Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Νομίζετε ότι είναι η ώρα που τα φυτά της κάνναβής σας θα έπρεπε να έχουν ανθίσει; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα φυτά σας θέλουν τον χρόνο τους—και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακίνδυνοι! Μπορεί απλώς να πρέπει να προσαρμόσετε την υγρασία, να εξασφαλίσετε ότι η ντουλάπα καλλιέργειάς σας είναι αρκετά σκοτεινή ή να είστε λίγο πιο υπομονετικοί. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, πιο ιδιαίτεροι, λόγοι για τους οποίους το φυτό σας μπορεί να μην ανθίζει. Εάν τα φυτά σας καθυστερούν να ανθίσουν, συνεχίστε την ανάγνωση παρακάτω για να μάθετε τι να κάνετε γι' αυτό.

Πότε Αρχίζει το Στάδιο της Ανθοφορίας στις Φωτοπεριοδικές Ποικιλίες;

Το στάδιο της ανθοφορίας ξεκινά σε διαφορετικούς χρόνους ανάλογα με τον τύπο του φυτού που καλλιεργείτε. Οι φωτοπεριοδικές ποικιλίες, που είναι οι περισσότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα, εξαρτώνται από την αλλαγή των εποχών (και τις ώρες του ηλιακού φωτός, αντίστοιχα) για να γνωρίζουν πότε είναι η ώρα να ξεκινήσει το στάδιο της ανθοφορίας. Για τον λόγο αυτό, η αλλαγή του κύκλου φωτισμού σε 12 ώρες λειτουργίας και 12 ώρες εκτός λειτουργίας θα ωθήσει τα φυτά σας να ανθίσουν.

Αλλά ποια είναι η εσωτερική αντίδραση, όταν τα φυτά κάνναβης παρατηρούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο φωτός; Λοιπόν, κατά τη διάρκεια του βλαστικού σταδίου, ξέρουν να χρησιμοποιούν την ενέργεια του ηλιακού φωτός για να επικεντρωθούν στην δημιουργία δυνατών μίσχων, μεγάλων φύλλων, γερών κλαδιών και δυνατού κορμού. Όταν ο κύκλος φωτός αλλάξει, ωστόσο, καταλαβαίνουν ότι είναι καιρός να ξοδέψουν την ίδια ενέργεια στην ανάπτυξη των ανθών που θα καλύψουν τα κλαδιά και τον κορμό.

Οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου έχουν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο του κύκλου φωτός. Αντί να πρέπει να πηγαίνουν ανάλογα με τις φάσεις του ήλιου, μπορούν να επιλέξουν να επεκτείνουν τη βλαστική φάση κατά βούληση. Μερικοί καλλιεργητές θέλουν να διατηρήσουν το στάδιο της βλάστησης για μήνες—με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων και ώριμων φυτών, όταν όλα γίνονται σωστά. Άλλοι προτιμούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανθοφορίας πρόωρα, έχοντας μικρότερες αλλά συχνότερες σοδειές.

¿Cuándo comienza la fase de floración fotoperiódica?

Πώς Μπορείτε να Αναγκάσετε ένα Φωτοπεριοδικό Φυτό να Ανθίσει;

Εάν καλλιεργείτε φωτοπεριοδικά φυτά, έχετε τη δυνατότητα να τα γυρίσετε στη φάση της ανθοφορίας όποτε εσείς κρίνετε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Πριν ξεκινήσετε το στάδιο της ανθοφορίας, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να σας παρέχουν μια καλή σοδειά. Τα μεγαλύτερης δομής φυτά παρέχουν περισσότερα άνθη και επομένως θα προσφέρουν καλύτερες σοδειές.

Όταν είστε έτοιμοι, χρειάζεται να κάνετε μόνο ένα πράγμα: να αλλάξετε τον κύκλο φωτός. Ρυθμίστε το χρονόμετρό σας ώστε να εκτελεί έναν κύκλο φωτός 12/12 που μιμείται το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Αυτή η περιβαλλοντική αλλαγή θα ξεγελάσει το φυτό σας και θα το αναγκάσει να μπει σε αναπαραγωγική λειτουργία.

  • Καμία Έκθεση σε Επιπλέον Ηλιακό Φως ή Ακτίνες Φωτός

Αν και αυτό λειτουργεί τις περισσότερες φορές, ορισμένοι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ελέγξετε ότι τα φυτά σας δεν λαμβάνουν υπερβολικό φως. Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα έξω από την ντουλάπα καλλιέργειας ή το δωμάτιο καλλιέργειας δεν διαρρέουν στο περιβάλλον. Οποιαδήποτε ακτίνα φωτός έστω και αν αυτή προέρχεται από τα φώτα του δρόμου μέχρι τα νυχτερινά φώτα μπορεί να ενεργοποιήσει τα φυτά σας και να τα κάνει να πιστέψουν ότι έχουν ακόμα χρόνο για τη βλαστική περίοδο.

Evita la exposición adicional a la luz solar y las fugas de luz
  • Μιμηθείτε το Φυσικό τους Περιβάλλον

Εάν τα φυτά σας εξακολουθούν να αρνούνται να ανθίσουν, μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπάνω και να μιμηθείτε τα χαρακτηριστικά του φθινοπώρου. Μειώστε ελαφρώς τη θερμοκρασία στην ντουλάπα καλλιέργειάς σας και βελτιώστε τον αερισμό για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας. Έπειτα, θα πρέπει να ρυθμίσετε τις ώρες του φωτός για να μιμηθείτε την αλλαγή των εποχών, δίνοντάς τους ακόμη και λίγο λιγότερο φως (περίπου 11–10 ώρες μόνο), εάν δεν αντιδρούν αρκετά γρήγορα. Αυτή η περιβαλλοντική αλλαγή θα δώσει σήματα στην καλλιέργειά σας ότι πρέπει να ανθίσει σύντομα.

Replica su hábitat natural
  • Αιφνιδιάστε τα Φυτά σας με Σκοτάδι

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ίσως είναι καιρός να λάβετε κάποια πιο ισχυρά μέτρα. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε τα φυτά σας στο σκοτάδι για 24 έως 48 συνεχόμενες ώρες. Αυτό μπορεί να φαίνεται ότι θα ήταν επιζήμιο για τα φυτά σας, αλλά αυτή η χρονική περίοδος, ευτυχώς, δεν είναι αρκετά μεγάλη για να βλάψει την ανάπτυξη. Θα πρέπει, ωστόσο, να είναι αρκετό για να πείσετε τα φυτά σας ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη φάση της ανθοφορίας.

Provoca un shock a las plantas con la oscuridad
  • Μην Ενοχλείτε τα Φυτά σας κατά τη Σκοτεινή Περίοδο

Καθώς τα έχετε λάβει όλα αυτά υπόψη, θα πρέπει επίσης να θυμάστε να μην φροντίζετε τα φυτά σας, ούτε καν να τα ελέγχετε, κατά τη σκοτεινή περίοδο. Κάνουν πολλή εσωτερική δουλειά κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών περιόδων, καταναλώνοντας όλη την ενέργεια που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε οποιαδήποτε ενόχλησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια σημαντικά προβλήματα. Εάν υπάρχει κάτι που πρέπει πραγματικά να τους κάνετε, περιμένετε μέχρι να ανάψουν ξανά τα φώτα.

No molestes a las plantas cuando están a oscuras

Γιατί Ορισμένα Φυτά Θέλουν Περισσότερο Χρόνο από Άλλα;

Όταν πρόκειται για φωτοπεριοδικές ποικιλίες, οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου έχουν σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο για το πότε τα φυτά τους εισέρχονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Απλώς αλλάζοντας τον κύκλο φωτός σε 12 ώρες λειτουργίας και 12 ώρες εκτός λειτουργίας, οι καλλιεργητές μπορούν να ξεκινήσουν την ανθοφορία όποτε θέλουν.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές επιλέγουν να περιμένουν μέχρι τα φυτά τους να φτάσουν σε ένα αξιοσέβαστο μέγεθος και αυτό ποικίλλει από ποικιλία σε ποικιλία. Μερικά φυτά—κυρίως εκείνα που έχουν δημιουργηθεί σκόπιμα για να είναι ταχύτερα—ωριμάζουν γρήγορα. Άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε καλό ύψος, ειδικά τα μεγάλα φυτά Sativa. Εάν θέλετε να περιμένετε να ωριμάσουν αυτά τα μεγάλα φυτά στη βλαστική φάση, αναπόφευκτα θα περιμένετε περισσότερο για την ανθοφορία.

Οι ποικιλίες Indica, ωστόσο, που βρέθηκαν για πρώτη φορά στα βουνά Hindu Kush, είναι γενετικά προγραμματισμένες ώστε να αρχίσουν να ανθίζουν πιο γρήγορα, καθώς αυτό το χαρακτηριστικό θα τους επέτρεπε να αναπαραχθούν, προτού οι σκληρές συνθήκες οδηγήσουν σε μαρασμό.

Πώς Μπορείτε να Γνωρίζετε το Μέγεθος των Φυτών σας

Το μέγεθος ενός φυτού εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: το μέγεθος του δοχείου και τη γενετική του. Ορισμένες ποικιλίες είναι από τη φύση τους μικρότερες, ιδανικές για διακριτική καλλιέργεια και θα παραμείνουν μικρές ανεξάρτητα από το περιβάλλον τους.

Άλλα φυτά θα αναπτυχθούν πάνω από τα 300cm, όταν καλλιεργούνται απευθείας στο έδαφος ή μέσα σε μεγάλα δοχεία. Ωστόσο, οι καλλιεργητές μπορούν επίσης να προσαρμόσουν το ύψος αυτών των φυτών χρησιμοποιώντας τεχνικές εκπαίδευσης και διατηρώντας τα σε μικρότερες γλάστρες.

Για να λάβετε μια χονδρική εκτίμηση του μεγέθους μιας συγκεκριμένης ποικιλίας, ελέγξτε το προφίλ της ποικιλίας που παρέχεται από την τράπεζα σπόρων από την οποία αγοράσατε τους σπόρους σας.

Πόσος Χρόνος Χρειάζεται για να Εμφανιστούν τα Άνθη;

Προτού ανησυχήσετε ότι τα φυτά σας δεν ανθίζουν, πρέπει πρώτα να τους δώσετε επαρκή χρόνο για να κάνουν τη μετάβαση. Αφού αλλάξετε τον κύκλο φωτός στο δωμάτιο καλλιέργειας, θα χρειαστεί να περιμένετε υπομονετικά τις επόμενες 2–3 εβδομάδες για να αρχίσουν τα φυτά σας να δείχνουν ορατά σημάδια ανθοφορίας.

¿Cuánto tardan en aparecer los cogollos?

Τι Συμβαίνει την Πρώτη Εβδομάδα της Ανθοφορίας και Πώς Σχηματίζονται τα Άνθη

Παρακολουθήστε τους κόμβους—εκεί όπου οι μίσχοι ενώνονται με τον κορμό—για να παρακολουθήσετε την εξέλιξη. Στα αρχικά στάδια, θα παρατηρήσετε μικρές λευκές τρίχες να προεξέχουν από αυτές τις περιοχές. Αμέσως μετά, αυτές οι μικροσκοπικές δομές θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε παχουλά και ρητινώδη άνθη.

Θα παρατηρήσετε επίσης μια αλλαγή στον ρυθμό ανάπτυξης μετά την έναρξη της ανθοφορίας. Πριν δημιουργήσουν οποιοδήποτε ανθό, τα φυτά της κάνναβης τεντώνονται προς το φως και έχουν εντυπωσιακό μέγεθος. Συγκεκριμένα, τα φυτά Sativa μπορούν ενδεχομένως ακόμα και να διπλασιάσουν το μέγεθός τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα φυτά Indica μεγαλώνουν επίσης αρκετά, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό. Γενικά, όμως, αν παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε ότι είστε στον σωστό δρόμο.

Καλλιέργεια Φυτών στον Ισημερινό

Η καλλιέργεια κάνναβης σε εσωτερικό χώρο αφαιρεί τους περισσότερους παράγοντες που καλούνται να διαχειριστούν οι καλλιεργητές στη φύση. Αν και δεν υπάρχουν διακυμάνσεις στο φως, τη βροχή και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου εξακολουθούν να υπόκεινται σε κλιματικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Οι καλλιεργητές κάνναβης που ζουν σε περιοχές του ισημερινού επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, τα οποία μπορεί να γίνουν αρκετά προβληματικά κατά την καλλιέργεια κάνναβης—ιδιαίτερα κατά το στάδιο της ανθοφορίας όπου τα συμπαγή άνθη μπορούν να γίνουν εστία για παθογόνα που αγαπούν την υγρασία.

Τα φυτά της κάνναβης που έχουν εξελιχθεί κοντά στον ισημερινό μπορεί επίσης να έχουν χαρακτηριστικά που μεταφράζονται σε περισσότερο χρόνο για να ανθίσουν. Οι ποικιλίες Sativa που έχουν εξελιχθεί ανά τα χρόνια σε αυτές τις περιοχές μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ώθηση για να συνειδητοποιήσουν ότι οι μέρες γίνονται μικρότερες.

Ο κύκλος φωτός παραμένει περίπου στις 12/12 στον ισημερινό με πολύ μικρή εποχιακή διακύμανση. Εάν τα φυτά Sativa σας από αυτήν την περιοχή δυσκολεύονται να φτάσουν στο στάδιο της ανθοφορίας, να είστε εξαιρετικά αυστηροί με την έκθεσή τους στο φως σε εσωτερικό χώρο. Περιορίστε όλες τις διαρροές, μην ενοχλείτε τα φυτά σας κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου και μειώστε τον χρόνο φωτισμού σε 10 ώρες λειτουργίας και 14 ώρες εκτός λειτουργίας για να αναγκάσετε πραγματικά την ανθοφορία να ξεκινήσει.

Γιατί τα Φυτά Κάνναβής σας Δεν Ανθίζουν: Είναι Αρσενικά;

Μην ανησυχείτε. Δεν είστε οι πρώτοι που κάνουν αυτό το λάθος. Τα αρσενικά φυτά δεν παράγουν άνθη. Αντίθετα, σχηματίζουν σάκους γύρης σε σχήμα μπάλας στους κόμβους του φυτού. Εάν εντοπίσετε ένα αρσενικό φυτό στον χώρο όπου καλλιεργείτε, αφαιρέστε το το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε τη γονιμοποίηση των άλλων φυτών σας.

Πότε Αρχίζουν να Ανθίζουν τα Φυτά Aυτόματης Άνθισης;

Σε αντίθεση με τις φωτοπεριοδικές ποικιλίες, οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης ανθίζουν με βάση ένα εσωτερικό ρολόι. Εξελίχθηκαν στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη με μικρότερες περιόδους καλλιέργειας. Οι πρόγονοί τους δεν είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν και να εξαρτώνται από εξωτερικές ενδείξεις για την επιβίωση. Τα φυτά αυτόματης άνθισης διαθέτουν συγκριτικά μικρότερους κύκλους ζωής και συνήθως αρχίζουν να ανθίζουν μετά από πέντε εβδομάδες ανάπτυξης.

Πώς να Αναγκάσετε τα Φυτά Αυτόματης Άνθισης να Ανθίσουν

Τα φυτά αυτόματης άνθισης ξεκινούν την περίοδο της ανθοφορίας από μόνα τους κατά συντριπτική πλειοψηφία. Περίπου πέντε εβδομάδες μετά τη βλάστηση, η γενετική τους τα ωθεί στη φάση της ανθοφορίας με την προϋπόθεση ότι αντιμετωπίζουν μια σύντομη και επικίνδυνη καλλιεργητική περίοδο.

Πολλοί καλλιεργητές εκτιμούν πολύ αυτή τη μοναδική προσαρμογή. Κάνει πολύ μικρότερους τους χρόνους ανάπτυξης και προσφέρει γρήγορες σοδειές που ωφελούν τόσο τους κρυφούς όσο και τους εμπορικούς καλλιεργητές.

Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτός ο εσωτερικός μηχανισμός αποτυγχάνει. Κάποια γενετική δυσλειτουργία αναγκάζει τις ποικιλίες αυτόματης άνθισης να συνεχίσουν να βρίσκονται στη βλαστική φάση. Αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει αγωνία στον καλλιεργητή και να χάσει λίγο χρόνο, μπορείτε ακόμα να σώσετε αυτά τα φυτά.

Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμη. Συχνά αυτά τα φυτά χρειάζονται λίγο χρόνο για να καλύψουν τη διαφορά και τελικά να λάβουν το μήνυμα. Εάν τα φυτά σας εξακολουθούν να μη δείχνουν σημάδια ανθοφορίας μετά από τρεις επιπλέον εβδομάδες, θα χρειαστεί να λάβετε άλλα μέτρα. Η μείωση του κύκλου φωτός σε 12/12 συνήθως παρέχει αρκετό ερέθισμα για να αναγκάσει αυτά τα επίμονα φυτά να μεταβούν στη φάση της ανθοφορίας.

Πώς Μπορώ να Καταλάβω Πότε το Αυτόματης Άνθισης Φυτό μου Αρχίζει να Δημιουργεί Άνθη;

Και πάλι, εάν θέλετε να γνωρίζετε ακριβώς πότε τα αυτόματης άνθισης φυτά σας αρχίζουν να σχηματίζουν τα άνθη τους, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τους κόμβους. Μόλις δείτε μικρές λευκές τρίχες να εμφανίζονται σε αυτές τις τοποθεσίες, πάρτε το ως σημάδι ότι τα άνθη σας που θα είναι πλούσια σε κανναβινοειδή αρχίζουν να ετοιμάζονται.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις