Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Διορθώστε το τέντωμα στα σπορόφυτα κάνναβης και αποτρέψτε το να συμβεί ξανά.


Ακριβώς όπως τα μωρά των ανθρώπων, τα σπορόφυτα της κάνναβης είναι εξαιρετικά εύθραυστα και χρειάζονται άφθονη τρυφερή, στοργική φροντίδα για να ανθίσουν. Δυστυχώς, πολλοί καλλιεργητές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα κατά τα πρώτα στάδια της ζωής των φυτών της κάνναβής τους. Τα σπορόφυτά τους γίνονται ψηλά, ελαστικά και αδύναμα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ζητήματα που θέτουν την καλλιέργειά σας σε κίνδυνο να αποδώσει χαμηλότερη σοδειά.

Παρακάτω, θα μάθετε πώς να αποτρέψετε και να διορθώσετε το τέντωμα στα σπορόφυτα της κάνναβης.

Κατανόηση της Φάσης των Σπορόφυτων

Οι σπόροι είναι σαν μικρές γενετικές βόμβες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μόνο μία δουλειά και έχουν μόνο μία ευκαιρία να την κάνουν. Είναι προ-προγραμματισμένες για να επιβιώσουν. Ένας σπόρος περιέχει όλα όσα χρειάζεται ένα μελλοντικό φυτό για να ξεκινήσει. Μόλις ενεργοποιηθεί με υγρασία και σκοτάδι, θα πυροδοτήσει τη βλάστηση και μόλις ξεκινήσει, δεν υπάρχει γυρισμός.

Ένα νεαρό φυτό κάνναβης δεν χρειάζεται τροφή για αρκετές από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Από τη γενετική του, έχει ήδη συσκευάσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αγκαλιάσει το θαύμα της ζωής. Τα σπορόφυτα έχουν ένα μικρό απόθεμα για να μπορέσουν να εδραιωθούν στο περιβάλλον που αναπτύσσονται.

Σε βέλτιστες συνθήκες, το κέλυφος του σπόρου, ή ο φλοιός, θα ανοίξει και μια ρίζα θα ξεπροβάλει, σκάβοντας προς τα κάτω και αναζητώντας μια πηγή νερού. Σύντομα, θα δείτε ένα βλαστάρι να αναδύεται από κάτω από το χώμα, να απλώνει τα πρώτα του φύλλα (κοτυληδόνες) και τότε θα αρχίσετε να παρατηρείτε το πρώτο σετ αληθινών φύλλων. Τα φύλλα έχουν εξίσου σημαντική δουλειά με την ρίζα, αλλά αναζητούν μια άλλη πηγή τροφής—το φως. Στην κυριολεξία, ένα φυτό χρησιμοποιεί το φως για να αφομοιώσει ό,τι βγάζει από το έδαφος.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

Οι Ιδανικές Συνθήκες Φωτός για τα Σπορόφυτα της Κάνναβης

Για να αναπτυχθούν υγιή σπορόφυτα, είναι σημαντικό να τους δίνετε τη σωστή ποσότητα και τύπο φωτός μόλις βγουν από το κέλυφός τους. Στα σπορόφυτα κάνναβης αρέσει να λαμβάνουν περίπου 16 ώρες φωτός την ημέρα σε ένταση 375 lumens και 4000 lux.

Για να ικανοποιήσετε αυτές τις απαιτήσεις, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε έναν λαμπτήρα CFL 12W ανά 1–2 σπορόφυτα. Κρατήστε τη λάμπα 5–7.5 cm (2–3 ίντσες) από την κορυφή των δενδρυλλίων και παρακολουθήστε προσεκτικά την ανάπτυξή τους, φροντίζοντας τα φυτά να μην έρχονται σε επαφή με τις λάμπες.

Η καλλιέργεια των φυτών σας κάτω από φώτα με υψηλό ποσοστό κόκκινου φωτός μπορεί να προκαλέσει τέντωμα. Το μπλε φως, από την άλλη πλευρά, βοηθά στη διατήρηση της απόστασης ανάμεσα στους κόμβους στο ελάχιστο και ενθαρρύνει τα φυτά να μεγαλώνουν όμορφα και με θαμνώδη δομή από την πρώτη στιγμή.

Τι Προκαλεί το Μη Φυσιολογικό Τέντωμα;

Το μη φυσιολογικό τέντωμα στη φάση του σπορόφυτου είναι σημάδι στρες. Με διαφορά, η πιο συχνή κατάσταση που προκαλεί τέντωμα και το λύγισμα των φυτών είναι η στέρηση φωτός.

Με τον ίδιο τρόπο που οι ρίζες σκάβουν για νερό και θρεπτικά συστατικά, το πάνω μέρος του φυτού θα επιμηκυνθεί έντονα αν δεν λαμβάνει αρκετό φως. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης κατά τον οποίο ένα φυτό καταναλώνει όλη την αποθηκευμένη του ενέργεια για να ξεπεράσει την ανταγωνιστική χλωρίδα. Στην περίπτωση της καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά το σπορόφυτο θα το αντιληφθεί έτσι. Για παράδειγμα, το να αφήσετε μια γλάστρα κάτω από ένα περβάζι στη σκιά πιθανότατα θα προκαλέσει αυτή τη συμπεριφορά. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο δραματικά κάτω από τεχνητό φως.

Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο μπερδεμένο για τους νέους καλλιεργητές εσωτερικού χώρου, καθώς μπορεί να πιστεύουν ότι παρέχουν περισσότερο από αρκετό φως στα φυτά τους. Αλλά λάβετε υπόψη τα εξής: Η τοποθέτηση ενός λαμπτήρα MH 200W σχετικά μακριά από τη γλάστρα θα είναι λιγότερο αποτελεσματική από έναν λαμπτήρα CFL 20W που είναι τοποθετημένος μερικά εκατοστά από την επιφάνεια του φυτού. Παρόλο που οι λάμπες CFL είναι πολύ πιο αδύναμες από τις λάμπες MH, η ένταση του φωτός μειώνεται σημαντικά όσο πιο μακριά είναι τα φυτά από την πηγή.

Επιπλέον, τα σπορόφυτα έχουν πολύ μικρά και λίγα φύλλα. Η συνολική επιφάνεια που είναι διαθέσιμη για την απορρόφηση του φωτός είναι πολύ μικρή. Οπότε, στην ουσία, αυτός ο λαμπτήρας 200W θα ακτινοβολεί σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά το σπορόφυτο μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό κομμάτι. Ένας λαμπτήρας CFL που είναι τοποθετημένος ακριβώς πάνω από το φυτό, από την άλλη πλευρά, θα μπορεί να δώσει το μεγαλύτερο μέρος των 20W απευθείας στο φυτό.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

Άλλες Πιθανές Αιτίες Τεντώματος των Σπορόφυτων Κάνναβης

Εκτός από τη στέρηση φωτός, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το τέντωμα των σπορόφυτων της κάνναβής σας. Μια κοινή αιτία των ψιλόλιγνων δενδρυλλίων να είναι η μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών στο καλλιεργητικό μέσο.

Πιο συγκεκριμένα, τα σπορόφυτα της κάνναβης επωφελούνται από το άζωτο που προέρχεται από νιτρικά άλατα. Σε αντίθεση με το αμμωνιακό άζωτο, το νιτρικό άζωτο απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τα φυτά και τροφοδοτεί μια πιο θαμνώδη βλαστική ανάπτυξη. Εάν τα σπορόφυτά σας τεντώνονται παρά τις ιδανικές συνθήκες φωτός, σας συνιστούμε να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε αμμωνιακό άζωτο στο έδαφος και στο λίπασμα που χρησιμοποιείτε.

Μια άλλη αιτία που κάνει τα σπορόφυτα ψηλά και αδύναμα είναι η θερμότητα.

Ενώ στα σπορόφυτα της κάνναβης αρέσουν ζεστές, υγρές συνθήκες, η υπερβολική ζέστη μπορεί να κάνει τα φύλλα ενός φυτού να μεγαλώνουν πιο αργά από το κλαδί του, με αποτέλεσμα την ψηλή και ελαστική ανάπτυξη. Για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη των δενδρυλλίων, συνιστούμε να διατηρείτε τις θερμοκρασίες στο δωμάτιο καλλιέργειας ή στο φυτό σας στους 19–20°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου στους 13°C τη νύχτα.

Τέλος, τα σπορόφυτα της κάνναβης μπορούν επίσης να τεντωθούν εάν λαμβάνουν υπερβολικό ή ανεπαρκές φως ανά ημέρα.

Ενώ ορισμένοι καλλιεργητές επιλέγουν να διατηρούν τα σπορόφυτά τους κάτω από 24 ώρες φωτός την ημέρα, συνιστούμε να παρέχονται 16 ώρες φωτός. Τα σπορόφυτα είναι εύθραυστα και το να τους δώσετε πολύ φως μπορεί να τους προκαλέσει στρες και τέντωμα. Θυμηθείτε, αυτές οι σκοτεινές ώρες είναι εξίσου σημαντικές για τα νεαρά φυτά σας, ώστε να αναπτύξουν υγιείς ρίζες και να αναπνέουν.

Πώς να Αποτρέψετε το Τέντωμα και το Κρέμασμα των Σπορόφυτων Κάνναβης

Τα ελαστικά δενδρύλλια κάνναβης μπορεί να είναι δύσκολα στον χειρισμό και τη μεταφύτευση. Οι κορμοί τους μπορεί να είναι πολύ εύθραυστοι και μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται, το φύλλωμά τους μπορεί να είναι εκτός του κέντρου λόγω του περίεργου τεντώματος που υπέστησαν ως σπορόφυτα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να ξαναφυτέψετε τα σπορόφυτά σας πιο βαθιά στο χώμα τους, να διορθώσετε τον φωτισμό σας και να ελέγξετε τα επίπεδα αζώτου στο έδαφος ή/και στα λιπάσματά σας (όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Μόλις βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για τα σπορόφυτά σας, ξαναβάλτε τα κάτω από τα φώτα τους και παρακολουθήστε την ανάπτυξή τους. Με την πάροδο του χρόνου, το θαμμένο μέρος του κορμού θα πρέπει να βγάλει ρίζες.

Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε τα σπορόφυτά σας σε εξωτερικό χώρο κάτω από το άμεσο ηλιακό φως. Απλώς δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη Μητέρα Φύση και τα σπορόφυτα που αναπτύσσονται κάτω από το άμεσο ηλιακό φως θα δημιουργήσουν υγιείς, δυνατούς μίσχους και μικρές αποστάσεις μεταξύ των κόμβων. Μόλις τα φυτά σας αναπτύξουν 2–3 ώριμα φύλλα, μη διστάσετε να τα μετακινήσετε σε εσωτερικό χώρο, φροντίζοντας να κρατάτε τα φώτα τους στο σωστό ύψος για να αποτρέψετε το περαιτέρω τέντωμα.

Εάν πρέπει να καλλιεργήσετε τα σπορόφυτά σας σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση που περιγράφεται παραπάνω για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνουν αρκετό άμεσο φως στη σωστή ένταση.

Σύντομα, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι τα σπορόφυτά σας αναπτύσσονται πιο υγιή. Οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των κλαδιών και το συμπαγές, πράσινο φύλλωμα είναι όλα σημάδια ότι τα σπορόφυτά σας μεγαλώνουν τέλεια.

Σημείωση: Μερικοί καλλιεργητές προσπαθούν να δέσουν τα ελαστικά σπορόφυτά τους σε έναν πάσσαλο για υποστήριξη. Δεν συνιστούμε αυτή τη μέθοδο, καθώς δεν κάνει τίποτα για να καταπολεμήσει τον αδύναμο, λάθος αναπτυγμένο κορμό ή τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν αργότερα κατά την καλλιέργεια.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

Αραίωση του Αριθμού των Δενδρυλλίων Κάνναβης για να Αποτρέψετε το Τέντωμα

Η αραίωση είναι μια κοινή γεωργική τεχνική που συχνά ξεχνιέται μεταξύ των καλλιεργητών κάνναβης. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η αραίωση έχει να κάνει με τη μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των φυτών σας "αραιώνοντας" τον πληθυσμό.

Τα φυτά κάνναβης αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και φυσικά θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χώρο, φως και θρεπτικά συστατικά. Έτσι, ενώ μπορεί να σας έχουν μάθει να πιστεύετε ότι περισσότερα φυτά θα μεταφραστούν φυσικά σε μεγαλύτερες, καλύτερες σοδειές—αυτό μπορεί να μην ισχύει. Στην πραγματικότητα, πολλοί έμπειροι καλλιεργητές επιλέγουν να αφαιρέσουν τα πιο αδύναμα σπορόφυτά τους και καλλιεργούν μόνο εκείνα τα φυτά που παρουσιάζουν την πιο υγιή ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, εστιάζουν τις προσπάθειές τους στα φυτά που είναι πιο πιθανό να παράγουν τα καλύτερα άνθη.

Η αραίωση βοηθά επίσης τους καλλιεργητές να διατηρούν μια ομοιόμορφη καλλιέργεια σε όλο το δωμάτιο, το οποίο κάνει καλύτερη χρήση της περιορισμένης ποσότητας φωτός και χώρου. Τέλος, η αραίωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε παράσιτα και άλλες ασθένειες, καθώς θα είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξετε με έναν συνωστισμένο χώρο καλλιέργειας.

Για να αραιώσετε τα φυτά σας, απλά παρακολουθήστε προσεκτικά τα σπορόφυτά σας κατά τις πρώτες 1–2 εβδομάδες της ζωής τους και κρατήστε μόνο εκείνα τα φυτά που δείχνουν την πιο υγιή και ταχύτερη ανάπτυξη.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37823 αξιολογήσεις