Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Luke Sholl Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Το νερό είναι θεμέλιο ζωής. Το ίδιο ισχύει και για την κάνναβη, η οποία βασίζεται στο νερό για μια ολόκληρη σειρά λειτουργιών. Στο προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την ποιότητα του νερού, αξιολογήσαμε γιατί το νερό είναι σημαντικό και πώς το pH μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της καλλιέργειάς σας. Σήμερα θα μπούμε σε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες για τα PPM και την EC. Και οι δύο είναι πιο προηγμένες πτυχές της καλλιέργειας κάνναβης που πρέπει να τις λάβετε υπόψη και να τις χρησιμοποιήσετε σωστά, ώστε να σας βοηθήσουν να φτάσετε τις δεξιότητές σας στο μέγιστο. Για τους αρχάριους, αν και είναι σημαντικές, αυτές οι πληροφορίες δεν είναι απαραίτητες για να καλλιεργήσουν κάνναβη. Είναι ακόμα δυνατό να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς να γνωρίζετε αυτές τις έννοιες, αλλά σίγουρα θα βοηθήσουν!

Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source
Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source

Πώς να Μετρήσετε τη Συγκέντρωση Θρεπτικών Συστατικών

Για να κατανοήσετε τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών του χώματός σας, θα θελήσετε να ελέγχετε τόσο το pH όσο και τα PPM και την EC της απορροής σας.

PPM: Προσθέστε τη Σωστή Ποσότητα Θρεπτικών Συστατικών Κάθε Φορά

Τα PPM είναι μια μονάδα μέτρησης που σας δίνει μια εικόνα της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο καλλιεργητικό σας μέσο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σας καθοδηγεί σχετικά με το πότε τα φυτά σας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά και σας επιτρέπει να αποφύγετε την υπερβολική ή την ανεπαρκή χορήγηση στα φυτά σας. Η μέτρηση των PPM είναι απλή και μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τους περισσότερους μετρητές TDS.

Πώς να Διαχειριστείτε την EC της Απορροής

Η EC, ή ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι μια άλλη μέτρηση που μας βοηθά να προσδιορίσουμε την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο καλλιεργητικό μέσο. Όσο περισσότερα είναι τα θρεπτικά συστατικά στο μέσο, τόσο υψηλότερη είναι η ένδειξη της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (EC) της απορροής σας. Η μέτρηση της EC γίνεται απλή με τον ελεγκτή αγωγιμότητας τσέπης DiST 4 της Hanna Instruments. Θυμηθείτε να ελέγχετε τακτικά την απορροή σας για να γνωρίζετε πότε και πόση ποσότητα θρεπτικών συστατικών πρέπει να χορηγείτε στα φυτά σας.

CÓMO MEDIR LA CONCENTRACIÓN DE NUTRIENTES
CÓMO MEDIR LA CONCENTRACIÓN DE NUTRIENTES

Πώς να Αποκωδικοποιήσετε τα Αποτελέσματα της Απορροής σας

Για μια σαφή εικόνα του πόσα θρεπτικά συστατικά παίρνουν τα φυτά σας, πρέπει να μετρήσετε τα PPM ή την EC τόσο του θρεπτικού διαλύματος/δεξαμενής σας (εάν χρησιμοποιείτε υδροπονία) όσο και της απορροής σας. Στην ιδανική περίπτωση, η ένδειξη των PPM ή της EC της απορροής σας θα πρέπει να είναι πάντα χαμηλότερη, γεγονός που δείχνει ότι τα φυτά σας προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όταν τους τα χορηγείτε. Εάν οι τιμές PPM/EC είναι εξαιρετικά χαμηλές στην απορροή σας, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά σας.

Εάν δεν υπάρχει διαφορά στα PPM ή την EC μεταξύ των θρεπτικών σας συστατικών και της απορροής, αυτό σημαίνει ότι τα φυτά σας δεν προσλαμβάνουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό συνήθως προκαλείται από υπερβολικά υψηλό ή υπερβολικά χαμηλό pH.

Εάν η ένδειξη PPM/EC είναι υψηλότερη στην απορροή σας παρά στο θρεπτικό σας διάλυμα, πιθανότατα αντιμετωπίζετε συσσώρευση άλατος γύρω από τις ρίζες. Καθώς ταΐζετε τα φυτά σας, αυτή η συσσώρευση διαλύεται αργά στην απορροή σας, αυξάνοντας τις τιμές PPM/EC. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ενζυμικό καθαριστικό για να καθαρίσετε τις ρίζες των φυτών σας. Τα καθαριστικά αυτά αφαιρούν κάθε είδους συσσώρευση θρεπτικών συστατικών και μπορούν να αναμειχθούν απευθείας στο νερό τους. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φιλτραρισμένο νερό με ουδέτερο pH για να ξεπλύνετε τις ρίζες σας. Απλώς έχετε κατά νου ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί πολλές προσπάθειες.

HYDROPONIC
PPM (Hannah) EC (mS/cm2)
Early Growth 350 - 400 ppm 0,7 - 0,8
Seedling 400 - 500 ppm 1 - 1,2
Transition 550 - 650 ppm 1,3 - 1,5
Vegetative Stage 650 - 750 ppm 1,6 - 1,7
Vegetative Stage 750 - 800 ppm 1,7 - 1,8
Vegetative Stage 850 - 900 ppm 1,8 - 1,9
Flowering Stage 900 - 950 ppm 1,9 - 2
Flowering Stage 950 - 1050 ppm 2 - 2,2
Flowering Stage 1050 - 1100 ppm 2,2 - 2,3
Flowering Stage 1100 - 1150 ppm 2,3 - 2,4
Flushing 0 - 400 ppm 0 - 0,8
SOIL
PPM (Hannah) EC (mS/cm2)
Early Growth 400 - 500 ppm 0,8 - 1
Seedling 500 - 600 ppm 1 - 1,3
Transition 600 - 750 ppm 1,2 - 1,5
Vegetative Stage 800 - 850 ppm 1,6 - 1,7
Vegetative Stage 850 - 900 ppm 1,7 - 1,8
Vegetative Stage 900 - 950 ppm 1,8 - 1,9
Flowering Stage 950 - 1000 ppm 1,9 - 2
Flowering Stage 1000 - 1050 ppm 2 - 2,1
Flowering Stage 1050 - 1100 ppm 2,1 - 2,2
Flowering Stage 1100 - 1150 ppm 2,2 - 2,3
Flushing 0 - 400 ppm 0 - 0,8

PPM & EC

Η γνώση των PPM σας βοηθά να αποφύγετε το κάψιμο των φυτών, ενημερώνοντάς σας πότε πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα των θρεπτικών μετάλλων που προσθέτετε στο νερό σας. Η κάνναβη απολαμβάνει 500-600ppm μετά την κλωνοποίηση, 800-900ppm κατά τη βλάστηση και 1000-1100ppm όταν ανθίζει. Έτσι, γνωρίζοντας την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία του νερού σας πριν αναμίξετε τα θρεπτικά συστατικά σας, μπορείτε να αποφύγετε το στρες το δικό σας και των φυτών σας. Για τους καλλιεργητές DWC (υδροπονία), είναι σημαντικό να γνωρίζουν την κατάσταση του νερού της δεξαμενής, καθώς τα μέταλλα μπορεί να εξαντληθούν καθώς πέφτει η στάθμη του νερού. Αυτό λειτουργεί προειδοποιητικά ώστε να συμπληρώσετε θρεπτικά συστατικά, όπως απαιτείται.

Υπάρχουν πολλοί ανιχνευτές, συσκευές και μετρητές στην αγορά που μπορούν να μετρήσουν τα ppm. Ο πιο συνηθισμένος είναι ένας μετρητής TDS (total dissolved solids).Η επιλογή εξαρτάται πραγματικά από τον προϋπολογισμό σας και την επιθυμία να γίνετε τελειομανείς με την καλλιέργεια σας. Οι περισσότερες συσκευές φτάνουν μέχρι τα 3500, ένα εύρος που είναι το μόνο που θα χρειαστείτε ποτέ για την κάνναβη, αλλά αν σας αρέσει η υπερβολή, μερικές μετρούν μέχρι και τα 9999.

PPM In Different Waters
  1. Αφού βαθμονομήσετε τον TDS μετρητή σας, ενεργοποιήστε τον, βεβαιωθείτε ότι είναι μηδέν και βάλτε τον στο νερό που θέλετε να ελέγξετε. Έτσι, σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχετε εικόνα για τα ppm. Εάν χρησιμοποιείτε νερό αντίστροφης ώσμωσης, η ένδειξη θα είναι από 0 έως 10ppm, καθώς είναι εντελώς απαλλαγμένο από μέταλλα.
  2. Εάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, η μέτρησή σας θα πρέπει να είναι μεταξύ 50 και 300ppm, ένα εύρος που είναι το σύνηθες εδώ στην ΕΕ.
  3. Εάν τα υδραυλικά της πόλης σας είναι παλιά ή χρησιμοποιείτε νερό πηγαδιών από ασβεστολιθικά στρώματα, μπορεί να λάβετε ένδειξη έως και 500 με 700ppm λόγω της συσσώρευσης ορυκτών.
  4. Εάν το νερό σας είναι πάνω από 500ppm, πρέπει να κάνετε κάτι για αυτό, καθώς θα ανταγωνιστεί και θα αποκλείσει τα θρεπτικά συστατικά που πραγματικά θέλετε να προσλάβει η κάνναβή σας. Είτε πρέπει να πάρετε θρεπτικά συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε περιοχές με σκληρό νερό είτε πρέπει να επεξεργάζεστε το νερό σας στο σπίτι, μέσω φίλτρων άνθρακα, απόσταξης ή αντίστροφης ώσμωσης.

Γίνετε Ειδικοί στην EC & στα PPM

Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται πιο τεχνικά.

Η EC, ή η ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι μια μονάδα μέτρησης της αλατότητας ενός δείγματος νερού.

Το αλατούχο νερό άγει τον ηλεκτρισμό καλύτερα από το καθαρό νερό ή το νερό αντίστροφης ώσμωσης επειδή διαλύονται σε αυτό περισσότερα ιόντα και κατά συνέπεια αυξάνεται η αγωγιμότητα του διαλύματος. Οι τιμές μπορούν να μετρηθούν σε microsiemens ανά εκατοστό (μS/cm) ή σε milisiemens ανά εκατοστό (mS/cm) ανάλογα με τον μετρητή EC.

Εάν το νερό σας είναι πολύ αλατούχο, μπορεί να επηρεάσει τα φυτά σας με δύο τρόπους. Μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα των μεμονωμένων ιόντων στη σφαίρα της ρίζας και να αυξήσει την ωσμωτική πίεση στις ρίζες αναστέλλοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Τα PPM, είναι μια μονάδα μέτρησης της συνολικής περιεκτικότητας σε μεταλλικά στοιχεία του νερού σας, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτά τα μέταλλα.

Οι ακριβείς μετρήσεις των ppm λαμβάνονται με ήπια εξάτμιση του δείγματος νερού και ανάλυση του υπολείμματος που απομένει. Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, τα περισσότερα άλλα μέταλλα δεν υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα φυσικά νερά και δεν προκαλούν πραγματική ανησυχία. Αυτά τα μέταλλα είναι συνήθως ίχνη ανθρακικού ασβεστίου, μαγνησίου και μικρό-ίχνη πολλών άλλων στοιχείων.

Εάν απευθυνθείτε στην τοπική αρχή ύδρευσης, μπορεί συνήθως να σας παρέχει μια ανάλυση ορυκτών της τοπικής σας παροχής νερού.

Υπάρχουν μετατροπές από microsiemens ανά εκατοστό σε μέρη ανά εκατομμύριο και το αντίστροφο, αλλά οι περισσότεροι μετρητές κάνουν αυτές τις μετατροπές αυτόματα για εσάς.

Τα βιολογικά εδάφη και οι καλλιεργητές εξωτερικού χώρου έχουν και πάλι πλεονέκτημα όσον αφορά στα PPM και την EC. Οι μικροοργανισμοί παρέχουν ένα ρυθμιστικό διάλυμα που βοηθά στην προστασία του φυτού από τις διακυμάνσεις των PPM ή της EC και υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο σφάλματος κατά το πότισμα.

Ποτέ μην εφησυχάζετε όμως. Ελέγχετε πάντα την ποιότητα του νερού σας, ακόμα και από ποτάμια και λίμνες. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα μπορούσε να προστεθεί κατά τη διάρκεια της βροχής που θα μπορούσε να κάνει το νερό σας τοξικό.

Lectura precisa de las PPM

Επιπλέον Συμβουλές για την Ποιότητα Νερού

  • Ποιος πιστεύει ότι το νερό της βροχής είναι ουδέτερο; Είναι μια κοινή παρανόηση και είναι στην πραγματικότητα ήπια όξινο. Το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στη βροχή και μετατρέπεται σε ασθενές ανθρακικό οξύ με pH περίπου 5.6. Μην ανησυχείτε, όμως, αφού καθίσει για λίγο σε μια δεξαμενή ή φράγμα ή ντεπόζιτο, απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα και ισορροπεί στο 7. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς τα φυτά μεγαλώνουν σαν τρελά μετά τη βροχή; Να γιατί.
  • Όταν περνάτε το νερό σας μέσα από ένα φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης, αυτό θα απαλλαγεί εντελώς από τα μεταλλικά στοιχεία. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτό το νερό χωρίς κάποια παρέμβαση για να ξεπλύνετε τα φυτά σας ή ως σπρέι φυλλώματος. Το νερό αντίστροφης ώσμωσης, RO, θα αφαιρέσει τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά σας, ειδικά το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Σημειώστε το ευδιάκριτα στα μπουκάλια σας.
  • Βάλτε αεριστήρες στις βρύσες σας. Αν γεμίζετε το δοχείο με λάστιχο, κάντε το νερό να αφρίσει και να βγάλει φυσαλίδες για να ζωντανέψει και να οξυγονωθεί.
  • Σε ψυχρά κλίματα προσπαθήστε να διατηρείτε το νερό σας στους 25°C.

Ορίστε, τώρα ξέρετε! Τα πράγματα γίνονται αρκετά τεχνικά, οπότε μην ανησυχείτε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να τα καταφέρετε. Η συνεχής εργασία για να διασφαλίσετε ότι έχετε την καλύτερη ποιότητα νερού θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών προβλημάτων κατά την καλλιέργεια, καθώς και θα δώσει στην κάνναβή σας αυτό που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει. Όσο περισσότερα γνωρίζετε τόσο καλύτερη ποιότητα κάνναβης θα έχετε!

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις