσική—τα θηλυκά μένουν χωρίς επικονίαση για εξαιρετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μια προσπάθεια να φτάσουν την παραγωγή ρητίνης στο μέγιστο, βελτιώνοντας τη γεύση και την ισχύ των ανθών τους. Δυστυχώς, αυτοί οι μεγάλοι χρόνοι ανθοφορίας (καθώς και οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως η λανθασμένη υγρασία και θερμοκρασία, ο κακός φωτισμός, η ακατάλληλη διατροφή και τα προβλήματα με το pH) μπορούν να προκαλέσουν ένα θηλυκό να αναπτύξει αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα γνωστά ως "μπανάνες" σε μια τελική προσπάθεια αναπαραγωγής.

Ο εντοπισμός των ερμαφρόδιτων δεν είναι δύσκολος εάν ξέρετε τι να αναζητήσετε. Θα θελήσετε απλώς να βεβαιωθείτε ότι τα εντοπίζετε γρήγορα για να αποφύγετε να επικονιάσουν τα θηλυκά φυτά σας και να καταστρέψουν ολόκληρη τη σοδειά σας.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis
*Hermaphrodites *and Bananes

Επαναφορά και Επαναβλάστηση

Ένα ανθισμένο φυτό κάνναβης μπορεί να επιστρέψει στην βλαστική του φάση εάν διακόψετε τον κύκλο φωτός του. Ενώ οι άπειροι καλλιεργητές μπορεί να επαναφέρουν κατά λάθος τα φυτά τους στο στάδιο της βλάστησης, οι έμπειροι καλλιεργητές μερικές φορές το κάνουν επίτηδες για να πάρουν πολλαπλές σοδειές από το ίδιο φυτό. Αν και ακούγεται υπέροχο, η επαναβλάστηση κρύβει κινδύνους. Τα φυτά που έχουν επαναβλαστήσει τείνουν να έχουν μικρότερη απόδοση και μπορεί να εμφανίζουν σημάδια ερμαφροδιτισμού.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Επικονιασμένα Φυτά

Η επικονίαση είναι το βασικό αμάρτημα της καλλιέργειας κάνναβης sinsemilla. Μόλις τα θηλυκά σας γονιμοποιηθούν, θα σταματήσουν να παράγουν ρητίνη και θα επενδύσουν όλη τους την ενέργεια στην ανάπτυξη σπόρων. Ένα ενδεικτικό σημάδι ενός γονιμοποιημένου θηλυκού είναι τα πρησμένα βράκτια. Πάρτε ένα τσιμπιδάκι και ανοίξτε ένα βράκτιο. Αν υπάρχει σπόρος μέσα—έχετε ένα φυτό που έχει επικονιαστεί.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αντιστρέψετε την επικονίαση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφαιρέστε τυχόν αρσενικά, να αναλύσετε πόσο γονιμοποιημένα είναι τα άλλα θηλυκά σας και να αποφασίσετε εάν θα τα κρατήσετε στη ζωή ή θα τα ξεριζώσετε και θα ξεκινήσετε μια νέα καλλιέργεια από την αρχή.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις