Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Steven Voser

"Γιατί τα φυτά μου μεγαλώνουν τόσο αργά;". Μερικές φορές, τα προβλήματα των φυτών μαριχουάνας εμφανίζονται απρόοπτα. Το φυτό σας μπορεί να μην έχει δείξει σημάδια κάποιου προβλήματος, αλλά τώρα παρατηρείτε ότι η ανάπτυξη έχει σταματήσει και δεν έχετε ιδέα γιατί. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί παράγοντες που βρίσκονται πίσω από την επιβράδυνση της ανάπτυξης του δενδρυλλίου ή του φυτού της κάνναβής σας.


18 Λόγοι που Προκαλούν Αργή ή Στάσιμη Ανάπτυξη της Κάνναβης

Vídeo aneu: 771062113

1. Οι Σπόροι Είναι Παλιοί ή Χαμηλής Ποιότητας

Οι παλιοί σπόροι κάποιες φορές χρειάζονται απλώς περισσότερο χρόνο για να βλαστήσουν (αν βλαστήσουν). Τα φυτά που καλλιεργούνται από παλαιωμένους σπόρους μπορούν επίσης μερικές φορές να αναπτύσσονται με μειωμένο ρυθμό. Ομοίως, η καλή γενετική είναι απαραίτητη για την υγιή και έντονη ανάπτυξη από τον σπόρο έως τη συγκομιδή. Ένας τυχαίος σάκος με σπόρους δεν θα έχει την ίδια απόδοση με τους ποιοτικούς σπόρους από μια αξιόπιστη τράπεζα σπόρων.

2. Στρες Κλωνοποίησης

Μερικές φορές τα μοσχεύματα δεν ριζώνουν καλά, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Για να μην συμβεί αυτό, εφαρμόστε λίγη ορμόνη ριζοβολίας αμέσως μετά το κόψιμο των μοσχευμάτων σας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των ριζών. Το μέσο καλλιέργειας πρέπει να είναι νωπό (αλλά όχι πολύ υγρό) με επίπεδο pH περίπου 6.0. Διατηρήστε τα μοσχεύματά σας σε θερμοκρασία περίπου 22ºC. Αν κρυώσουν πολύ, δεν θα ριζώσουν καθόλου και αν κάνει πολλή ζέστη, οι ρίζες θα πεθάνουν.

3. Υγεία των Ριζών

Όταν οι ρίζες του φυτού σας δεν μπορούν να λάβουν αρκετό οξυγόνο, οι μεταβολικές λειτουργίες επιβραδύνονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους εντελώς. Ένας κοινός λόγος γι' αυτό είναι το υπερβολικό πότισμα ή η χρήση μέσου με κακή αποστράγγιση.

Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό; Δημιουργήστε ένα ελαφρύ και ευάερο μέσο καλλιέργειας με καλή αποστράγγιση. Μπορείτε να βελτιώσετε το χώμα σας που έχει κακή στράγγιση προσθέτοντας λίγο περλίτη.

Η ριζική ζώνη των φυτών της κάνναβής σας δεν πρέπει ποτέ να γίνεται πολύ πιο ζεστή ή πιο κρύα από θερμοκρασία δωματίου. Ομοίως, μια βλάβη στις ρίζες, η μούχλα ή τα βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ανάπτυξη των φυτών σας. Χρησιμοποιείτε πάντα αδιαφανείς γλάστρες ώστε το φως να μη φτάνει στις ρίζες, καθώς είναι και αυτό επίσης κακό.

Root Helath

4. Τα Φυτά Κάνναβης Τεντώνονται Πάρα Πολύ

Το τέντωμα στα σπορόφυτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν το τέντωμα, αλλά ο συνήθης ύποπτος είναι η έλλειψη φωτός.

Εάν τα σπορόφυτά σας είναι ψιλόλιγνα, αυξήστε την ένταση του φωτός ή φέρτε τα φώτα πιο κοντά. Στηρίξτε τα με μικρά ξυλάκια ως βοήθημα ώσπου να ανακτήσουν το σωστό σχήμα. Ως τελευταία λύση, μπορείτε (προσεκτικά) να τα ξαναφυτέψετε πιο βαθιά σε μια νέα γλάστρα.

5. Τα Φυτά Δε Λαμβάνουν Αρκετό Φως

Αν και οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία, το φως είναι ωστόσο κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη όλων των φυτών κάνναβης. Η έλλειψη "καλού" φωτός μπορεί πάντα να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Εάν καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο και υποψιάζεστε ότι τα φυτά σας δεν έχουν αρκετό φως, προσπαθήστε να μειώσετε την απόσταση μεταξύ των λαμπτήρων σας και των κορυφών των φυτών. Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικούς χώρους σε γλάστρες, μετακινήστε τα φυτά σας σε ένα πιο ηλιόλουστο σημείο.

6. Τα Φυτά σας Λαμβάνουν Πολύ Φως

Οποιοδήποτε είδος στρεσαρίσματος στα φυτά της κάνναβής σας, συμπεριλαμβανομένης της πολύωρης έκθεσης στο άμεσο ηλιακό φως χωρίς διάλλειμα, μπορεί επίσης να σταματήσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Εάν καλλιεργείτε σε εσωτερικούς χώρους και υποψιάζεστε ότι η έκθεση στο φως είναι πηγή στρες, μειώστε την ένταση ή μετακινήστε τους λαμπτήρες πιο μακριά από την κορυφή, εάν είναι δυνατόν. Να ξέρετε ότι τα σπορόφυτα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο έντονο φως! Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο και μπορείτε, μετακινήστε τα φυτά σας σε ένα σημείο όπου το φως διαχέεται, όπως γύρω από ένα σκιερό δέντρο.

7. Λανθασμένο Φάσμα Φωτός

Το πόσο γρήγορα και πόσο ζωηρά αναπτύσσονται τα φυτά επηρεάζεται από το φάσμα του φωτός που λαμβάνουν. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό τύπο φωτός ανάλογα με το κάθε στάδιο ανάπτυξης. Για υγιή βλαστική ανάπτυξη, θέλετε ένα πιο δροσερό φως με περισσότερο μπλε στο φάσμα του, ένα λεγόμενο "βλαστικής φάσης φως". Φώτα με θερμότερο, πιο κοκκινωπό φάσμα χρησιμοποιούνται για τη φάση της ανθοφορίας.

ESPECTRO DE LUZ INCORRECTO

8. Στρες από το Φως: Διακοπή Σκοτεινού Κύκλου

Το φως είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη όλων των φυτών. Οποιεσδήποτε αλλαγές στην ένταση του φωτός ή στην έκθεση θα έχουν επίδραση στην ανάπτυξη. Η ανθοφορία της κάνναβης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε διακοπές του κύκλου της σκοτεινής περιόδου. Μια διαρροή φωτός στη σκηνή σας, το φως από μια λάμπα του δρόμου, ακόμα και ένα κόκκινο φως από μια κάμερα μπορεί να διαταράξει την ανθοφορία και στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να μετατρέψει τα φυτά σε ερμαφρόδιτα. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το απόλυτο σκοτάδι κατά τις ώρες που σβήνουν τα φώτα.

Η έκθεση των φυτών κάνναβης σε ακανόνιστες ώρες φωτός μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία που μπερδεύει το εσωτερικό τους ρολόι. Τα φυτά σας θα μπορούσαν να ανθίσουν πρόωρα ή θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο στάδιο της ανάπτυξης. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στη σοδειά σας. Επομένως, φροντίστε να διατηρείτε τον κύκλο φωτός σας με συνέπεια.

9. Υπερβολικό Πότισμα

Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι καλλιεργητές κάνναβης. Είναι σαν να πνίγετε τα φυτά σας και αποτελεί επίσης έναν από τους κύριους λόγους πίσω από την αργή ανάπτυξη, τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, τη σήψη των ριζών, τους μύκητες και πολλά άλλα προβλήματα. Μην ποτίζετε πολύ συχνά και μην ποτίζετε με σταθερό πρόγραμμα. Είναι καλύτερα να ποτίζετε λιγότερο συχνά για να στεγνώσει το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε αν πρέπει να ποτίζετε ή όχι είναι να σηκώσετε την ίδια τη γλάστρα. Εάν την αισθάνεστε αρκετά ελαφριά, ήρθε η ώρα να ποτίσετε ξανά.

10. Δεν Υπάρχουν Αρκετά Θρεπτικά Συστατικά

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο η υπερβολική σίτιση των φυτών κάνναβης, η ανεπαρκής ποσότητα θρεπτικών συστατικών για υγιή ανάπτυξη μπορεί κάλλιστα να είναι ο λόγος για την αργή ανάπτυξη. Γνωρίζετε ότι τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα περισσότερα εμπορικά μείγματα γλάστρας θα διαρκέσουν μόνο για 3-4 εβδομάδες; Στη συνέχεια, θα πρέπει να χορηγήσετε μερικά ακόμα ποιοτικά θρεπτικά συστατικά. Ελέγξτε την ετικέτα των θρεπτικών προϊόντων σας για τη συνιστώμενη δόση για υγιή ανάπτυξη. Μάθετε επίσης ότι οι απαιτήσεις του φυτού σας σε θρεπτικά συστατικά συνδέονται στενά με την ένταση του φωτός στην οποία εκτίθενται τα φυτά σας. Τα φυτά κάτω από έντονα φώτα αναπτύσσονται πιο γρήγορα και χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά κάτω από φώτα φθορίου, για παράδειγμα.

11. Ανεπάρκεια Ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα από εκείνα τα ζωτικά στοιχεία που χρειάζεται το φυτό σας για υγιή ανάπτυξη. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να εκδηλωθεί με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Η ανάπτυξη είναι αργή, τα φύλλα είναι στριμμένα και κουλουριασμένα
  • Οι νεαροί βλαστοί αποχρωματίζονται και γίνονται μοβ ή κίτρινοι
  • Η συνολική ανάπτυξη των φυτών είναι αργή και στερείται ζωηρότητας και ζωτικότητας
  • Μπορείτε να αποφύγετε την ανεπάρκεια ασβεστίου προσθέτοντας δολομιτικό ασβέστη στο έδαφος ή στο καλλιεργητικό σας μέσο

Αντιμετωπίστε αμέσως την ανεπάρκεια ασβεστίου με εμπορικά προϊόντα CalMag που περιέχουν υγρό ασβέστιο. Μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα προϊόντα στο θρεπτικό σας διάλυμα ή να τα χορηγήσετε ως σπρέι ψεκασμού των φύλλων.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα καλλιεργητικά μέσα, όπως ο κοκοφοίνικας, αυξάνουν τον κίνδυνο για ανεπάρκεια ασβεστίου. Εάν καλλιεργείτε σε κοκοφοίνικα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά θρεπτικά συστατικά του κοκοφοίνικα ή/και να προσθέτετε τακτικά CalMag στο θρεπτικό σας διάλυμα.

Calcium Deficency

12. Λανθασμένο Επίπεδο pH

Το λανθασμένο επίπεδο pH του θρεπτικού διαλύματος σας είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται προβλήματα κατά την καλλιέργεια της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της αργής ανάπτυξης. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η κάνναβη ευδοκιμεί μόνο σε ένα σχετικά μικρό εύρος κατάλληλων τιμών pH. Εάν το pH είναι εκτός αυτού του εύρους, τα φυτά δεν μπορούν να λάβουν τα θρεπτικά συστατικά, ακόμη και αν υπάρχουν διαθέσιμα στο μέσο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό επίπεδο pH ανάλογα με τη μέθοδο της καλλιέργειάς σας. Εάν καλλιεργείτε στο χώμα, βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο του pH είναι από 6.5 έως 7.0. Εάν καλλιεργείτε υδροπονικά, το βέλτιστο επίπεδο pH είναι 5.6 έως 5.8. Για καλλιέργειες χωρίς χώμα, όπως ο κοκοφοίνικας, ένα επίπεδο pH από 6.0 έως 6.3 είναι το βέλτιστο.

13. Οι Θερμοκρασίες Είναι Πολύ Χαμηλές ή Πολύ Υψηλές

Στην κάνναβη αρέσει η ζέστη για να αναπτυχθεί υγιής και νιώθει καλύτερα σε θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ 25–30°C. Θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές θα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό του φυτού σας, με αποτέλεσμα την πιο αργή ανάπτυξη. Αλλά ούτε οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες είναι βέλτιστες. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το θερμικό στρες μπορεί επίσης να επιβραδύνει ή ακόμα και να σταματήσει την ανάπτυξη των φυτών εντελώς. Εάν καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο, προσαρμόστε τη θερμοκρασία σας σε ένα επιθυμητό επίπεδο. Μπορείτε επίσης να παρέχετε λίγη ψύξη με ανεμιστήρες που φυσούν ένα ήπιο ρεύμα αέρα πάνω από τα φυτά σας. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού θυλάκων ζεστού αέρα μέσα στο δωμάτιο καλλιέργειας.

14. Οι Γλάστρες Είναι Πολύ Μεγάλες

Οι καλλιεργητές κάνναβης συχνά ξεκινούν τα σπορόφυτά τους σε μικρά κύπελλα. Αργότερα, όταν τα φυτά φτάσουν σε επαρκές μέγεθος, αυτά θα μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερα δοχεία.

Εάν φυτεύσετε τα σπορόφυτα της κάνναβης σας σε δοχεία που είναι πολύ μεγάλα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τα ποτίσετε υπερβολικά. Το θέμα είναι ότι τα σπορόφυτα δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την υγρασία που συγκρατείται σε ένα μεγάλο δοχείο, σε αντίθεση με την ώριμη κάνναβη, η οποία μπορεί να απορροφήσει πολύ περισσότερο νερό. Επιπλέον, ένα μεγάλο δοχείο θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει.

Για να αποφύγετε τα προβλήματα που συνοδεύουν το πολύ χώμα και την υγρασία, ξεκινήστε τα σπορόφυτα σε μικρότερα δοχεία μέχρι να αναπτυχθούν αρκετά. Μόλις αποκτήσουν ένα σετ από 5–6 πραγματικά φύλλα (χωρίς να υπολογίζονται οι κοτυληδόνες), μεταφέρετέ τα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο, τουλάχιστον διπλάσιο από το τρέχον μέγεθος.

Εάν το σπορόφυτό σας βρίσκεται ήδη σε ένα μεγάλο δοχείο και δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να το μετακινήσετε σε ένα μικρότερο κύπελλο, ποτίστε μόνο μια μικρή περιοχή γύρω από το δενδρύλλιο.

Ποιο Είναι το Κατάλληλο Μέγεθος Γλάστρας για το Φυτό Κάνναβής σας;

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον πρόχειρο οδηγό για να καθορίσετε το μέγεθος της γλάστρας που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για το φυτό κάνναβής σας:

  • Ύψος φυτού 30cm: Δοχείο 7,5–11l
  • Ύψος φυτού 60cm: Δοχείο 11–19l
  • Ύψος φυτού 90cm: Δοχείο 18–26l
  • Ύψος φυτού 120cm: Δοχείο 22–37l
  • Ύψος φυτού 150cm: Δοχείο 30–37l+
Pots Are Too Big

15. Το Στρες Που Προκαλείται Από Παράσιτα / Ασθένειες

Τα έντομα, τα παράσιτα και οι ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός φυτού. Στην καλύτερη περίπτωση, το φυτό σας μπορεί να επιβιώσει, αλλά θα έχετε κακές αποδόσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, τα φυτά σας θα μπορούσαν και να πεθάνουν.

Τα έντομα μπορεί να τρέφονται με τα φύλλα, επηρεάζοντας την ικανότητα του φυτού να συγκρατεί νερό και να διαπνέει. Άλλα παράσιτα μπορεί να βλάψουν τις ρίζες ή να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα. Κάθε φορά που το φυτό σας είναι άρρωστο ή έχει μολυνθεί από έντομα, θα ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του για να αμυνθεί και να αναρρώσει από τη ζημιά, η οποία θα επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Εάν τα φυτά σας είναι μολυσμένα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε αμέσως με τα κατάλληλα μέτρα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προληπτικές μεθόδους (π.χ. έλαιο neem, απωθητικό για γυμνοσάλιαγκες κ.λπ.) για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για προσβολές από παράσιτα. Κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της ανάπτυξης, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά για συμπτώματα προσβολής από παράσιτα, ρίχνοντας μια ματιά και κάτω από τα φύλλα.

16. Στρες που Προκαλείται από Βλάβη στους Ιστούς

Κάποια βλάβη στο σώμα του φυτού, όπως το σπάσιμο ενός κλαδιού, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη του φυτού σας. Για οποιαδήποτε ζημιά πάθει το φυτό, θα πρέπει να ανακατευθύνει πολύτιμους πόρους για την αποκατάσταση των πληγών—πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ανάπτυξη ή την παραγωγή ανθών.

Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, τοποθετήστε τα φυτά σας σε μια περιοχή προστατευμένη από ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις και χρησιμοποιήστε συρματόπλεγμα και πασσάλους για να βοηθήσετε τη στήριξή τους.

Τα σπορόφυτα και τα νεαρά φυτά κάνναβης είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αφήστε τα σπορόφυτά σας να ωριμάσουν σε εσωτερικό χώρο για μερικές εβδομάδες πριν τα φυτέψετε έξω.

17. Το Στρες από τις Τεχνικές Εκπαίδευσης στην Κάνναβη

Η βλάβη των ιστών από τις τεχνικές εκπαίδευσης υψηλού στρες προκαλεί πάντα κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη των φυτών. Αλλά όταν κλαδεύετε υπερβολικά ή πολύ συχνά, το φυτό σας μπορεί τελικά να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια στην αποθεραπεία του παρά στην ανάπτυξη.

Stress Training

Εάν σκοπεύετε να κλαδέψετε, μην το παρακάνετε. Να γνωρίζετε ότι κάθε κλάδεμα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του φυτού σας για μέρες, αν όχι εβδομάδες.

Εάν χρησιμοποιείτε άλλες τεχνικές εκπαίδευσης φυτών, όπως το κόψιμο των κορυφών, φροντίστε να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Εάν καλλιεργείτε φυτά αυτόματης άνθισης, μη χρησιμοποιείτε τεχνικές εκπαίδευσης φυτών που προκαλούν βλάβη στους ιστούς, όπως το κλάδεμα.

18. Στρες Ηλικίας

Τα παλαιότερα φυτά κάνναβης έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις από τα νεαρά φυτά. Οι ιστοί τους γίνονται σκληροί και ξυλώδεις, είναι λιγότερο ζωηροί και δεν μπορούν να λάβουν τόσα θρεπτικά συστατικά.

Εξαιτίας αυτού, θα θέλετε να προσαρμόσετε ανάλογα το πρόγραμμα σίτισης. Διαφορετικά κινδυνεύετε να χορηγήσετε υπερβολικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης, τις ελλείψεις και τις ασθένειες. Λάβετε αυτό υπόψη εάν διατηρείτε μητρικά φυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37823 αξιολογήσεις