Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Miguel Ordoñez Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Μάθετε πώς να αξιολογείτε τη θέση των λαμπτήρων καλλιέργειας κάνναβης για μέγιστη αποτελεσματικότητα.


ΟΙ 3 ΠΙΟ ΚΟΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η σύγχρονη καλλιέργεια κάνναβης εσωτερικού χώρου συνήθως περιλαμβάνει τουλάχιστον μία από: HID, CFL και LED. Συχνά, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό λαμπτήρων. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες, παλαιότερες τεχνολογίες φωτισμού, αλλά πρόκειται για λαμπτήρες "Betamax" στην πλειονότητά τους. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στον πιο κοινό φωτισμό που χρησιμοποιείται από τον καλλιεργητή κάνναβης του 21ου αιώνα. Θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις πρακτικές συμβουλές για την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να βασιζόμαστε σε ψευδο-επιστημονικά στατιστικά.

Οι λαμπτήρες εκκένωσης υψηλής έντασης (HID) αποτελούν την αγαπημένη επιλογή για κάθε είδος καλλιεργητή εσωτερικού χώρου—από αρχάριους έως επαγγελματίες—τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με το πέρασμα του χρόνου, οι λαμπτήρες έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί, τα στραγγαλιστικά πηνία έχουν γίνει ψηφιακά και οι ανακλαστήρες έχουν γίνει μεγαλύτεροι και καλύτεροι. Οι καλλιεργητές που προτιμούν την τεχνολογία HID πιστεύουν ότι τα lumen είναι ο μόνος παράγοντας που έχει σημασία, όταν πρόκειται για τον φωτισμό.

Video id: 807900134

Σαφώς, η τεχνολογία CMH, δηλαδή οι κεραμικός λαμπτήρας μεταλλικών αλογονιδίων έχει έρθει στο προσκήνιο κι ο λαμπτήρας 315W CMH είναι εντυπωσιακός, αλλά πρόκειται για μια μάλλον ακριβή αναβάθμιση για έναν τυπικό λαμπτήρα MH ή για έναν λαμπτήρα μεταλλικών αλογονιδίων. Επιπλέον, ο λαμπτήρας 315W CMH δεν έχει τόσο υψηλή απόδοση όσο ένα υψηλής ποιότητας διπλό φάσμα/agro 600W HPS ή ένας λαμπτήρας νατρίου υψηλής πίεσης. Ομοίως, ο λαμπτήρας CFL έχει αρκετές δυνατότητες, αλλά έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος έναντι του δοκιμασμένου κι έμπιστου HID.

ή η δίοδος εκπομπής φωτός είναι η ανερχόμενη τεχνολογία που ξεχωρίζει και φαίνεται ότι θα τερματίσει τη βασιλεία της τεχνολογίας HID για την καλλιέργεια της κάνναβης. Η τελευταία γενιά συστημάτων LED είναι πλέον ικανή να παράγει συγκρίσιμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανώτερης ποιότητας μαριχουάνα, συγκριτικά με ένα τυπικό σύστημα φωτισμού HID. Το PAR ή η φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία είναι το χαρακτηριστικό που οι οπαδοί των λαμπτήρων LED θεωρούν πιο σημαντικό.

Ιδανικά, είναι προτιμότερο να μην ασχοληθείτε υπερβολικά με τις νέες μετρήσεις φωτός και τα τροποποιημένα φάσματα. Η ομορφιά. Σκεφτείτε το φως από την άποψη των watt και των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, έρχεται η ερώτηση "Πόση κατανάλωση ενέργειας;". Κι έπειτα, "Πόση θερμότητα θα παράγει η λάμπα και πόσο φως θα εκπέμπει;".

HID ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ

Για τον μέσο καλλιεργητή κάνναβης, οι λαμπτήρες HID έχουν αποκτήσει μερικές νέες δυνατότητες, αλλά οι βασικές αρχές της καλλιέργειας κάνναβης με αυτό το είδος τεχνητού φωτός παραμένουν οι ίδιες. MH για φυτική ανάπτυξη και HPS για άνθιση. Ωστόσο, οι λαμπτήρες HPS διπλού φάσματος είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση και είναι πιθανώς ιδανικοί, όταν πρόκειται για ποικιλίες.

Οι λαμπτήρες 400W και 600W είναι οι πιο κατάλληλοι για καλλιέργεια κάνναβης εσωτερικού χώρου. Τα φώτα πρέπει να κρεμαστούν στο ίδιο επίπεδο. Το βέλτιστο ύψος φωτός (OLH) είναι μεταξύ 30-50cm πάνω από τον θόλο του φυτού. Αυτό σημαίνει προσεκτική στερέωση του ανακλαστήρα στο ταβάνι ή στην οροφή της σκηνής καλλιέργειας είτε με κρεμάστρες, είτε με γάντζους και σχοινί.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά που μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν και να επανατοποθετηθούν, καθώς τα φυτά ωριμάζουν και μεγαλώνουν.

Ωστόσο, τα φώτα 600W MH μπορεί να είναι πολύ έντονα για τα φιντάνια και τα μοσχεύματα, ενώ μια απόσταση 60cm+ από πάνω μπορεί να είναι πιο κατάλληλη.

Μην ασχοληθείτε με τις γραμμές του φωτός, εκτός κι αν διαθέτετε πτυχίο μηχανολόγου. Τα σταθερά φώτα που δεν ταλαντεύονται, με έναν επίπεδο, οριζόντιο λαμπτήρα που στεγάζεται σε έναν καθαρό, ανοιχτό ανακλαστήρα είναι μια επαγγελματική, τυπική λύση για την καλλιέργεια. Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήστε έναν μεγάλο ανακλαστήρα ή τον μεγαλύτερο που χωρά στον χώρο της καλλιέργειας, με ένα ευρύ άνοιγμα για να αξιοποιήσετε ολόκληρη την περιοχή.

Τα γυάλινα φίλτρα και οι αερόψυκτοι λαμπτήρες είναι ακριβές λύσεις. Ως εκ τούτου, οι ψυχροί σωλήνες είναι πραγματικά κατάλληλοι μόνο για την καλλιέργεια σε ντουλάπες, καθώς έχουν μερικές από τις χειρότερες ανακλαστικές ιδιότητες στην αγορά. Η προσθήκη περισσότερων φώτων και περισσότερων ανεμιστήρων σημαίνει και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Συμβουλές Καλλιέργειας Κάνναβης: Φωτισμός Για Εσωτερική Καλλιέργεια

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Γενικά, τα 400-600W ανά m² προσφέρουν άπλετο φως για μια οικιακή καλλιέργεια. Οι επαγγελματίες καλλιεργητές μπορεί να τα αυξήσουν στα 1000W+ για μέγιστη απόδοση. Ωστόσο, η προσθήκη περισσότερου φωτός δεν είναι ένας γρήγορος δρόμος για να αποκτήσετε μια μεγάλη συγκομιδή. Περισσότεροι λαμπτήρες HID ισοδυναμούν με περισσότερο φως, αλλά και με πολύ περισσότερη θερμότητα. Οι εν λόγω λαμπτήρες προσφέρουν πολλή θερμότητα. Οι λαμπτήρες 250W προορίζονται μόνο για μικροκαλλιεργητές.

Το μόνο πλεονέκτημα που προσφέρει η λυχνία 250W είναι ότι οι κορυφές των φυτών μπορούν να φτάσουν στα 20cm από τον λαμπτήρα. Η απόδοση θερμότητας είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με τα 600W, αλλά το φως δεν θα διεισδύσει τόσο βαθιά. Περιορισμένο φως θα φτάσει στα χαμηλότερα κλαδιά των ψηλότερων φυτών.

Η προσθήκη ενός επιπλέον λαμπτήρα 600W HPS μπορεί να αυξήσει ραγδαία τις θερμοκρασίες του χώρου. Συχνά είναι λιγότερο δαπανηρό και πιο αποτελεσματικό να επενδύσετε στην αναβάθμιση του χώρου καλλιέργειας. Μπορείτε να καλύψετε τους τοίχους με Mylar ή να αναβαθμίσετε ένα μαγνητικό σε ένα ψηφιακό στραγγαλιστικό πηνίο με δυνατότητα ρύθμισης ή να επιλέξετε LED.

ΠΟΣΑ ΦΥΤΑ;

Η απάντηση είναι όσα προτιμά ο καλλιεργητής. Μπορείτε να τοποθετήσετε 16 φυτά κάνναβης σε γλάστρες 11 λίτρων σε έναν χώρο καλλιέργειας 1m² με τη χρήση της τεχνικής SOG. Εναλλακτικά, ένας καλλιεργητής μπορεί να γεμίσει τον ίδιο χώρο με ένα μεγάλο φυτό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ScrOG. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση θα είναι συγκρίσιμη. Και πάλι, εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείτε το φως και τον χώρο της καλλιέργειας.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΕ CFL

Ο CFL ή ο συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού είναι πραγματικά αποτελεσματικός στο ψυχρό λευκό φάσμα ως εναλλακτική λύση για έναν λαμπτήρα MH. Ένας λαμπτήρας 250W CFL μπορεί να προσφέρει συγκρίσιμα αποτελέσματα με έναν λαμπτήρα 400W MH. Αυτό επιτυγχάνεται κρεμώντας τον CFL στα 10cm πάνω από τον θόλο του φυτού. Ο CFL είναι δροσερός και μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά στα φυτά χωρίς να κάψει το φύλλωμα. Επιπλέον, οι λαμπτήρες CFL θα αυξήσουν μόνο οριακά τις θερμοκρασίες στον χώρο της καλλιέργειας. Αυτό καθιστά τις λάμπες CFL ιδανικές για φιντάνια, μοσχεύματα και για χρήση κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης. Οι λαμπτήρες CFL είναι μερικές φορές η μόνη επιλογή για.

Δυστυχώς, η τεχνολογία CFL δεν προσφέρει εντυπωσιακά στατιστικά, όσο αφορά σε lumen και PAR. Ακόμη χειρότερα, τα φώτα CFL δεν είναι πολύ αποτελεσματικά για την ανθοφορία της μαριχουάνας. Τα φυτά κάνναβης χρειάζονται πολύ πιο έντονο φωτισμό κατά την άνθιση από ό,τι μπορεί να παρέχει το φως CFL. Αναμένετε ελαφριές αποδόσεις και χαλαρά μπουμπούκια από τα φώτα CFL στη φάση της ανθοφορίας.

LED ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Τα τελευταία συστήματα LED επιτυγχάνουν επιτέλους ίδιες αποδόσεις με τα παραδοσιακά συστήματα φωτισμού HID. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι παρόμοια με την περίοδο όπου οι τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης έγιναν διαθέσιμες για πρώτη φορά στα τέλη του αιώνα. Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή. Ωστόσο, ο περιοριστικός παράγοντας ήταν οι απαγορευτικά υψηλές τιμές από τους κορυφαίους κατασκευαστές.

Τα κιτ LED υψηλής απόδοσης που αντλούν 350-400W και μπορούν να ξεπεράσουν τα φώτα 600W MH και HPS με μια σειρά πλήρους φάσματος δεν είναι φθηνά. Υπάρχουν μερικά μοντέλα που μπορούν πραγματικά να τα κάνουν όλα. Τα καλύτερα συστήματα μπορούν να είναι δροσερά και είναι απίστευτα οικονομικά μακροπρόθεσμα. Οι αποστάσεις κρεμάσματος ποικίλλουν πολύ, οπότε ο αγοραστής πρέπει να προσέχει και να ακολουθεί τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Συμβουλές Καλλιέργειας Κάνναβης: Φωτισμός Για Εσωτερική Καλλιέργεια

Παρακάτω θα αναφερθούμε στην επιστήμη πίσω από την παραγωγή φωτός, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε την ιδανική ισχύ και την κατάλληλη τοποθέτηση των φώτων για την καλλιέργεια της κάνναβης. Θα καλύψουμε όρους όπως φωτόνια, lumen και PAR, καθώς και τους κύριους τύπους λαμπτήρων και πώς διαφέρουν.

ΕΛΑΦΡΥ ΦΑΣΜΑ, PAR ΚΑΙ LUMEN

Το φως αποτελείται από φωτόνια, τα οποία είναι μικροσκοπικά σωματίδια που αναπόφευκτα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός. Τα φωτόνια στις ακτίνες φωτός δονούνται με διαφορετικές συχνότητες και μήκη κύματος. Οι άνθρωποι μπορούν να δουν φωτονικές ακτινοβολίες σε μήκη κύματος από 380–680nm, ενώ η ευαισθησία των φυτών στο φως κυμαίνεται στα 200–800nm. Δεν παράγουν όλα τα μήκη κύματος σε αυτό το φάσμα τα ίδια αποτελέσματα στη φωτοσύνθεση. Αυτά που ενεργοποιούν τις περισσότερες βιοχημικές διεργασίες στα φυτά ονομάζονται PAR ή φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία, η οποία έχει φασματικό εύρος 400–700nm.

Το φως μπορεί να μετρηθεί σε φωτομετρικές ποσότητες που προέρχονται από την ευαισθησία του ανθρώπινου ματιού στο χρώμα ή αλλιώς με ραδιομετρικές ποσότητες που σχετίζονται με την ενέργεια που μεταφέρεται από τις ακτίνες φωτός. Τα lumen και τα lux χρησιμοποιούν φωτομετρικές μονάδες που αναφέρονται στο φως που γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.

Ωστόσο, οι φωτομετρικές μετρήσεις δεν δείχνουν πόση ενέργεια φωτός στέλνει ένας λαμπτήρας σε ένα φυτό για φωτοσύνθεση, επειδή δεν περιλαμβάνουν τις μεταβλητές PAR. Παρόλ' αυτά, τα lumen και lux μπορούν να παρέχουν μια αρχική ένδειξη για την έξοδο ενός συγκεκριμένου λαμπτήρα και μπορούμε να συγκρίνουμε διαφορετικά προϊόντα μετρώντας τη φωτομετρική τους απόδοση με την αναλογία lumen:watt, ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες διαφορές στην έξοδο φάσματος φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος.

Τα lux και lumen λειτουργούν καλά στη μέτρηση των φώτων MH, HPS, CFL και T5, αλλά δεν θα μετρήσουν με ακρίβεια την απόδοση ενός φωτός LED κατά την καλλιέργεια κάνναβης.

PAR & PPFD ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ WATT

Σε γενικές γραμμές, η ελάχιστη ποσότητα φωτός ευρέος φάσματος που απαιτείται από ένα φυτό κάνναβης είναι περίπου 9.000lm ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το βέλτιστο είναι πάνω από 20.000lm/m². Ωστόσο, η έντονη ανάπτυξη και η άνθιση ενός φυτού που καλλιεργείται σε εσωτερικό χώρο εξαρτάται από τα όρια φωτός που επιτυγχάνονται σε συγκεκριμένα μήκη κύματος που ενεργοποιούν τη φωτοσύνθεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι λαμπτήρες LED χρησιμοποιούν ραδιομετρικά συστήματα για τη μέτρηση της ποσότητας των φωτονίων που ακτινοβολούνται στις συχνότητες χρώματος PAR που αναφέραμε προηγουμένως.

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ραδιομετρική μέτρηση στην κηπουρική είναι η PPFD (φωτοσυνθετική πυκνότητα ροής φωτονίων), η οποία μετρά τη ροή PAR των φωτονικών μικρομορίων ανά δευτερόλεπτο κι ανά τετραγωνικό μέτρο (μmol/m²/s). Υποθέτοντας ότι γνωρίζουμε το PPFD του λαμπτήρα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη ραδιομετρική του απόδοση και να συγκρίνουμε διαφορετικά συστήματα φωτισμού χρησιμοποιώντας την αναλογία PPFD:watt.

Συμβουλές Καλλιέργειας Κάνναβης: Φωτισμός Για Εσωτερική Καλλιέργεια

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Στη μέση του καλοκαιριού, ο ήλιος το μεσημέρι φτάνει στη Γη σε γεωγραφικά πλάτη περίπου 45° με φωτοσυνθετική ισχύ 1.200-2.000 PPFD. Ωστόσο, τα φυτά κάνναβης, οι κλώνοι και τα μητρικά φυτά θα ικανοποιηθούν με μόλις 200–400μmol/m²/s PPFD. Τα φυτά της κάνναβης στη φυτική τους φάση θα χρειαστούν 400–600μmol/m²/s και τα φυτά στη φάση της ανθοφορίας συνήθως χρειάζονται 600–1500μmol/m²/s PPFD με ατμοσφαιρικά επίπεδα CO₂. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πιο παραγωγικό επίπεδο PPFD για την κάνναβη είναι 1500–2000μmol/m²/s σε θερμοκρασία 25–30°C με το φυσικό CO₂ να αυξάνεται στα 750ppm.

Ακόμα κι αν η κάνναβη είναι ένα απαιτητικό φυτό, η ακτινοβολία πάνω από το όριο για κάθε ποικιλία, στάδιο της ζωής ή τις περιβαλλοντικές συνθήκες δεν αυξάνει απαραίτητα την απόδοση. Αντίθετα, η υπερβολική φωτονική πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα φύλλα και στα άνθη. Με άλλα λόγια, η παραγωγή ανθών αυξάνεται όταν το φυτό της κάνναβης λαμβάνει 20–30 γραμμομόρια φωτός PAR ανά ημέρα, στη συνέχεια ισορροπεί μεταξύ 30-40 γραμμομορίων και μειώνεται όταν λαμβάνει πάνω από 40 γραμμομόρια.

ΠΟΣΟ ΦΩΣ ΧΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ;

Για να προσδιορίσετε τη σωστή ποσότητα φωτός για τη σοδειά σας, πρέπει να πολλαπλασιάσετε το μήκος του χώρου καλλιέργειας με το πλάτος του για να αποκτήσετε την επιφάνεια καλλιέργειας και, στη συνέχεια, να πολλαπλασιάσετε το αποτέλεσμα με το επιθυμητό επίπεδο PPFD.

Εάν το κουτί καλλιέργειάς σας έχει μήκος 250 εκατοστά και πλάτος 80 εκατοστά, ο χώρος καλλιέργειας θα είναι 2.50m × 0.80m = 2m². Εάν στοχεύετε σε έναν θόλο ανθοφόρων φυτών περίπου 2 τετραγωνικών μέτρων και θέλετε να πειραματιστείτε με ένα επίπεδο PPFD 500μmol, χρειάζεστε απλώς 1,000μmol/m²/s. Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει στη συνέχεια να διαιρεθεί με το PPFD ανά watt φωτός για να εξακριβωθεί η ισχύς που απαιτείται.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ WATT ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: ΠΟΣΑ ΦΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ;

Τα συστήματα LED παράγουν υψηλότερο PAR από τα συστήματα MH, HPS κι άλλα είδη λαμπτήρων. Ωστόσο, τα φυτά σας θα χρειαστούν περίπου την ίδια ποσότητα watt ανά τετραγωνικό μέτρο για να επιτύχετε μια σοδειά παρόμοια με εκείνη των παραδοσιακών λαμπτήρων HID. Επίσης, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα συστήματα φωτισμού LED συχνά διαφημίζονται ως πιο ισχυρά συγκριτικά με την πραγματική ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα σύστημα LED 400W μπορεί να καλύψει τον ίδιο χώρο με έναν λαμπτήρα HPS 1.000W. Ακολουθούν μερικά γενικά διαγράμματα της ισχύος που απαιτείται για την ανάπτυξη δυναμικών φυτών κάνναβης χρησιμοποιώντας διαφορετικά συστήματα φωτισμού. Κατά τη διάρκεια του πρώιμου φυτικού σταδίου, θα χρειαστούν περίπου τη μισή ισχύ.

Ως αναφορά οι λαμπτήρες HPS μπορούν να καλύψουν περίπου τις ακόλουθες περιοχές θόλων:

250W ≈ 0.5–1m² ≈ 2 φυτά
400W ≈ 1–1.5m² ≈ 4 φυτά
600W ≈ 1.3–2m² ≈ 8 φυτά
1000W ≈ 1.8–3m² ≈ 10 φυτάΟι λαμπτήρες LED μπορούν να καλύψουν περίπου τις ακόλουθες περιοχές θόλων:

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 φυτό
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 φυτά
280W ≈ 1m² ≈ 4 φυτά
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 φυτάΓια να πάρετε μια ιδέα για την ένταση του φωτός που παρέχετε στα φυτά σας, μπορείτε να αγοράσετε έναν μετρητή lux και να μετρήσετε την ένταση του φωτός σε διαφορετικά σημεία του θόλου. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε έναν θεωρητικό υπολογισμό που λαμβάνει υπόψη τα lumen που εκπέμπονται από τον λαμπτήρα σε σχέση με την επιφάνεια της καλλιέργειας. Για να υπολογίσετε την πίεση lux στον θόλο, απλώς διαιρέστε τα lumen του λαμπτήρα σας με τα τετραγωνικά μέτρα της φωτιζόμενης επιφάνειας. Εάν τοποθετήσετε έναν λαμπτήρα που παράγει 100.000lm σε απόσταση 1m από την κορυφή του φυτού, θα φωτίζει μια έκταση 1m² με ένταση 100,000lx (100,000lm ÷ 1m = 100,000lx). Εάν ο λαμπτήρας έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 0.5m, θα λάβει 100,000lm ÷ 0.5m = 200,000lx.

Δυστυχώς, η φωτεινή ένταση μειώνεται κατά έναν συντελεστή ίσο με το τετράγωνο της απόστασης της πηγής από το φωτιζόμενο αντικείμενο. Επομένως, ο λαμπτήρας που τοποθετείται σε δύο μέτρα θα αυξήσει το πλάτος της δέσμης, καλύπτοντας 4m², αλλά με μόνο 25.000lx Κατά συνέπεια, θα χρειαστείτε τέσσερις λυχνίες για να επιτύχετε τον υποθετικό στόχο των 100,000lx σε ολόκληρο τον χώρο της καλλιέργειας.

Συμβουλές Καλλιέργειας Κάνναβης: Φωτισμός Για Εσωτερική Καλλιέργεια

HID (MH, HPS): ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Οι λαμπτήρες HID διατίθενται σε έκδοση μεταλλικού αλογονιδίου (MH) με ψυχρό φως κατάλληλο για τη βλαστική φάση και σε έκδοση λαμπτήρων νατρίου υψηλής πίεσης (HPS) με πολύ ευρύτερο φάσμα για το στάδιο της ανθοφορίας. Αυτοί οι λαμπτήρες είναι ζεστοί κι απαιτούν κατάλληλο σύστημα ψύξης κι αερισμού. Εκπέμπουν επίσης λιγότερο φως με την πάροδο του χρόνου, επομένως οι νέοι λαμπτήρες πρέπει να τοποθετούνται πιο μακριά από τους παλαιότερους λαμπτήρες και θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά από μερικά χρόνια.

Η κατάλληλη απόσταση και για τους δύο λαμπτήρες MH και HPS εξαρτάται κυρίως από την ισχύ. Ξεκινάτε πάντα με το φως στο πάνω άκρο του εύρους και χαμηλώστε το σταδιακά. Υποθέτοντας ότι ο εξαερισμός στον χώρο καλλιέργειάς σας έχει ρυθμιστεί σωστά, με έναν μικρότερο λαμπτήρα 250W μπορείτε να ξεκινήσετε σε απόσταση 35cm, κατεβαίνοντας προοδευτικά προς τον θόλο μέχρι να φτάσετε στα 25cm από τα μπουμπούκια στο τέλος του σταδίου ανθοφορίας. Με έναν λαμπτήρα 600W, μπορεί να ξεκινήσετε από 50cm και να κατεβείτε στα 30cm. Εάν επιλέξατε μια λάμπα 1000W, καλύτερα να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον 80cm.

Μια συνήθης πρακτική είναι να κρατήσετε το πίσω μέρος του χεριού σας στραμμένο προς το φως ακριβώς πάνω από την κορυφή των φυτών σας. Αν αισθάνεστε άνετα, το ίδιο ισχύει και για τα φυτά σας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εμπιστεύεστε τυφλά τους γενικούς κανόνες. Ελέγχετε πάντα τα φυτά σας για τυχόν σημάδια υπερθέρμανσης ή υπερβολικής φωτονικής πίεσης.

Πόσο ψηλά πρέπει να κρεμάτε τους λαμπτήρες MH και HPS;

Δεδομένου ότι είναι δημοφιλείς, ευρέως χρησιμοποιούμενοι και αναμφισβήτητα οι καλύτεροι για υψηλότερες αποδόσεις, οι λαμπτήρες MH ή HPS είναι η αγαπημένη επιλογή πολλών καλλιεργητών.

Ενώ τα φώτα MH και HPS είναι κατάλληλα για διαφορετικά στάδια του κύκλου ανάπτυξης, μπορείτε γενικά να τα κρεμάσετε σε παρόμοια απόσταση από τα φυτά σας. Και τα δύο φώτα λειτουργούν καλύτερα όταν είναι κοντά στο φυτό, αλλά καλό θα ήταν να τα δοκιμάσετε αν είναι η πρώτη σας φορά.

Είτε είστε αρχάριος καλλιεργητής, είτε θέλετε να κάνατε αλλαγές, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε από το επάνω άκρο του εύρους του φωτός. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να το χαμηλώσετε σταδιακά μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας παίρνει αρκετή ενέργεια. Σας συνιστούμε να κρατάτε συνεχώς το φως τουλάχιστον 30–38cm (12–15”) μακριά από την κορυφή του θόλου. Να θυμάστε ότι τα φαινόμενα απατούν και δεν πρέπει να θερμανθούν πολύ τα φύλλα.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το ποσό της θερμότητας που φτάνει στα φυτά, κάντε μια γρήγορη δοκιμή με τα χέρια. Απλά τοποθετήστε το χέρι σας στο ύψος του θόλου κάτω από το φως και δείτε πόσο ζεστό είναι. Εάν το νιώθετε πολύ ζεστό για εσάς, το ίδιο ισχύει και για τα φυτά σας. Επομένως, θα πρέπει να το μετακινήσετε το πιο μακριά.

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι λαμπτήρες σας. Σε αντίθεση με όσα ισχύουν για τις οικιακές λάμπες, η λειτουργικότητα ενός λαμπτήρα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Δεδομένου ότι οι λαμπτήρες εκπέμπουν λιγότερη ενέργεια καθώς περνά ο χρόνος, ένας παλαιότερος λαμπτήρας θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο φυτό σας από έναν νεότερο. Ομοίως, ένας ολοκαίνουργιος λαμπτήρας θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο μακριά χωρίς να θυσιάζεται η ανάπτυξη των φυτών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν τους λαμπτήρες MH τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ όσοι λαμπτήρες HPS μπορούν να τους αντικαθιστούν μία φορά κάθε δύο έτη.

Διάγραμμα Απόστασης Λαμπτήρων MH/HPS

ΙΣΧΥΣΑΠΟΣΤΑΣΗ
150W 20–30cm (8–12")
250W 25–35cm (10–14")
400W 30–48cm (12–19")
600W 35–64cm (14–25")
1000W 41–79cm (16–31")

LED: ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Τα συστήματα LED είναι πιο δροσερά από τους λαμπτήρες HID, αλλά απαιτούν κάποια ψύξη για να αποφευχθεί η ακούσια καύση των φυτών σας. Οι λαμπτήρες LED εκπέμπουν μεγάλη πίεση φωτός, ακόμη και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η ποσότητα του φωτός—και όχι η θερμότητα—μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ κάψιμο και λεύκανση των φύλλων.

Τα διαφορετικά μοντέλα φώτων LED έχουν διαφορετικές βέλτιστες αποστάσεις από τα φυτά και οι κατασκευαστές συνήθως περιλαμβάνουν συστάσεις μαζί με τα προϊόντα τους. Απλώς ξεκινήστε σε μια μεσαία απόσταση εντός του συνιστώμενου εύρους και παρατηρήστε τα φυτά σας κατά τις επόμενες ημέρες. Απενεργοποιήστε τα φώτα εάν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα αποκτούν μια "χλωμή" όψη ή καμένες άκρες, Εάν τα φυτά σας έχουν ικανοποιητική εμφάνιση, μετακινήστε το πάνελ LED πιο κοντά, αλλά ποτέ στο σημείο όπου τα πάνω φύλλα θα αποκτήσουν σημάδια λεύκανσης, κιτρίνισμα ή καφέ χρώμα.

Τα πάνελ LED υψηλής ισχύος με περισσότερα από 300W θα πρέπει να διατηρούνται τουλάχιστον 70cm μακριά από τον θόλο και, στη συνέχεια, να μετακινούνται πιο κοντά κατά τη διάρκεια της φάσης ανθοφορίας. Ως γενική σύσταση, οι λαμπτήρες LED 200–400W πρέπει να τοποθετούνται 30–70cm μακριά από τα φυτά, ενώ οι λαμπτήρες 450–600W απαιτούν απόσταση 50–80cm. Τα συστήματα υψηλότερης ισχύος πρέπει να βρίσκονται ακόμη πιο μακριά. Θυμηθείτε να παρακολουθείτε στενά τα φυτά σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε νέους λαμπτήρες.

Πόσο ψηλά πρέπει να κρεμάτε τους λαμπτήρες LED;

Παρόλο που αποτελούν μια κλασική επιλογή για τους καλλιεργητές, οι λαμπτήρες LED χρειάζονται πολλές ρυθμίσεις για να βρείτε το ιδανικό ύψος ανάρτησης. Ωστόσο, με τόση ισχύ, κάτω από τις σωστές συνθήκες μπορείτε να απολαύσετε καταπληκτικές αποδόσεις.

Οι λαμπτήρες LED δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στην αγορά που δεν υπάρχει μια επιλογή που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μια γενική σύσταση αναφορικά με την απόσταση. Βασικά, όποια μονάδα κι αν επιλέξετε, οι κατασκευαστές θα παρέχουν προτεινόμενα ύψη και θα συνεχίσετε να τα τελειοποιείτε.

Επιπροσθέτως, η σύγχυση αυξάνεται καθώς οι λαμπτήρες LED δεν φαίνονται τόσο ισχυροί όσο πραγματικά είναι. Το φως δεν είναι έντονο, οπότε είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι δεν εκπέμπουν αρκετή ενέργεια. Είναι εύκολο να παραπλανηθείτε αναφορικά με την ισχύ τους και θα πρέπει να παρακολουθείτε την καλλιέργειά σας. Εάν δεν το πράξετε, μπορεί να υπάρξει λεύκανση των φυτών ή μειωμένη σοδειά.

Παρόλο που κάθε λαμπτήρας LED είναι διαφορετικός, κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να τον τοποθετήσετε πιο μακριά από ό,τι θα κάνατε με άλλα φώτα και στη συνέχεια να τον προσαρμόσετε. Έπειτα, μπορείτε να συνεχίσετε να προσαρμόζεστε καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης του φυτού, μετακινώντας το φως πιο κοντά στο φυτό καθώς ανθίζει.

Διάγραμμα Απόστασης Λαμπτήρων LED

Σημειώνουμε εκ νέου ότι ο κάθε λαμπτήρας LED είναι διαφορετικός. Ωστόσο, το παρακάτω γράφημα σας προσφέρει ορισμένους γενικούς κανόνες.

ΙΣΧΥΣΑΠΟΣΤΑΣΗ
240–400W 41–76cm (16–30")
450–550W 51–76cm (20–30")
600–850W 61–66cm (24–26")
900W+ 66–107cm (26–42")

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37827 αξιολογήσεις