Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Ένας πλήρης οδηγός για το γιατί και πώς να ταΐσετε τα φυτά κάνναβής σας.


Όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη του φυτού κάνναβης υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον. Ωστόσο, για να βοηθήσετε τα φυτά σας να αναπτυχθούν ακόμη πιο γρήγορα και να παράγουν ένα καλύτερο τελικό προϊόν, θα θελήσετε να τα ταΐσετε με λίπασμα—συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά.

Παρακάτω, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πότε, πώς και πόσο να ταΐσετε τα φυτά της κάνναβης.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Τα φυτά κάνναβης απαιτούν τρία θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι το άζωτο (Ν), ο φώσφορος (Ρ) και το κάλιο (Κ) κι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας των φυτών της κάνναβης. Ως εκ τούτου, αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά εμφανίζονται συνήθως ως η βάση των λιπασμάτων με τη μορφή NPK. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός για κάθε τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η συγκέντρωση του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού.

Ωστόσο, η κάνναβη χρειάζεται περισσότερα από τρία θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει. Βασίζεται επίσης σε δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το θείο για να παίξουν ζωτικούς ρόλους στην ανάπτυξη των φυτών:

 • Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του κυτταρικού τοιχώματος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αλατότητας του εδάφους και να βελτιώσει τη διείσδυση του νερού, όταν χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό εδάφους.
 • Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο στη φωτοσύνθεση και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων κι επίσης βοηθά στη σταθεροποίηση των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών.
 • Το θείο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό χλωροφύλλης και την παραγωγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, ενζύμων και βιταμινών, ενώ παράλληλα προστατεύει τα φυτά από ασθένειες.

Πέρα από αυτό, τα φυτά χρησιμοποιούν επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες (μικροθρεπτικά συστατικά) που είναι ωστόσο εξαιρετικά σημαντικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα βόριο, το χλώριο, τον χαλκό, τον σίδηρο, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο και τον ψευδάργυρο. Αν κι αυτά δεν είναι τα κύρια θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούν τα φυτά ως τροφή, εξακολουθούν να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες πτυχές της υγείας των φυτών.

Video id: 207447257

ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες θρεπτικών συστατικών κάνναβης στην αγορά και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Συνήθως, τα λιπάσματα κάνναβης εμφανίζουν διαφορές στους τέσσερις ακόλουθους τομείς:

 • Αναλογία θρεπτικών συστατικών: Διαφορετικές μάρκες χρησιμοποιούν διαφορετικές αναλογίες θρεπτικών συστατικών που θεωρούν βέλτιστες.
 • Συστατικά: Διαφορετικές μάρκες λιπασμάτων μπορούν να επιτύχουν τις ίδιες αναλογίες θρεπτικών συστατικών χρησιμοποιώντας εντελώς διαφορετικά συστατικά, που κυμαίνονται από τα πιο χημικά (ή "τεχνητά"), έως τα πιο φυσικά.
 • Χώμα ή υδροπονία: Τα θρεπτικά συστατικά για χρήση σε χώμα διαφέρουν πολύ από τα θρεπτικά διαλύματα που προορίζονται για χρήση σε υδροπονική καλλιέργεια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο λιπάσματα που έχουν σχεδιαστεί για το καλλιεργητικό σας μέσο.
 • Συμπληρώματα: Πολλές μάρκες λιπασμάτων κάνουν επίσης "συμπληρώματα". Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συνήθως χαμηλές αναλογίες NPK κι αντ' αυτού διαθέτουν άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να τονώνουν ορισμένες πτυχές της ανάπτυξης. Ορισμένα συμπληρώματα, για παράδειγμα, είναι οι μολάσσες.

Γενικά, σας συνιστούμε να εστιάσετε περισσότερο στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των φυτών σας για μακροθρεπτικά και δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά πριν τους παρέχετε μια μεγάλη δόση από συμπληρώματα. Η υπέρβαση των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε χημικές αλληλεπιδράσεις ή κάψιμο των φυτών λόγω θρεπτικών ουσιών, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μέγεθος και την ποιότητα της απόδοσής τους.

Μόλις ολοκληρώσετε τη διατροφή των φυτών σας με αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά, μη διστάσετε να προχωρήσετε σ' ένα πιο περίπλοκο πρόγραμμα σίτισης για να παράγετε μεγαλύτερες, πιο ισχυρές σοδειές.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΕ ΦΑΣΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΙ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ

Οι απαιτήσεις της κάνναβης σε θρεπτικά συστατικά αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της ζωής της.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Τα σπορόφυτα κάνναβης παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους από τους σπόρους τους κι απορροφούν νερό μέσω των φύλλων τους καθώς αναπτύσσεται το ριζικό τους σύστημα (γι' αυτό είναι σημαντικό να διατηρούνται σ' ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον).

Δε θα χρειαστεί να αρχίσετε να ταΐζετε τα σπορόφυτά σας έως ότου γίνουν περίπου 3–4 εβδομάδων, οπότε θα έχουν αναπτύξει 3–4 αληθινά φύλλα, μπαίνοντας έτσι στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μερικοί καλλιεργητές επιλέγουν να ξεκινήσουν τα φυτά τους μ' ένα ελαφρύ λίπασμα 2:1:2 (υπάρχει αυτή η αναλογία NPK) για μία εβδομάδα ακριβώς, όταν τα σπορόφυτά τους αρχίζουν να εισέρχονται στη φάση της ανάπτυξής τους. Αυτό το βήμα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μυήσετε τα φυτά σας στο λίπασμα και να αποφύγετε το κάψιμό τους λόγω θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, ορισμένοι καλλιεργητές βλέπουν εξαιρετικά αποτελέσματα ξεκινώντας αμέσως τα φυτά τους με λίπασμα 4:2:3 στην αρχή της φάσης ανάπτυξης.

Μέχρι τη μέση της φάσης ανάπτυξης (περίπου 6 εβδομάδες μετά τη βλάστηση), θα θέλετε να αυξήσετε κατακόρυφα τα θρεπτικά συστατικά των φυτών σας για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν ισχυρό και υγιές φύλλωμα. Οι περισσότεροι καλλιεργητές επιλέγουν ένα λίπασμα 10:5:7 σ' αυτό το στάδιο.

Αυτά τα αυξημένα επίπεδα αζώτου θα βοηθήσουν τα φυτά σας στο στάδιο της ανάπτυξης να παράγουν υπέροχο, πράσινο φύλλωμα και να δημιουργήσουν πολλές τοποθεσίες δημιουργίας ανθού εγκαίρως για την ανθοφορία.

Προς το τέλος της φάσης ανάπτυξης είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να μειώνετε τα επίπεδα αζώτου και να προετοιμάζετε τα φυτά σας για τη μετάβαση στην ενίσχυση της ανθοφορίας τους. Οι περισσότεροι καλλιεργητές χρησιμοποιούν λίπασμα 7:7:7 την τελευταία εβδομάδα της φάσης ανάπτυξης.

Συστάσεις για τη διατροφή στη φάση ανάπτυξης:

 • Αρχή της ανάπτυξης: 2:1:2 – 4:2:3
 • Μέσα της ανάπτυξης: 10:5:7
 • Τέλος της ανάπτυξης: 7:7:7

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ

Τα φυτά κάνναβης που ανθίζουν χρειάζονται λιγότερο άζωτο και περισσότερο κάλιο για να προωθήσουν την ανάπτυξη μεγάλων, ρητινωδών ανθών. Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ανθοφορίας, οι περισσότεροι καλλιεργητές χορηγούν στα ανθοφόρα φυτά τους λίπασμα 5:7:10. Από εδώ και πέρα, είναι κοινή πρακτική να συνεχίζετε να προσφέρετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας πάντα τις συγκεντρώσεις καλίου υψηλότερες από τις υπόλοιπες. Μέχρι τα μέσα της άνθισης, οι περισσότεροι καλλιεργητές θα χρησιμοποιούν ένα θρεπτικό διάλυμα 6:10:15.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ανθοφορίας, οι καλλιεργητές θα μειώσουν τα θρεπτικά συστατικά για να εξομαλύνουν τη μετάβαση στο ξέπλυμα πριν τη συγκομιδή. Σε αυτό το στάδιο, είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται ένα πιο ήπιο λίπασμα με αναλογία NPK 4:7:10.

Συστάσεις για τη διατροφή των φυτών σε φάση ανθοφορίας:

 • Αρχή της άνθισης: 5:7:10
 • Μέση της άνθισης: 6:10:15
 • Μέση προς τέλος της άνθισης: 4:7:10
 • Τέλος της άνθισης: ξέπλυμα με νερό με ισορροπημένο pH

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑÏΖΩ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΟΥ;

Οι περισσότερες μάρκες λιπασμάτων παρέχουν στους πελάτες τους γραφήματα τροφοδοσίας. Η κατανόηση αυτών των διαγραμμάτων είναι το κλειδί για να παρέχετε στα φυτά σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά την κατάλληλη στιγμή.

Ένα γράφημα τροφοδοσίας θα ορίζει συνήθως έναν κύκλο ανάπτυξης 12–13 εβδομάδων.

Οι εβδομάδες του κύκλου θα εμφανίζονται συνήθως κατά μήκος του άξονα x του γραφήματος, ο οποίος μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως η περίοδος φωτός για κάθε εβδομάδα κι άλλες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το διάγραμμα τροφοδοσίας θα περιγράφει ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να δώσετε στα φυτά σας και σε ποια αναλογία, κατά τις διάφορες εβδομάδες του κύκλου ζωής τους. Τα θρεπτικά συστατικά εφαρμόζονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα και οι περισσότερες μάρκες λιπασμάτων θα σας παρέχουν μια αναλογία τροφής προς νερό (είτε σε λίτρα είτε σε γαλόνια). Ορισμένα γραφήματα ροών ενδέχεται επίσης να σας παρέχουν ένα εύρος PPM για τα προϊόντα τους. Αν ναι, επενδύστε σ' ένα μετρητή PPM και μετρήστε τα θρεπτικά συστατικά σας πριν τα δώσετε στα φυτά σας, για επιπλέον ακρίβεια.

Αφού ταΐσετε τα φυτά σας, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε το επίπεδο PPM και την αγωγιμότητα του εδάφους σας για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας απορροφούν σωστά τα θρεπτικά συστατικά.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Μια πιθανή αύξηση των θρεπτικών συστατικών, σε τελική ανάλυση, μπορεί να καταστρέψει εντελώς τη σοδειά σας. Όμως η διατροφή των φυτών κάνναβης μπορεί να είναι πολύ απλή. Απλώς ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Ετοιμάστε το νερό σας. Εάν είναι δυνατόν, θερμάνετε το νερό σας στους 22°C περίπου για να αυξήσετε την απορρόφηση από τις ρίζες.
 2. Προσθέστε τα θρεπτικά συστατικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες κι ανακατέψτε. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή PPM ή EC για να λάβετε ακριβείς μετρήσεις.
 3. Εάν είναι απαραίτητο, προσαρμόστε το pH χρησιμοποιώντας ένα συμπλήρωμα μείωσης του pH νιτρικού ή φωσφορικού οξέος.
 4. Μόλις τα PPM, το pH και η θερμοκρασία σας είναι σωστά, δώστε το διάλυμα στα φυτά σας και μετρήστε την απορροή νερού χρησιμοποιώντας το μετρητή PPM ή EC για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας προσλαμβάνουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά τους.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ PPM, ΤΟΥ PH ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ

Τα PPM, ή μέρη ανά εκατομμύριο, είναι μια μέτρηση του πόσα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο νερό ή στο μέσο της καλλιέργειάς σας. Για να αποφύγετε το υπερβολικό ή το ανεπαρκές τάισμα των φυτών σας, είναι καλή ιδέα να μετράτε πάντα τα PPM του εδάφους σας ή του μέσου καλλιέργειας για να δείτε αν εξακολουθεί να περιέχει θρεπτικά συστατικά. Εάν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στο μέσο ανάπτυξης τη στιγμή της επόμενης τροφοδοσίας, αφαιρέστε τα PPM του μέσου σας από τα PPM που προτείνονται από το γράφημα τροφοδοσίας για να αποφύγετε την υπερβολική χορήγηση λιπάσματος.

Το pH και η θερμοκρασία είναι εξίσου σημαντικές μετρήσεις όταν ταΐζετε τα φυτά σας. Εάν κάποιο από τα δύο είναι έστω κι ελαφρώς σε λάθος επίπεδο, τα φυτά σας μπορεί να δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Ως εκ τούτου, διατηρήστε το θρεπτικό σας διάλυμα στο pH που προτείνει η μάρκα λιπάσματός σας και τη θερμοκρασία του νερού σας στους 22°C.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι το τάισμα θα τελειώσει χωρίς προβλήματα.

Χρησιμοποιήστε χηλικές ενώσεις

Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας περιέχουν χημικές χηλικές ενώσεις. Εάν είστε καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικές χηλικές ενώσεις, όπως το φουλβικό και το χουμικό οξύ για να βοηθήσετε τα φυτά σας να απορροφήσουν καλύτερα τα μεταλλικά θρεπτικά συστατικά, όπως τον σίδηρο ή τον ψευδάργυρο. Τα χηλικά άλατα λειτουργούν περιβάλλοντας θετικά φορτισμένα θρεπτικά συστατικά με αρνητικό ή ουδέτερο φορτίο, επιτρέποντάς τους να περάσουν μέσα από το φράγμα των πόρων των φυτών.

Δοκιμάστε τη διαφυλλική σίτιση

Ο ψεκασμός του φυλλώματος—δηλαδή ο ψεκασμός των φύλλων κάνναβης—μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αντιμετώπιση της έλλειψης θρεπτικών συστατικών ή την αντιμετώπιση των παρασίτων/ασθενειών. Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικός για βραχυπρόθεσμη σίτιση με δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο ή ασβέστιο ή μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγγάνιο.

Πάντα να ξεπλένετε

Τα θρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά δε θέλετε να υπάρχουν υπολείμματα στα τελικά άνθη σας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ξεπλένετε τα φυτά σας με νερό ουδέτερου pH για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τη συγκομιδή. Το ξέπλυμα αναγκάζει τα φυτά σας να καταναλώνουν τυχόν υπολείμματα θρεπτικών συστατικών που έχουν αποθηκεύσει, με αποτέλεσμα έναν καθαρό, απαλό καπνό.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η υπερβολική ή ανεπαρκής σίτιση μπορεί να στρεσάρει και να βλάψει τα φυτά κάνναβης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τα ακόλουθα προβλήματα που σχετίζονται με τα θρεπτικά συστατικά.

Video id: 207447241

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ PH

 • Τα προβλήματα με το pH μπορεί να προκληθούν από ανισορροπίες στο μέσο, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά σας.
 • Οι ανισορροπίες του pH μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την υγεία του φυτού σας και να προκαλέσουν πολλά άλλα προβλήματα, όπως κλείδωμα θρεπτικών συστατικών, ελλείψεις και πολλά άλλα.
 • Εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση, τα προβλήματα του pH εμποδίζουν δραματικά την ανάπτυξη των φυτών σας και θα μειώσουν τόσο το μέγεθος όσο και την ποιότητα της σοδειάς σας.

ΚΑΨΙΜΟ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

 • Το κάψιμο από μεγάλη δόση θρεπτικών ουσιών προκαλείται συνήθως από υπερβολική σίτιση ή συσσώρευση θρεπτικών ουσιών στο καλλιεργητικό μέσο.
 • Τα φυτά δημιουργούν σκούρα πράσινα φύλλα με σχεδόν φωσφοριζέ πράσινες άκρες που κάμπτονται προς τα πάνω σχεδόν κατά 90° και βαθύ κόκκινο, ματζέντα ή μοβ μίσχους ή κλαδιά.
 • Τα ανθοφόρα φυτά αναπτύσσουν κίτρινους κάλυκες και σακχαρώδη φύλλα με μεγάλη συχνότητα πριν πεθάνουν.
 • Συνήθως αντιμετωπίζεται με ξέπλυμα των ριζών με νερό ουδέτερου pH για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν σταδιακά επανεισαχθεί το λίπασμα.
 • Η μέτρηση των PPM και EC μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το κάψιμο των φυτών λόγω θρεπτικών συστατικών.

ΚΑΨΙΜΟ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

 • Το κλείδωμα των θρεπτικών ουσιών προκαλείται από τη συσσώρευση θρεπτικών ουσιών γύρω από τις ρίζες ενός φυτού ή από ανισορροπίες του pH που τα εμποδίζει να απορροφήσουν τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά.
 • Το κλείδωμα των θρεπτικών ουσιών οδηγεί σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα φυλλώματος, καμένα άκρα των φύλλων, ακανόνιστο σχήμα και μέγεθος φύλλου και καφέ κηλίδες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από το φυτό σας.
 • Συνήθως αντιμετωπίζεται με ξέπλυμα, ελέγχοντας το pH και προσαρμόζοντας τα θρεπτικά συστατικά.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ

 • Η υπερβολική σίτιση με χημικά λιπάσματα κι ενισχυτικά μπορεί να κάψει τα φυτά σας.
 • Η εξαιρετικά συμπυκνωμένη φύση των χημικών λιπασμάτων σημαίνει ότι οι αρχάριοι καλλιεργητές μπορούν εύκολα να καταλήξουν να ταΐζουν υπερβολικά τα φυτά τους.
 • Ενδεικτικά σημάδια υπερβολικής σίτισης περιλαμβάνουν ξηρά, καμένα φύλλα με κίτρινο ή καφέ αποχρωματισμό, καμένα άκρα και λυγισμένες άκρες προς τα πάνω.
 • Οι αρχάριοι καλλιεργητές συχνά καταλήγουν να αγοράζουν περισσότερα συμπληρώματα σε μια προσπάθεια να διορθώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα με τα θρεπτικά συστατικά, κάτι που κάνει τα πράγματα χειρότερα.
 • Η υπερβολική σίτιση πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα με ξέπλυμα των ριζών, σταθεροποίηση του pH κι ένα νέο πρόγραμμα σίτισης.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

 • Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκληθεί από υποσιτισμό ή από αποκλεισμό θρεπτικών συστατικών.
 • Οι ελλείψεις σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο ή δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ξηρό φύλλωμα, κίτρινα ή καφέ φύλλα και αποχρωματισμένους μίσχους.
 • Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών αντιμετωπίζονται με την αύξηση/εισαγωγή περισσότερων θρεπτικών συστατικών ή με την αποκατάσταση του κλειδώματος από τα περίσσια θρεπτικά συστατικά.
Browse Deficiencies
 
Browse Deficiencies
 
 
Browse Deficiencies
 
 

ΟΡΓΑΝΙΚΟ VS ΧΗΜΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Στην RQS ενθαρρύνουμε πάντα τη χρήση οργανικών θρεπτικών ουσιών έναντι των χημικών λιπασμάτων. Σε αντίθεση με τα συνθετικά, τα οργανικά θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται στο έδαφος κι απορροφώνται από τα φυτά σας πολύ πιο αργά, μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα καψίματος των φυτών από τα θρεπτικά συστατικά ή άλλων προβλημάτων σίτισης.

Τα οργανικά θρεπτικά συστατικά ωφελούν επίσης το ίδιο το έδαφος, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ενός πλούσιου οικοσυστήματος μικροοργανισμών που προστατεύουν και λειτουργούν παράλληλα με τα φυτά σας.

Το βιολογικό έδαφος βελτιώνεται επίσης με τον καιρό, καθιστώντας το ιδανικό για υπαίθριους καλλιεργητές.

Το γεγονός ότι τα οργανικά θρεπτικά συστατικά δεν παράγουν τοξική απορροή μειώνει επίσης τον αντίκτυπο που έχει η συγκομιδή σας στο περιβάλλον.

Κι ενώ εδώ στην RQS ασχολούμαστε με τα οργανικά λιπάσματα, καταλαβαίνουμε ότι τα χημικά λιπάσματα έχουν επίσης τα πλεονεκτήματά τους. Πρώτα και κύρια, απορροφώνται πολύ πιο γρήγορα, που σημαίνει ότι είναι καλύτερα για καταστάσεις όπου η αποτελεσματικότητα είναι το κλειδί (όπως όταν αντιμετωπίζετε μια ανεπάρκεια, για παράδειγμα).

Το γεγονός ότι τα συνθετικά λιπάσματα κατασκευάζονται προσεκτικά με ακρίβεια και συγκεκριμένες αναλογίες θρεπτικών συστατικών σημαίνει επίσης ότι έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο στο τι "τρώνε" τα φυτά σας και σε ποιες δόσεις.

ΟΦΕΛΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

 • Λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον
 • Ενισχύουν την ποιότητα και την υγεία του εδάφους
 • Πιο βιώσιμα από το χημικά λιπάσματα
 • Καλύτερη γεύση τελικού προϊόντος (λένε κάποιοι)

ΟΦΕΛΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

 • Απορροφώνται πιο γρήγορα
 • Οι αναλογίες θρεπτικών συστατικών είναι συγκεκριμένες (περισσότερος έλεγχος)
 • Πιο προσβάσιμα

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Με τη σωστή γενετική, αρκετά θρεπτικά συστατικά, νερό, άφθονο φως και θα είστε σε καλό δρόμο για να καλλιεργήσετε εξαιρετική ποιότητα κάνναβης. Θυμηθείτε, αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όπλο στο οπλοστάσιό σας είναι η εμπειρία, οπότε συνεχίστε να ακονίζετε τις δεξιότητές σας και να καρπώνεστε τις ανταμοιβές.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37823 αξιολογήσεις