Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Τρία απλά βήματα για να μάθετε τα πάντα για το στάδιο των φιντανιών της κάνναβης.


Μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσετε ζωντανά τα νεαρά φυτά κάνναβης, ειδικά αν είστε αρχάριος καλλιεργητής. Ωστόσο, με καλή κατανόηση των φιντανιών και των απαιτήσεών τους, το πολύ σημαντικό στάδιο των σπορόφυτων μπορεί να γίνει πιο εύκολο. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τα τρία απλά βήματα για την καλλιέργεια υγιών φιντανιών.

ΒΗΜΑ 1: ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΛΆΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΝΤΑΝΙΑ ΣΑΣ

Κατά την προμήθεια των σπόρων σας, φροντίστε να αναζητήσετε τη σωστή ποικιλία για εσάς. Η εμπειρία και η ικανότητά σας ως καλλιεργητής, τα χρήματα που προτίθεστε να δαπανήσετε, ο εξοπλισμός για την καλλιέργεια, οι προτιμήσεις σε γεύση κι αποτελέσματα, καθώς και η επιλογή ενός εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου θα καθορίσουν ποια ποικιλία θα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς.

Όσον αφορά στο μέσο, συνιστούμε πάντα την καλλιέργεια σε ένα ελαφρύ, καλά αεριζόμενο, ελαφρώς όξινο έδαφος με pH 6.3–6.5. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε 20–50% περλίτη στο μέσο σας για να βοηθήσετε τον αερισμό του εδάφους και τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά σκοπεύετε να δώσετε στα φυτά σας, τόσο περισσότερος περλίτης θα πρέπει να προστεθεί στο χώμα σας για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση και να αποτρέψετε τον αποκλεισμό των θρεπτικών συστατικών.

Θυμηθείτε να ποτίζετε ακριβώς γύρω από τον βλαστό των φιντανιών σας και μόνο όταν το έδαφος έχει στεγνώσει εντελώς (δείτε την ενότητα σχετικά με το περισσότερο/λιγότερο πότισμα παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες). Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα φυτά (ειδικά οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στα θρεπτικά συστατικά. Μην τα φυτεύετε ποτέ σε ζεστό (πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά) χώμα και μην αρχίσετε να τα ταΐζετε μέχρι να έχουν 3–4 συστάδες από πραγματικά φύλλα.

Σχετικά με την επιλογή των γλαστρών, προτείνουμε τις ακόλουθες προσεγγίσεις για ποικιλίες αυτο-άνθισης και τις θηλυκοποιημένες ποικιλίες.

ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΘΙΣΗΣ

Κατά την καλλιέργεια φυτών αυτο-άνθισης, σας συνιστούμε να τα φυτέψετε απευθείας στις τελικές γλάστρες τους. Λόγω του μικρού κύκλου ζωής των φυτών αυτόματης άνθισης, είναι καλύτερο να αποφύγετε την πίεση και το στρες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφύτευσης. Ενώ το ακριβές μέγεθος της γλάστρας που θα χρησιμοποιήσετε ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος του χώρου της καλλιέργειας, οι περισσότεροι καλλιεργητές φυτών αυτο-άνθισης χρησιμοποιούν γλάστρες 5–15 λίτρων.

ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΓΙΑ ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Εάν καλλιεργείτε θηλυκοποιημένους σπόρους, η μεταφύτευση δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα, αφού αυτά τα φυτά έχουν χρόνο για να ανακάμψουν από το στρες. Χρησιμοποιώντας τις γλάστρες βλάστησης Easy Start, μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία των φυτών σας από την αρχή. Θα πρέπει να μεταφυτεύεστε τα φιντάνια σας, λίγο πριν γίνουν μεγαλύτερα από τις αρχικές τους γλάστρες. Συνιστούμε να γίνει η μεταφύτευση μόλις αποκτήσουν συστάδες πραγματικών φύλλων που καλύπτουν την περίμετρο του τρέχοντος δοχείου.

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι καλλιεργητές εσωτερικού χώρου μεταφέρουν τα φυτά τους απευθείας σε γλάστρες 12 λίτρων, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μικρότερες ή μεγαλύτερες γλάστρες ανάλογα με την ποικιλία που έχετε επιλέξει και τον χώρο της καλλιέργειάς σας. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε (και θα πρέπει) να μεταφυτεύσεστε τα θηλυκοποιημένα φυτά φωτοπεριόδου μερικές φορές για να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα μεταφέρετε απευθείας σε μια τεράστια γλάστρα.

Vídeo id: 720194751

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Pot Parts

Pot Parts

Από τις φτηνές γλάστρες των φυτωρίων έως τα εξελιγμένα έξυπνα δοχεία, οι καλλιεργητές έχουν πλήθος επιλογών για τα φυτά της κάνναβης. Και ενώ είναι δυνατό να καλλιεργήσουν εξαιρετική κάνναβη σε φτηνά πλαστικά δοχεία, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε γλάστρες για τα φυτά σας.

1. Οπές αποστράγγισης

Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία σας στραγγίζουν καλά για να προστατεύσετε τα φυτά σας από μυκητιακούς παθογόνους παράγοντες και από τη σήψη των ριζών. Εάν τα δοχεία σας δεν διαθέτουν οπές (ή κάποιο άλλο είδος πλέγματος για να επιτρέψετε την απορροή), θα πρέπει να τα τρυπήσετε μόνοι σας.

2. Αερισμός

Μία από τις λειτουργίες του υποστρώματος ενός φυτού είναι να χρησιμεύει ως χώρος ανταλλαγής αέρα μεταξύ των ριζών και του περιβάλλοντος. Με τα έξυπνα δοχεία, όπως το Fabric Pothelp της RQS, οι ρίζες του φυτού αναπνέουν, επιτρέποντας να φτάσει σε αυτές περισσότερο οξυγόνο. Αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερη, εντονότερη ανάπτυξη, με πιο υγιή φυτά και καλύτερη συγκομιδή.

3. Μέγεθος γλάστρας

Η διατήρηση μικροσκοπικών φιντανιών σε τεράστιες γλάστρες αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικού ποτίσματος, καθώς οι ρίζες του φυτού σας δεν θα είναι αρκετά μεγάλες για να εξάγουν όλο το νερό από το υπόστρωμά τους. Το νερό που παραμένει στο υπόστρωμα θα καταστρέψει τις ρίζες και θα προσελκύσει παθογόνα και παράσιτα στον κήπο σας ή στον χώρο της καλλιέργειας.

ΒΗΜΑ 2: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Οι σπόροι κάνναβης χρειάζονται τέσσερα πράγματα για να βλαστήσουν: υγρασία, ζεστασιά, σκοτάδι και χρόνο. Για να βεβαιωθείτε ότι μεγαλώνετε υγιή φυτά, επιλέξτε να πραγματοποιήσετε τη βλάστηση των σπόρων σας χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες τεχνικές.

🧻Μέθοδος χαρτιού κουζίνας

Paper Towel

Paper Towel

Τοποθετήστε προσεκτικά τους σπόρους κάνναβης ανάμεσα σε λίγα φύλλα υγρού χαρτιού κουζίνας μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι. Διατηρήστε το δοχείο σε ζεστό, σκοτεινό μέρος (οι θερμοκρασίες μεταξύ 20–25°C είναι ιδανικές). Αφήστε ένα μικρό άνοιγμα στο καπάκι για να επιτρέψετε την ανταλλαγή φρέσκου αέρα.

💧 Μέθοδος ποτηριού με νερό

Glass of Water Method

Water Glass

Τοποθετήστε τους σπόρους σας σε ένα ποτήρι με νερό και αφήστε τους σε ένα ντουλάπι για 24–48 ώρες στους 20–25°C. Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια της κεντρικής ρίζας, οι σπόροι είναι έτοιμοι για φύτευση. Εάν οι σπόροι σας δεν βλαστήσουν μετά από 48 ώρες στο νερό, μεταβείτε στη μέθοδο του χαρτιού κουζίνας. Μην κρατάτε τους σπόρους βυθισμένους στο νερό για περισσότερο από 48 ώρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν.

Οι σπόροι σας είναι έτοιμοι για φύτευση μόλις ανοίξουν κι εμφανιστεί μια μικρή, λευκή ρίζα. Φυτέψτε τους σε βάθος 3–5 χιλιοστών, με τη ρίζα στραμμένη προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά σας δεν θα χρειαστεί να επαναπροσανατολιστούν.

🦁 Starter Kits της RQS

RQS Starter Kit

Starter Kits

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το Starter Kit Αυτο-άνθισης ή το Starter Kit Θηλυκοποιημένων Φυτών της RQS για να παρέχετε στους σπόρους σας τις τέλειες συνθήκες από την αρχή. Αυτό το σετ περιέχει δοχεία εκκίνησης γεμάτα με περλίτη κι ευεργετικά βακτήρια, καθώς κι έναν πολλαπλασιαστή και φώτα για να δώσουν ζωή στους σπόρους σας.

ΒΗΜΑ 3: ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΦΙΝΤΑΝΙΩΝ

Τώρα που τα φυτά σας βρίσκονται στο χώμα τους, αρχίζει η πραγματική πρόκληση. Τα φυτά της κάνναβης είναι εξαιρετικά ευάλωτα. Καθώς διαθέτουν μόνο αδύναμες ρίζες κι ένα μικρό σύνολο κοτυληδόνων (αυτό το πρώτο σετ μικρών ορθογώνιων φύλλων), οποιαδήποτε μορφή στρες μπορεί να καταστρέψει τα φυτά μέσα σε λίγες ώρες. Εντούτοις, αν αφιερώσετε χρόνο για να κατανοήσετε τα φυτά σας και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, θα ξέρετε αυτόματα πώς να βελτιστοποιήσετε το περιβάλλον τους και πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να μεταβούν επιτυχώς στην επόμενη φάση.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ: ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΩΤΟΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΝΤΑΝΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Τα φιντάνια έχουν πολύ ιδιαίτερες ανάγκες όσον αφορά στη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό και η μη ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων μπορεί να αποβεί μοιραία για τόσο μικρά φυτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, σας συνιστούμε να καλλιεργείτε τα φιντάνια σε έναν πολλαπλασιαστή, όπου μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.


🌡️ Θερμοκρασία

Τα φιντάνια της κάνναβης ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες 20–25°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 4–5°C ψυχρότερες κατά τη νύχτα. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα στρεσάρουν τα φυτά σας και θα σταματήσουν την ανάπτυξή τους, γεγονός που, σε τόσο πρώιμο στάδιο, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Τα ξηρά φύλλα με κυματιστές άκρες είναι ένα ενδεικτικό σημάδι θερμικού στρες. Με την πάροδο του χρόνου, τα φυτά σας μπορεί επίσης να αναπτύξουν άλλα συμπτώματα, όπως φύλλωμα σε παλ χρώμα και κόκκινους ή μοβ βλαστούς. Το θερμική στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθενή, μαραμένα φύλλα με άκρα που διπλώνουν προς τα κάτω.

Οι κρύες θερμοκρασίες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να παγώσουν τα κύτταρα του φιντανιού και να επηρεάσουν την ικανότητά του να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά, νερό κι οξυγόνο. Αυτό θα οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη και τελικά θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Το μαραμένο φύλλωμα, η αργή ανάπτυξη και η κακή σπαργή είναι μερικά σημάδια ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο ανάπτυξης ή στον πολλαπλασιαστή είναι πολύ χαμηλή.

🌫️ Υγρασία

Ενώ οι ρίζες είναι νεαρές κι εξακολουθούν να αναπτύσσονται, τα φυτά της κάνναβης απορροφούν νερό μέσω όσμωσης στα φύλλα τους. Για τη βελτιστοποίηση αυτής της διαδικασίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσετε τα επίπεδα σχετικής υγρασίας στο 40–60%.

Τα επίπεδα υγρασίας κάτω του 20% θα καθυστερήσουν έντονα την ανάπτυξη των φιντανιών σας και να οδηγήσουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων που είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται σε περιπτώσεις ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών (κίτρινα φύλλα ή φύλλα με στίγματα). Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα υγρασίας άνω του 60% θα αναγκάσουν τα φυτά σας να αναπτύξουν υγρά σημεία, γεγονός που μπορεί να κάνει τα φύλλα να μαραθούν ή να σαπίσουν, καθώς και να προσελκύσουν μύκητες ή/και άλλα παθογόνα και παράσιτα. Μόλις τα φυτά σας εισέλθουν στη φυτική φάση, θα πρέπει να διατηρήσετε τη σχετική υγρασία στο 50%.

The Basics

The Basics

💡Φώτα

Τα φιντάνια είναι ευαίσθητα στο φως και καίγονται κάτω από ισχυρούς λαμπτήρες HID ή LED. Όπως τα ενήλικα φυτά, τα φιντάνια θα αναπτύξουν καμένα, τσαλακωμένα φύλλα όταν υποφέρουν από στρες που προκαλείται από το φως. Αντιθέτως, τα νεαρά φυτά που δεν λαμβάνουν αρκετό φως θα γίνουν ψηλά, λεπτοκαμωμένα και θα γέρνουν.

Για καλύτερα αποτελέσματα, σας συνιστούμε να εφαρμόσετε κύκλο φωτός 18/6 χρησιμοποιώντας λαμπτήρες CFL με φάσμα μπλε φωτός για τις πρώτες 10–14 ημέρες. Μόλις αναπτύξουν υγιή, αληθινά φύλλα και τουλάχιστον 2–3 διακλαδώσεις, μπορείτε να τα μετακινήσετε κάτω από ισχυρότερα φώτα HID ή LED για να ξεκινήσετε τη φυτική φάση.

The Basics

The Basics

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΙΝΤΑΝΙΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι υπαίθριοι καλλιεργητές προφανώς δεν έχουν την ελευθερία να μπορούν να αλλάξουν τη θερμοκρασία ή την υγρασία με το πάτημα ενός κουμπιού. Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικούς χώρους, έχετε τρεις επιλογές για το πώς να αντιμετωπίσετε το στάδιο των φιντανιών.

  1. Οι περισσότεροι καλλιεργητές επιλέγουν να διατηρούν τα φυτά τους σε εσωτερικούς χώρους κάτω από τα φώτα CFL για τις δύο πρώτες εβδομάδες για να τα προστατεύσουν.
  2. Εναλλακτικά, μπορείτε να διατηρήσετε τα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας (εφόσον οι θερμοκρασίες παραμένουν σταθερά μεταξύ 20–25°C) και να τα μετακινήσετε στο εσωτερικό τη νύχτα για να τα προστατεύσετε από το κρύο, τη βροχή κλπ.
  3. Τέλος, μπορείτε να διατηρήσετε τα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους μόνιμα σε έναν πολλαπλασιαστή, σε απλό ή τοξωτό θερμοκήπιο ή για να τους παρέχετε καταφύγιο και για να ελέγξτε την υγρασία και τη θερμοκρασία.

The Basics

The Basics

Πώς να Ποτίζετε τα Νεαρά Φυτά Κάνναβης

Το πόσο συχνά θα πρέπει να ποτίζετε τα σπορόφυτα κάνναβής σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την καλή υγεία των δενδρυλλίων σας είναι να τα ξεκινήσετε με ένα υψηλής ποιότητας, καλά αεριζόμενο καλλιεργητικό μέσο. Προτιμήστε να τα καλλιεργήσετε σε γλάστρες με καλή αποστράγγιση (οι υφασμάτινες γλάστρες ή τα Air-Pots λειτουργούν καλύτερα) και, όπου είναι δυνατόν, κάτω από τυπικά φώτα CFL που κρέμονται περίπου 25–45 cm (9–18") από την κορυφή των γλαστρών σας.

Ο τύπος των λαμπών καλλιέργειας που χρησιμοποιείτε, το μέγεθος των γλαστρών σας, η ακριβής σύνθεση του χώματος σας και η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία στο δωμάτιο καλλιέργειας ή στον κήπο σας θα επηρεάσουν άμεσα το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τα φυτά σας. Απλώς να θυμάστε ότι η γνώση του πότε και πόσο νερό θα χρειαστεί κάθε δενδρύλλιο θα έρθει με τον χρόνο και την εξάσκηση.

Ο Καλύτερος Τρόπος να Ποτίσετε τα Σπορόφυτα Κάνναβης

Στα σπορόφυτα κάνναβης αρέσουν οι ζεστές και με υγρασία (αλλά όχι υγρές) συνθήκες. Κατά τις πρώτες ημέρες του κύκλου ζωής τους, τα σπορόφυτα απορροφούν νερό μέσω των φύλλων τους, καθώς τα ριζικά τους συστήματα είναι ακόμη ανεπαρκώς ανεπτυγμένα.

  1. 1. Ψεκάστε με νερό τα σπορόφυτά σας τακτικά (3–6 φορές την ημέρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία στην περιοχή καλλιέργειας). Φροντίστε να καλύψετε τα φυτά σας με έναν πλαστικό θόλο ή σακούλα για να βοηθήσετε την παγίδευση της υγρασίας, διευκολύνοντας την ικανότητά τους να απορροφήσουν την υγρασία μέσω των κοτυληδόνων και των πρώτων αληθινών φύλλων τους.
  2. 2. Μην ποτίζετε τα σπορόφυτά σας απευθείας στον κορμό τους. Αντίθετα, ρίξτε νερό γύρω από το φυτό σε έναν κύκλο περίπου 3cm μακριά από τον κορμό. Αυτό θα βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη των ριζών, καθώς οι ρίζες ενθαρρύνονται να αναπτυχθούν προς τα έξω αναζητώντας νερό και επίσης αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας στον κορμό (που μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής για Πύθιο, Βοτρύτη και Φουζάριο—μύκητες που προκαλούν "σάπισμα").

Πότε να Ποτίζετε τα Σπορόφυτα Κάνναβης

Να θυμάστε—δεν υπάρχει κάποιο τυποποιημένο πρόγραμμα ποτίσματος που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Το πώς και το πότε πρέπει να ποτίζετε τα νεαρά φυτά σας ποικίλλει ανάλογα με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ποτίζετε τα σπορόφυτά σας μόνο όταν το χώμα τους έχει στεγνώσει. Μπορείτε να το τεστάρετε βάζοντας το δάχτυλό σας περίπου 2cm στο χώμα για να ελέγξετε αν είναι στεγνό ή όχι.

Όταν έρθει η ώρα να ποτίσετε τα σπορόφυτά σας, είναι καλύτερο να το κάνετε νωρίς το πρωί ή λίγο πριν ανάψετε τα φώτα ανάπτυξης. Αυτό θα επιτρέψει στο φυτό σας να παίρνει νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς μεγαλώνει. Επιπλέον, η ζέστη του ήλιου ή τα φώτα ανάπτυξης θα εξατμίσουν μέρος του νερού στο χώμα σας, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων.

Πόσο Συχνά Πρέπει να Ποτίζετε τα Σπορόφυτα Κάνναβης;

Ποτίστε τα σπορόφυτά σας όποτε το χώμα τους είναι στεγνό. Αυτό μπορεί να είναι κάθε 3–7 ημέρες, ανάλογα με:

  • • Τη σύνθεση του εδάφους σας και πόσο νερό συγκρατεί.
  • • Τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία στον χώρο καλλιέργειάς σας.
  • • Το είδος του φωτισμού που χρησιμοποιείτε. Οι λαμπτήρες CFL και LED παράγουν λιγότερη θερμότητα από τους λαμπτήρες MH/HID, οι οποίοι τείνουν να στεγνώνουν το χώμα πιο γρήγορα.
  • • Το μέγεθος των γλαστρών σας.
  • • Το πόσο νερό δίνετε στα σπορόφυτά σας όταν τα ποτίζετε (δείτε παρακάτω).

Πόσο Νερό να Δώσετε στα Σπορόφυτά Σας

Και πάλι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για το πότισμα των δενδρυλλίων κάνναβης και το ποια είναι η ακριβής ποσότητα νερού που πρέπει δίνετε στα φυτά σας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των γλαστρών τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να δίνετε στο σπορόφυτό σας περισσότερα από 1–2 φλιτζάνια νερό κάθε φορά.

Seedling Water

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΣΑΠΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΥΤΏΝ


Έχει συμβεί σε όλους μας. Τα φιντάνια σας δείχνουν απόλυτα υγιή και ξαφνικά τα βρίσκετε κατεστραμμένα στην άκρη των δοχείων τους. Μέσα σε 24 ώρες (ή και σε λιγότερο χρόνο ενίοτε), τα φυτά συρρικνώνονται και πεθαίνουν.

Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως σάπισμα, προκαλείται από μύκητες, όπως το Πύθιο, ο Βοτρύτης και το Φουζάριο. Ενώ αυτοί οι μύκητες μπορεί να βρίσκονται αδρανείς στο έδαφος, αλλά αναπτύσσονται κι ευδοκιμούν σε υπερβολικά υγρές συνθήκες. Το υπερβολικό πότισμα και η υψηλή υγρασία, για παράδειγμα, είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες σαπίσματος.

Δυστυχώς, από τη στιγμή που τα φυτά σας εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια σαπίσματος (ένας αδύναμο και αποχρωματισμένος βλαστός), δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να τα σώσετε. Συνιστούμε απλώς να αφαιρέσετε τα προσβεβλημένα φυτά από το δωμάτιο της καλλιέργειας ή τον πολλαπλασιαστή σας ΑΜΕΣΩΣ για να αποφύγετε τη διάδοση των μυκήτων.

Για να αποφύγετε το σάπισμα, φροντίστε να παρακολουθείτε στενά τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία στο χώρο της καλλιέργειάς σας και αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα των φυτών σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το χώμα και οι γλάστρες στραγγίζουν καλά.

Τέλος, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα προσβολής από Πύθιο, Βοτρύτη ή Φουζάριο, φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα νέο χώμα ή να αποστειρώνετε το χώμα σας, ψήνοντας το στον φούρνο μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 85°C.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ


Τα υγιή φυτά κάνναβης φαίνονται ζωντανά και πράσινα και κάθε είδους αποχρωματισμός στα φύλλα ή στους μίσχους ενός φυτού μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης θρεπτικών συστατικών.

Θυμηθείτε, οι σπόροι κάνναβης είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τα φυτά σας να επιβιώσουν κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Μόλις εξαντληθούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να δώσετε στα φυτά σας τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μεταβούν στη φυτική φάση και να ανθίσουν.

1. Τροφοδότηση φιντανιών

Τα φυτά της κάνναβης είναι εξαιρετικά εύθραυστα και μπορούν εύκολα να "καούν" σε έδαφος που είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστούμε τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών κατά τη φάση των σπορόφυτων. Αντ' αυτού, κρατήστε τα φυτά σας στα δοχεία Easy Start μέχρι να είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν και να περάσουν στη φυτική φάση.

Τα περισσότερα blog και forum θα σας πουν ότι τα φυτά σας είναι έτοιμα για τη φυτική φάση μετά από δύο εβδομάδες, αλλά αυτός ο ισχυρισμός απέχει πολύ από την αλήθεια. Συνήθως απαιτούνται περίπου 3–4 εβδομάδες από τη βλάστηση, ώστε το φιντάνι να καταναλώσει όλη την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στον σπόρο, αν και μερικά φυτά αναπτύσσονται ταχύτερα από άλλα. Ωστόσο, αντί να βασίζεστε στον χρόνο, σας συνιστούμε να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας και να αρχίσετε τη φυτική φάση μόλις τα φυντάνια αποκτήσουν τουλάχιστον τρεις διακλαδώσεις και 4–5 συστάδες πραγματικών φύλλων.

2. Μετάβαση στο φυτικό στάδιο

Μόλις μεταφυτεύσετε τα φυτά σας στις νέες τους γλάστρες, δώστε τους 3–7 ημέρες για να προσαρμοστούν. Να θυμάστε ότι η μεταφύτευση είναι μια αγχωτική διαδικασία και τα φυτά σας θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να ανακάμψουν. Αν προσφέρετε θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας πολύ νωρίς μετά τη μεταφύτευση, πιθανότατα δεν θα πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά από το μέσο τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (όπως ο αποκλεισμός θρεπτικών συστατικών) αργότερα στο μέλλον.

Μόλις είστε σίγουροι ότι τα φυτά σας έχουν ανακάμψει από τη μεταφύτευση, αρχίστε να τα τροφοδοτείτε με ένα ήπιο θρεπτικό διάλυμα. Για παράδειγμα, μια αναλογία αζώτου-φωσφόρου-καλίου 4:2:3 είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τα φυτά που μόλις εισέρχονται στη φυτική φάση.

3. "Κάψιμο" από τη λήψη θρεπτικών συστατικών

Οι καλλιεργητές συνήθως αντιμετωπίζουν "κάψιμο" από θρεπτικά συστατικά όταν τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τα φυτά τους πολύ νωρίς ή κατά τη μετάβαση στη φυτική φάση (είτε επειδή μεταφυτεύουν τα φυτά τους σε ένα έδαφος που είναι υπερβολικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είτε επειδή χρησιμοποιούν ένα λίπασμα που είναι πολύ δυνατό). Τα πρώτα σημάδια του "καψίματος" λόγω θρεπτικών στοιχείων είναι τα σκούρα πράσινα φύλλα με καμένες άκρες. Αν δεν ληφθεί μέριμνα, το κάψιμο λόγω θρεπτικών συστατικών προκαλεί επίσης το κύρτωμα των φύλλων προς τα πάνω.

Ευτυχώς, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα προβλήματα των φιντανιών που προαναφέραμε σε αυτήν την ανάρτηση, είναι δυνατό να διορθωθεί το κάψιμο λόγω θρεπτικών συστατικών. Απλά μη χρησιμοποιείτε θρεπτικά συστατικά για τουλάχιστον μία εβδομάδα και ποτίστε τα φυτά σας με απλό νερό με ισορροπημένο PH. Μόλις το φυτό σας αρχίσει να αποκτά πιο υγιές, πράσινο φύλλωμα, αρχίστε σιγά-σιγά τη χρήση λιπάσματος.

Κάθε φορά που αρχίζετε να δίνετε στα φυτά σας θρεπτικά συστατικά, σας συνιστούμε να τους χορηγείτε τη μισή συνιστώμενη δόση λιπάσματος κατά την πρώτη εβδομάδα. Αυτό δίνει στα φυτά τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προσαρμοστούν στη νέα διατροφή.

4. Επιλέγοντας τη βιολογική καλλιέργεια

Στην RQS είμαστε φανατικοί οπαδοί της καλλιέργειας βιολογικής κάνναβης. Καμία ποσότητα χημικών θρεπτικών ουσιών δεν θα μπορούσε ποτέ να συγκριθεί με το σύνθετο μείγμα μικροοργανισμών που υπάρχει στο οργανικό χώμα.

Στη βιολογική καλλιέργεια, το επίκεντρο είναι να οικοδομήσουμε ένα ζωντανό έδαφος από την αρχή, αντί να καλλιεργήσουμε σε ένα στάσιμο μέσο που το γεμίζουμε με χημικά θρεπτικά συστατικά μία φορά την εβδομάδα. Ενώ είναι πολύ πιο πρακτικό, η γεύση της οργανικής κάνναβης είναι αξεπέραστη. Απλώς θυμηθείτε ότι τα βιολογικά φυτά, συνήθως, δεν παρέχουν τις ίδιες αποδόσεις με τα μη οργανικά αδέλφια τους.

HOW TO AVOID NUTRIENT PROBLEMS

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ


Τα παράσιτα και τα έντομα μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά σε λιγότερο από μια ημέρα. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε το περιβάλλον γύρω από τα φυτά σας καθαρό, με βέλτιστες θερμοκρασίες κι επίπεδα υγρασίας. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και θυμηθείτε να διαβάζετε σχετικά με τα κοινά παράσιτα της κάνναβης, ώστε να μπορείτε να τα εντοπίσετε και να τα αντιμετωπίσετε εγκαίρως. Μερικά κοινά παράσιτα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μανιταρόμυγες

Αυτά τα μικρά, μαύρα, έντομα που μοιάζουν με μύγες τροφοδοτούνται από τα φυτά σας και βάζουν τις προνύμφες τους στο βρεγμένο έδαφος.

2. Ακάρεα

Σε μαύρο ή κόκκινο χρώμα, τα ακάρεα ζουν στην κάτω πλευρά των φύλλων και μερικές φορές δημιουργούν προστατευτικούς ιστούς γύρω από υγιές φύλλωμα. Αγαπούν τις ζεστές, ξηρές συνθήκες.

3. Αγρομύζες

Αυτά τα μικρά, λεπτά, φτερωτά έντομα αφήνουν ακανόνιστα ίχνη που μοιάζουν με αυτά του σαλιγκαριού στα υγιή φύλλα.

4. Λευκό ωίδιο

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το λευκό ωίδιο είναι ένας τύπος μούχλας που σχηματίζει μια λευκή σκόνη σαν αλεύρι στα φύλλα των φυτών σας.

5. Πύθιο και Φουζάριο

Ο εντοπισμός αυτών των μυκήτων είναι δύσκολος, αλλά λευκές κηλίδες στο υγρό έδαφος μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της παρουσίας τους.

Τα φιντάνια της κάνναβης ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές συνθήκες. Δυστυχώς, τα παράσιτα και οι ασθένειες αγαπούν τις ίδιες συνθήκες. Το να διατηρείτε τα πάντα πολύ καθαρά και να μεγαλώνετε τα φυτά σας σε έναν πολλαπλασιαστή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προσβολών από τους προαναφερθέντες παράγοντες.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ "ΤΕΝΤΩΜΑ" ΤΩΝ ΦΙΝΤΑΝΙΩΝ

How to prevent stretchy seedlings


Τα φιντάνια «τεντώνονται» για να πλησιάσουν την πηγή του φωτός τους. Για να εμποδίσετε τα φιντάνια σας από το να αναπτύξουν αφύσικα μακρούς, λεπτούς μίσχους, καλλιεργήστε τα κάτω από μπλε φάσμα CFL που βρίσκεται περίπου 5cm από την κορυφή των φυτών. Επίσης, αποφύγετε να κρατάτε τα φυτά σας στο σκοτάδι για 24 ώρες μετά τη βλάστηση (μια συνηθισμένη συμβουλή στα καλλιεργητικά forum), καθώς η έλλειψη φωτός θα αναγκάσει τα φυτά σας να "τεντωθούν".

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΦΙΝΤΑΝΙΑ ΣΑΣ


Δυστυχώς, η μεταφύτευση των φιντανιών δεν υπακούει σε αυστηρούς κανόνες. Αντί να ακολουθείτε ένα αυστηρό ημερολόγιο ή χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να παρακολουθείτε την καλλιέργειά σας και να γνωρίζετε ποια στοιχεία πρέπει να προσέξετε.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ένας καλός κανόνας είναι να μεταφυτεύετε τα φυτά σας όταν τα φύλλα τους καλύπτουν πλήρως την περιφέρεια του δοχείου τους. Μετά από περίπου μία εβδομάδα, δοκιμάστε να ελέγξετε τις ρίζες των φυτών σας. Εάν μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς ένα δενδρύλλιο και όλο το χώμα του, τότε είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί.

Θα πρέπει να κάνετε πολύ προσεκτικές κινήσεις όταν χειρίζεστε τα φυτά σας και τα μεταφυτεύετε. Οποιαδήποτε μικρή ζημιά στις ρίζες τους μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτο στρες, από το οποίο θα αργήσουν να ανακάμψουν τα νεαρά κι ευάλωτα φυτά.

Vídeo id: 275636482

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΩΝ ΦΙΝΤΑΝΙΩΝ

Μέσα σε αυτό το σκοτεινό, σκληρό κέλυφος, οι σπόροι της κάνναβης στεγάζουν όλες τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες για να βλαστήσουν και να εξελιχθούν σε μεγάλα και στιβαρά φυτά. Όταν εκτίθενται σε υγρασία και ζεστασιά, οι σπόροι μπορούν να απορροφήσουν νερό από το περιβάλλον τους. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως διαπότιση και αποτελεί το κλειδί για τη ζωή όλων των φυτών.

Μόλις το νερό εισέλθει σε έναν σπόρο, ενεργοποιεί ειδικά ένζυμα που ενεργοποιούν με τη σειρά τους την ανάπτυξη της ρίζας (η μικρή λευκή ρίζα που ξεπροβάλλει από τους σπόρους όταν βλασταίνουν σωστά). Αυτή η ρίζα αρχίζει να μεγαλώνει προς τα κάτω σε αναζήτηση περισσότερου νερού, ενώ ο σπόρος στέλνει έναν βλαστό πάνω κι έξω από το έδαφος αναζητώντας φως.

Οι σπόροι της κάνναβης περιέχουν ήδη δύο κοτυληδόνες (ή εμβρυϊκά φύλλα) που ξετυλίγονται και ωθούν το περίβλημα των σπόρων από τον βλαστό. Μετά την εμφάνιση των κοτυληδόνων, τα φυτά της κάνναβης θα αναπτύξουν το πρώτο σύνολο αληθινών φύλλων. Αυτά θα αναπτυχθούν από τον κύριο βλαστό και θα έχουν μόνο μια διακλάδωση.

Κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους, τα φυτά της κάνναβης παίρνουν όλη τους την ενέργεια από "αποθήκες" μέσα στον σπόρο. Καθώς αναπτύσσονται οι ρίζες τους, μπορούν να απορροφήσουν νερό μέσω των φύλλων τους. Μόλις τα φυτά σας αναπτύξουν τις πρώτες συστάδες αληθινών φύλλων (δηλαδή φύλλα με τουλάχιστον 5–7 διακλαδώσεις), δεν θεωρούνται πλέον φιντάνια και μπαίνουν επισήμως στη φυτική φάση.

Θυμηθείτε, η ταχεία ανάπτυξη και το ζωντανό πράσινο φύλλωμα είναι ενδεικτικά σημάδια υγιών φιντανιών.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ!

Τώρα που γνωρίζετε τη θεωρία πίσω από την ανάπτυξη υγιών φιντανιών κάνναβης, ήρθε η ώρα να λερώσετε τα χέρια σας. Θυμηθείτε να επενδύσετε σε ένα από τα Starter Kits μας για τα καλύτερα, πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και συνεχίστε να διαβάζετε το blog μας για περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια εκπληκτικής κάνναβης στο σπίτι.

Let's Get Growing

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις