Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Τα Καλύτερα Συντροφικά Φυτά Για Την Κάνναβη Στον Κήπο Σας

The Best Companion Plants For Your Cannabis Garden

Μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τα παρακάτω συντροφικά φυτά κάνναβης στον κήπο σας.


Τα συντροφικά φυτά χρησιμεύουν ως ένας φυσικός τρόπος προστασίας της πολύτιμης καλλιέργειας κάνναβης από εισβολές παρασίτων και από ορισμένες ασθένειες. Αυτά τα φυτά-σύμμαχοι προσελκύουν ωφέλιμα έντομα στον κήπο, τα οποία μπορούν να εξαφανίσουν τα επιβλαβή έντομα σε χρόνο μηδέν.

Η τοποθέτησή τους ανάμεσα στα φυτά κάνναβης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης της μούχλας και άλλων μυκήτων που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες σας. Πολλά από αυτά τα είδη φυτών βελτιώνουν επίσης την υγεία του εδάφους, ενισχύοντας τη δομή του και δεσμεύοντας το άζωτο της ατμόσφαιρας.

Τα συντροφικά φυτά, πέρα από το ότι προστατεύουν την καλλιέργειά σας, συμβάλλουν επίσης στην καλή υγεία ολόκληρου του κήπου σας, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα του. Επίσης, προσελκύουν διάφορα είδη επικονιαστών που βοηθούν και τα λαχανικά που πιθανόν να υπάρχουν στον κήπο σας. Η λίστα με τα οφέλη των συντροφικών φυτών δεν τελειώνει εδώ. Μπορείτε να προχωρήσετε στη συγκομιδή των συντροφικών φυτών στο τέλος της σεζόν και να τα αξιοποιήσετε ως συστατικά στα φαγητό σας ή και ως βότανα για την παρασκευή τσαγιού.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά συντροφικά φυτά για κάνναβη.

Κεράστιο

Το Cerastium tomentosum, αλλιώς γνωστό ως 'dusty miller', κατά την ανάπτυξή του επεκτείνεται οριζόντια. Πρόκειται για ένα φυτό που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και εξαπλώνεται σε όλη την επιφάνεια του εδάφους, λειτουργώντας ως καλλιέργεια κάλυψης. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και προστατεύει τη μικροβιακή ζωή του εδάφους από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Σπείρετε απευθείας τους σπόρους μέσα ή γύρω από την καλλιέργεια κάνναβης, στις αρχές της άνοιξης και μην τους καλύψετε με χώμα. Ο στόχος είναι να διασκορπιστούν οι σπόροι σε καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα, σε περιοχή που δέχεται πολύ ηλιακό φως. Τα συγκεκριμένα φυτά ευδοκιμούν με μεγάλο εύρος pH, αν και η κάνναβη προτιμά τιμές μεταξύ 6.0 και 7.0.

Οι σπόροι θα βλαστήσουν μετά από 14-21 ημέρες. Αφού τα σπορόφυτα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αραιώστε τα, ώστε να υπάρχει απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους. Θα ωριμάσουν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα 40 ημερών και θα φτάσουν σε ύψος έως και τα 25cm. Τα μικρά άνθη του κεραστίου φτάνουν μέχρι και το μήκος των 2cm και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού, αναδίδοντας ένα πολύ διακριτικό και γλυκό άρωμα.

Μετά την ανθοφορία, καλό θα ήταν να κλαδέψετε τα συγκεκριμένα φυτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα κλαδεμένα μέρη ως στρώμα εδαφοκάλυψης ή να τα προσθέστε στο σωρό κομποστοποίησης. Το ριζικό σύστημα αυτού του ανθεκτικού φυλλοβόλου φυτού μπορεί να επιβιώσει υπόγεια σε θερμοκρασίες κάτω των -20°C και να αναπτύσσεται ξανά τον επόμενο χρόνο.

Πώς μπορείτε αξιοποιήσετε το φυτό προς όφελος της κάνναβης στον κήπο σας:

 • Πού: Χρησιμοποιήστε το ως καλλιέργεια κάλυψης μέσα στον κήπο σας ή/και σε κατάλληλους περιέκτες.
 • Πότε: τον Φεβρουάριο
Companion Plants for Cannabis

Ηλίανθος

Αυτοί οι πανύψηλοι γίγαντες ομορφαίνουν οποιονδήποτε κήπο, καθώς φτάνουν το ύψος των 3 μέτρων και φέρουν έντονα κίτρινα λουλούδια. Βοηθούν στην προστασία των φυτών κάνναβης από αφίδες, λευκές μύγες, γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, αποσπώντας την προσοχή τους.

Σπείρετε τους σπόρους απευθείας στον κήπο και σε γλάστρες. Ευδοκιμούν σε υγρό, αλλά καλά στραγγιζόμενο έδαφος, σε περιβάλλοντα που είναι εκτεθειμένα στο ηλιακό φως και προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους. Οι ηλίανθοι απελευθερώνουν μια αλληλοπαθητική χημική ουσία στο έδαφος που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των γειτονικών φυτών—χρησιμοποιήστε τα φυτά αυτά ως φυσικά φράγματα και διαχωριστικά.

Αφού κάνουν την εμφάνισή τους τα σπορόφυτα, αραιώστε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση 60cm μεταξύ τους. Θα αρχίσουν να ανθίζουν περίπου 60-95 ημέρες μετά τη βλάστηση. Αφού γεμίσουν τα άνθη αυτών των φυτών με σπόρους, έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να συλλέξετε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές, είτε να αφήσετε τους ηλιόσπορους για να προσελκύσουν πουλιά που θα μειώσουν τον πληθυσμό των εντόμων. Οι ηλίανθοι δεν έχουν κάποιο χαρακτηριστικό άρωμα.

Πώς να αξιοποιήσετε τον ηλίανθο προς όφελος της κάνναβης στον κήπο σας:

 • Πού: Χρησιμοποιήστε τον για να δημιουργήσετε φυσικά φράγματα και ως προστασία από τον άνεμο και από τον ήλιο, τοποθετώντας τον στα όρια των καλλιεργειών κάνναβης, απευθείας στο χώμα του κήπου ή κοντά στους περιέκτες με κάνναβη.
 • Πότε: τον Μάρτιο
Companion Plants for Cannabis

Κατιφές

Ο κατιφέςCalendula officinalis—χαρακτηρίζεται από πανέμορφα έντονα πορτοκαλί λουλούδια και αρωματικά φύλλα. Τα άνθη του γοητεύουν και ελκύουν τις αφίδες και έτσι τις απομακρύνουν από την καλλιέργεια κάνναβης. Αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό αναπτύσσεται είτε ανά έτος, είτε ανά διετία και ευδοκιμεί όλη τη σεζόν έως ότου εμφανιστεί ο πρώτος ισχυρός παγετός. Ο κατιφές μπορεί να αντέξει και σε δυσμενείς εδαφικές συνθήκες, αλλά προτιμά το καλά στραγγιζόμενο έδαφος με ασβεστώδη, αργιλώδη ή αμμώδη σύσταση.

Σπείρετε τους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου και στις γλάστρες κατά τα τέλη της άνοιξης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αραιώστε τα φυτά, διασφαλίζοντας πως έχουν απόσταση τουλάχιστον 20cm μεταξύ τους, εάν στοχεύετε σε μικρότερου μεγέθους φυτά ή απόσταση 30cm, για να μπορέσουν να φτάσουν στο πραγματικό τους μέγεθος. Το συγκεκριμένο φυτό φτάνει στο μέγιστο ύψος των 50cm, προτιμά να εκτίθεται μερικώς στον ήλιο, και ευδοκιμεί και σε συνθήκες πολυκαλλιέργειας.

Θα πρέπει να αφαιρείτε τα ξηρά άνθη καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους για να αυξηθεί ο αριθμός των λουλουδιών. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα λουλούδια για να φτιάξετε τα δικά σας καλλυντικά, όπως βάλσαμα και εκχυλίσματα.

Εκτός από το γεγονός ότι προσελκύουν ορισμένα έντομα, απομακρύνοντάς τα από τα φυτά κάνναβης, απωθούν άλλα έντομα από τον κήπο με το έντονο άρωμα τους. Παράσιτα όπως η λευκή μύγα και οι σκώροι του λάχανου—που υπό άλλες συνθήκες θα προσέβαλλαν τα φυτά κάνναβης—απωθούνται από τον κατιφέ.

Πώς να αξιοποιήσετε αυτά τα φυτά προς όφελος της κάνναβης στον κήπο σας:

 • Πού: Μεταφυτεύστε τα μεταξύ των φυτών κάνναβης στον κήπο τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Τοποθετήστε 1–2 φυτά δίπλα στην κάνναβη σε μεγάλους περιέκτες.
 • Πότε: από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο
Companion Plants for Cannabis

Αλφάλφα

Το αλφάλφα είναι ένα φυτό εύκολο στην καλλιέργεια, το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους. Χρησιμεύει επίσης ως ένα αξιόπιστο και ελκυστικό συντροφικό φυτό. Ως σπόρος, συνεργάζεται με βακτήρια στο έδαφος για να αντλήσει άζωτο από την ατμόσφαιρα—ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των φυτών. Θα πρέπει να εμβολιάστε τους σπόρους με βακτήρια δέσμευσης αζώτου πριν από τη σπορά, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε αυτό το αποτέλεσμα.

Το αλφάλφα αυξάνει επίσης τη διείσδυση του νερού στο μέσο καλλιέργειας, διατηρώντας το ριζικό σύστημα ενυδατωμένο και ενισχύοντας τον όγκο των φυτών σας. Αυτό το βαθιά ριζωμένο πολυετές φυτό, αλλιώς γνωστό και ως Medicago sativa, θα ενισχύσει δραστικά τη δομή του εδάφους.

Το αλφάλφα ριζώνει πολύ γρήγορα, οπότε χρειάζεται απλά να σκορπίσετε τους σπόρους στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό μπορείτε να το κάνετε την άνοιξη (από Απρίλιο έως Μάιο), σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία και το φθινόπωρο, σε θερμότερα κλίματα. Θα δείτε τα βλαστάρια να αναδύονται σε περίπου δέκα ημέρες. Αραιώστε τα όπως απαιτείται για να αποφύγετε τον πιθανό υπερπληθυσμό των φυτών.

Το συγκεκριμένο φυτό προτιμά ένα ελαφρώς θερμότερο κλίμα και έχει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Ευδοκιμεί όταν λαμβάνει αρκετό ήλιο και σε ένα ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο έδαφος. Όταν αραιώνετε τους σπόρους, φροντίστε να κρατήσετε τα βλαστάρια. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων και μπορείτε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας.

Πώς να αξιοποιήσετε το συγκεκριμένο φυτό προς όφελος των φυτών κάνναβης στον κήπο σας:

 • Πού: Σπείρετε τους σπόρους ως καλλιέργεια κάλυψης, απευθείας στο χώμα ή και σε γλάστρες.
 • Πότε: από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο
Companion Plants for Cannabis

Κόκκινο Τριφύλλι

Αυτό το πολυετές και θαμνώδες φυτό συνεργάζεται επίσης με βακτήρια που δεσμεύουν το άζωτο στο έδαφος για να τραβά μεγάλες ποσότητες του στοιχείου από την ατμόσφαιρα. Με αυτό το συντροφικό φυτό, μπορείτε να απολαύσετε ισχυρά, υγιή και μεγάλα φυτά κάνναβης.

Το κόκκινο τριφύλλι έχει εκπληκτικά κόκκινα-ροζ στρογγυλά λουλούδια που θα προσελκύσουν διάφορα είδη επικονιαστών στον κήπο σας. Σπείρετε τους σπόρους στις αρχές της άνοιξης, εάν κατοικείτε σε περιοχή με δροσερό κλίμα και το φθινόπωρο, εάν κατοικείτε σε θερμότερη περιοχή. Θα πρέπει να φυτέψετε τους σπόρους σε βάθος 1cm και σε απόσταση 5cm σε αργιλώδη εδάφη με ελαφρώς όξινο pH. Το κόκκινο τριφύλλι απαιτεί πλήρη έκθεση στον ήλιο για τη βέλτιστη ανάπτυξή του και ενδείκνυται η τοποθέτησή του περιφερειακά της καλλιέργειας, δίπλα στις γλάστρες με τα φυτά κάνναβης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κόκκινο τριφύλλι στον κήπο σας για να ενισχύσετε την καλλιέργεια κάνναβης:

 • Πού: Φυτέψτε τους σπόρους κατευθείαν σε γλάστρες και στο χώμα ως καλλιέργεια κάλυψης.
 • Πότε: τον Απρίλιο
Companion Plants for Cannabis

ΜΥΡΩΝΙ

Το μυρώνι χρησιμεύει ως ένα εξαιρετικό γαστρονομικό βότανο και βοηθά επίσης στο να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα βλαβερά έντομα. Οι αφίδες προσελκύονται από το ήπιο άρωμα γλυκάνισου που αναδίδουν τα συγκεκριμένα φυτά, το οποίο τις κρατά μακριά από την κάνναβη σας.

Θα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους απευθείας σε έδαφος πλούσιο σε κομπόστα, ιδανικά τον Μάρτιο. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου μία εβδομάδα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν σπορόφυτα. Αραιώστε τα, ώστε να υπάρχει απόσταση 30 εκατοστών μεταξύ τους. Το μυρώνι ανταποκρίνεται καλά και σε συνθήκες πλήρους έκθεσης στον ήλιο και στην περίπτωση μερικής σκιάς, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείται υγρό το έδαφος.

Το μυρώνι φημίζεται για την ιδιότητά του να αυτοσπείρεται και έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται σε ολόκληρη της έκταση της καλλιέργειας του κήπου. Θα πρέπει να αφαιρέστε τις κεφαλές των λουλουδιών εγκαίρως για να μην κυριαρχήσει σε όλο τον χώρο. Σε διάστημα περίπου 9 εβδομάδων, τα νέα φύλλα θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες και πιάτα με ψάρι για ενίσχυση της γεύσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μυρώνι στον κήπο προς όφελος της καλλιέργειας κάνναβης:

 • Πού: Φυτέψτε το σε ξεχωριστούς περιέκτες δίπλα στις γλάστρες κάνναβης, ή απευθείας στο χώμα δίπλα στις καλλιέργειες κάνναβης του κήπου, αλλά και σε θερμοκήπια.
 • Πότε: από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο
Companion Plants for Cannabis

Λευκό Τριφύλλι

Το λευκό τριφύλλι αποτελεί μια ανθεκτική στα παράσιτα καλλιέργεια κάλυψης που διατηρεί την υγρασία και αυξάνει τα επίπεδα αζώτου στο έδαφος. Αυτό το φυτό που ζει πολλά χρόνια, υιοθετεί "επεκτατική πολιτική" και εξαπλώνεται κατά μήκος της καλλιέργειας στον κήπο, εάν δεν οριοθετηθεί.

Εκτός από την ιδιότητά του να βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους, αυτή η καλλιέργεια κάλυψης αποτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων, αποδεσμεύοντας σας από τον κόπο του ξεχορταριάσματος. Εμβολιάστε τους σπόρους με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια (ριζόβια) για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας θα δεσμεύσουν άζωτο. Θα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους στις αρχές της άνοιξης, ιδανικά σε ελαφρώς όξινο έδαφος, πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο και σε ηλιόλουστη περιοχή του κήπου.

Πρέπει να διατηρείτε το έδαφος συνεχώς υγρό, έτσι ώστε να μην ξεραθεί το λευκό τριφύλλι. Ένα απλό σύστημα στάγδην άρδευσης θα κάνει εξαιρετική δουλειά, προσαρμόζοντας κατάλληλα τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος των καλλιεργειών σας.

Τα φυτά αυτά παράγουν λευκά και ροζ φουντωτά, σφαιρικά λουλούδια με γλυκό άρωμα, την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου. Αυτά τα εκπληκτικά άνθη προσελκύουν πεταλούδες και μέλισσες. Μικρές ποσότητες των φύλλων και των λουλουδιών τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε σαλάτες ή μπορείτε να τα σοτάρετε μαζί με κοτόπουλο ή με λαχανικά για ένα χορτοφαγικό γεύμα.

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε το λευκό τριφύλλι στον κήπο σας, για να ενισχύσετε την καλλιέργεια κάνναβης :

 • Πού: Σπείρετε το ως καλλιέργεια κάλυψης γύρω από τα φυτά κάνναβης, απευθείας στο χώμα του κήπου ή και μέσα σε μεγάλες υφασμάτινες γλάστρες.
 • Πότε: από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο

Companion Plants for Cannabis

Companion Plants for Cannabis

Μέντα

Η μέντα εξαπλώνεται πολύ εύκολα, οπότε θα πρέπει να αναλάβετε δράση, για να μην κυριαρχήσει στον χώρο. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να την καλλιεργείται μόνο μέσα σε περιέκτες. Το πικάντικο άρωμα της βοηθά στην αποτροπή παρασίτων όπως μυρμήγκια, ψύλλοι, αφίδες, ακόμη και ποντίκια, ενώ παράλληλα επικαλύπτει την έντονη μυρωδιά της κάνναβης.

Αφού σπείρετε τους σπόρους μία φορά στις αρχές της άνοιξης, θα μπορείτε κόβετε τα αρωματικά φύλλα της μέντας πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Ιδανικά καλλιεργήστε το φυτό αυτό σε πλούσιο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε ένα ηλιόλουστο ή μερικώς σκιερό σημείο. Τα φυτά θα βλαστήσουν σε 10–16 ημέρες μετά τη σπορά και θα ανθίσουν στα τέλη του καλοκαιριού.

Θα πρέπει να κλαδέψετε αυτά τα φυτά μετά την ανθοφορία. Αυτό το πολυετές φυτό έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει τα νόστιμα φύλλα του—ιδανικά για τσάι από βότανα—κατ' επανάληψη κάθε χρόνο.

Πώς να αξιοποιήσετε το φυτό στο κήπο σας για να ενισχύσετε την καλλιέργεια κάνναβης:

 • Πού: Φυτέψτε το σε ξεχωριστές γλάστρες για να αποφύγετε την υπερβολική εξάπλωσή του.
 • Πότε: από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο
Companion Plants for Cannabis

Λεβάντα

Η λεβάντα θα φωτίσει τον κήπο σας με τα πλούσια αρωματικά λουλούδια της με τις υπέροχες μοβ αποχρώσεις τους. Αυτοί οι εντυπωσιακοί θάμνοι λειτουργούν σαν "βοτανικά φανάρια" που εκτρέπουν τα έντομα μακριά από τα πολύτιμα φυτά κάνναβης. Επιπλέον, προσελκύουν μεγάλο αριθμό φιλικών επικονιαστών.

Η λεβάντα ευδοκιμεί σε ζεστό και μεσογειακό κλίμα, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και στον πιο δροσερό βορρά. Γεμίστε τα σπορεία με πλούσιο λίπασμα και φυτέψτε τους σπόρους σας. Καλύψτε ελαφρώς με βερμικουλίτη. Διατηρώντας τους σπόρους στους 21–25 ° C, θα εμφανιστούν στην επιφάνεια του εδάφους μέσα στις πρώτες 21 ημέρες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μεταφυτεύσετε τα φυτά στον κήπο ή σε γλάστρες, με χώμα καλά στραγγιζόμενο, σε σημείο όπου θα είναι δυνατή η όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη έκθεσή τους στον ήλιο και αφήνοντας ένα κενό 30cm μεταξύ των φυτών.

Θα πρέπει να απεξαρτηθείτε από τη σαγηνευτική μυρωδιά του βοτάνου, καθώς είναι απαραίτητο να κλαδέψετε τα φυτά σας στο τέλος της σεζόν και να συλλέξετε τις κεφαλές των λουλουδιών. Μπορείτε να τις αποξηράνετε για να φτιάξετε ένα χαλαρωτικό και νόστιμο τσάι.

Πώς να αξιοποιήσετε το φυτό για να ενισχυθεί η καλλιέργεια κάνναβης:

 • Πού: Φυτέψτε το στα όρια των καλλιεργειών στον κήπο και σε γλάστρες δίπλα σε περιέκτες κάνναβης.
 • Πότε: από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο
Companion Plants for Cannabis

Κόλιανδρος

Αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο βότανο πολλαπλών χρήσεων θα αποτελέσει μια ικανοποιητική γευστική πηγή στον κήπο σας. Πέρα από την υπέροχη γεύση του, ο κόλιανδρος αναδίδει ένα έντονο άρωμα που απωθεί τα βλαβερά έντομα, ενώ παράλληλα προσελκύει κάποια ευεργετικά ζωύφια.

Το άρωμα αυτού του βοτάνου απωθεί τα ακάρεα αράχνης, τα σκαθάρια πατάτας και τις αφίδες και έτσι αυτά τα βλαβερά έντομα δεν θα απειλήσουν τα φυτά κάνναβης. Αντίθετα, οι παρασιτικές σφήκες ελκύονται από τη μυρωδιά αυτού του φυτού και έτσι δεν στρέφονται εναντίον των φυτών κάνναβης.

Ο κόλιανδρος είναι ένα ευαίσθητο φυτό και δεν του αρέσει να μεταφυτεύεται. Θα πρέπει, λοιπόν, να φυτέψετε τους σπόρους απευθείας στο τελικό τους ηλιόλουστο περιβάλλον στον κήπο, σε βάθος 1cm, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου. Το φυτό θα αρχίσει να εμφανίζεται στην επιφάνεια του εδάφους μετά από 12-21 ημέρες. Αραιώστε τα φυτά, έτσι ώστε να έχουν απόσταση 25cm μεταξύ τους.

Θα μπορείτε να μαζέψετε τα αρωματικά φύλλα περίπου 60–75 ημέρες μετά τη σπορά. Προσθέστε τα σε σούπες και σε σπιτικό βούτυρο κάνναβης, για να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό απόγευμα.

Πώς να αξιοποιήσετε το φυτό προς όφελος των φυτών κάνναβης:

 • Πού: Φυτέψτε το ανάμεσα στα φυτά κάνναβης, απευθείας στο χώμα ή σε μεγάλους υφασμάτινους περιέκτες. Τοποθετήστε το σε ξεχωριστές γλάστρες, στην περίπτωση που έχετε χρησιμοποιήσει μικρούς περιέκτες για τα φυτά κάνναβης.
 • Πότε: τον Μάρτιο
Companion Plants for Cannabis

Χαμομήλι

Όμορφο, αρωματικό και λειτουργικό. Γιατί να μην θέλετε αυτό το εκπληκτικό λουλούδι να μεγαλώνει δίπλα στα φυτά κάνναβης σας; Το χαμομήλι αναπτύσσεται πολύ εύκολα και επανεμφανίζεται στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο για να εκπληρώσει τα "συντροφικά" καθήκοντά του.

Φυτέψτε το χαμομήλι κατά μήκος των συνόρων των καλλιεργειών σας και σε μεγάλες γλάστρες δίπλα σε φυτά κάνναβης. Το βότανο θα ενισχύσει την παραγωγή αιθέριου ελαίου και τον όγκο των διπλανών του φυτών, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις ενοχλητικές μύγες και τα κουνούπια.

Σπείρετε τους σπόρους απευθείας σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, σε σημείο με πλήρη ηλιοφάνεια από τον Απρίλιο και μετά. Μετά από 20–30 ημέρες, αραιώστε τα φυτά σας, αφήνοντας απόσταση 15cm μεταξύ τους.

Μην ξεχάσετε να συλλέξετε τα άνθη του συγκεκριμένου φυτού, μετά τη συγκομιδή της κάνναβης. Τα φύλλα και τα λουλούδια δημιουργούν ένα υπέροχο, καταπραϋντικό τσάι και αποτελούν ένα εξαιρετικό συστατικό για σπιτικό σαπούνι.

Πώς να αξιοποιήσετε τα φυτά για να ενισχύσετε την καλλιέργεια κάνναβης στον κήπο σας:

 • Πού: Φυτέψτε τα γύρω από την καλλιέργεια κάνναβης του κήπου και μπροστά από την είσοδο των θερμοκηπίων για να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως φυσικό όριο και ως φυσική προστασία έναντι των εντόμων.
 • Πότε: Ξεκινήστε την καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, έξι εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό.
Companion Plants for Cannabis

Αγριαψιθιά

Η αγριαψιθιά παράγει πλήθος πανέμορφων πυκνών λευκών λουλουδιών. Αναμφισβήτητα, αποτελεί ένα πολύ καλό συντροφικό φυτό, αλλά και η εντυπωσιακή εμφάνισή του, αποτελεί έναν καλό λόγο συμπερίληψης του στον κήπο σας.

Ανεπίσημες αναφορές που αφορούν σε θέματα κηπουρικής αναφέρουν ότι η αγριαψιθιά συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής αιθέριου ελαίου από τα γειτονικά της φυτά. Εάν αληθεύουν οι λαογραφικές αναφορές κηπουρικής, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να αναδείξει το πλήρες δυναμικό των γονιδίων της κάνναβης. Η αγριαψιθιά επίσης προσελκύει πλήθος εντόμων που τρώνε αφίδες, όπως πασχαλίτσες και αφίδες "λιοντάρια".

Σπείρετε τους σπόρους σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε σημείο με ελάχιστη υγρασία, κάτω από τον ζεστό ήλιο. Η αγριαψιθιά αντιπαθεί το υγρό έδαφος και θα έχει χαμηλή απόδοση εάν φυτευτούν οι σπόροι σε έδαφος με έντονη υγρασία. Τα φυτά αναδύονται περίπου 21 ημέρες μετά τη βλάστηση. Θα πρέπει να αφήσετε διάστημα 60cm μεταξύ των φυτών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φυτά της αγριαψιθιάς για να φτιάξετε ένα ωραίο τσάι στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Πώς να αξιοποιήσετε τα φυτά προς όφελος των φυτών κάνναβης στον κήπο σας:

 • Πού: Τοποθετήστε τα ακριβώς δίπλα στα φυτά κάνναβης —ευδοκιμούν όταν είναι μαζί.
 • Πότε: Σπείρετε οκτώ εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό.
Companion Plants for Cannabis

Άνηθος

Άνηθος ίσον νοστιμιά. Χωρίς αμφιβολία. Σίγουρα θα αναγνωρίζετε τη χαρακτηριστική του γεύση που μοιάζει με γλυκάνισο σε συνταγές με κοτόπουλο, σε σούπες, σε σαλάτες και σε τουρσιά. Ανεξάρτητα από το εάν καλλιεργείτε κάνναβη ή όχι, σίγουρα ο άνηθος είναι απαραίτητος στην καθημερινότητά σας.

Αποτελεί μέλος της οικογένειας του σέλινου και δημιουργεί μια πολύ ωραία εικόνα όταν φυτεύεται ανάμεσα στα φυτά κάνναβης. Επίσης, συμβάλλει στην προστασία από ορισμένα είδη κάμπιας και ακάρεων αράχνης, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Σπείρετε τους σπόρους απευθείας στο έδαφος αμέσως μετά τον τελευταίο παγετό. Σε πιο δροσερά κλίματα, φυτέψτε σε βάθος 1cm και στη συνέχεια αραιώστε τα φυτά, έτσι ώστε να έχουν απόσταση 30cm μεταξύ τους. Σε θερμότερα κλίματα, σπείρετε τους σπόρους απευθείας πάνω σε καλά στραγγιζόμενη κομπόστα σπόρων. Ο άνηθος χρειάζεται πολύ ήλιο, αλλά και υγρό έδαφος. Το συγκεκριμένο φυτό τείνει να μεταβαίνει γρήγορα στο στάδιο ανθοφορίας, λόγω του στρες που προκαλείται από το ξηρό υπόστρωμα. Μπορείτε να συλλέξτε το κροσσώδες φύλλωμα του επτά εβδομάδες μετά τη σπορά και να το προσθέστε σε σαλάτες και σούπες.

Πώς να αξιοποιήσετε τον άνηθο στον κήπο σας προς όφελος των φυτών κάνναβης:

 • Πού: Απευθείας ανάμεσα ή δίπλα στα φυτά κάνναβης.
 • Πότε: από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο
Companion Plants for Cannabis

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο (Melissa officinalis) έχει τη ιδιότητα να επανεμφανίζεται στον κήπο σας κάθε χρόνο. Αυτό το ανθεκτικό και ευέλικτο βότανο επιβιώνει κάτω από το έδαφος κατά τους χειμερινούς παγετούς και επανέρχεται δυναμικά την άνοιξη.

Αυτό το πολυδύναμο βότανο, μέλος της οικογένειας της μέντας, προσελκύει διάφορα είδη επικονιαστών στον κήπο, φροντίζοντας έτσι τα λαχανικά σας. Αυτό το φυτό κρατά επίσης τα κουνούπια μακριά, καθιστώντας την κηπουρική μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία.

Το μελισσόχορτο έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, γι' αυτό φροντίστε να σπείρετε τους σπόρους σε γλάστρες για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη επέκταση του φυτού. Σκορπίστε τους σπόρους πάνω στο χώμα στις γλάστρες και καλύψτε τους ελαφρά με κομπόστα για σπόρους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσετε σε αραίωμα των φυτών, ώστε να υπάρχει μεταξύ τους περιθώριο 30cm. Επίσης, θα πρέπει τα συγκεκριμένα φυτά να βρίσκονται σε πλήρη ηλιοφάνεια ή σε μερική σκιά.

Μπορείτε να συλλέξετε τα φύλλα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να φτιάξετε ένα νόστιμο και δροσιστικό τσάι. Αφαιρέστε τα λουλούδια για να ενισχύσετε την ανάπτυξη του φυτού.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μελισσόχορτο στον κήπο προς όφελος των φυτών κάνναβης:

 • Πού: Το μελισσόχορτο θα πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστές γλάστρες κοντά στα φυτά κάνναβης για να μην κυριαρχήσει σε όλο το χώρο.
 • Πότε: από τον Μάρτιο έως τον Μάιο
Companion Plants for Cannabis

Γλυκός Βασιλικός

Ίσως να πρόκειται για το καλύτερο αρωματικό βότανο (με εξαίρεση την κάνναβη, φυσικά). Ο γλυκός βασιλικός ενισχύει εντυπωσιακά τη γεύση σε σαλάτες, πίτσες και πιάτα ζυμαρικών.

Όπως και στην περίπτωση της κάνναβης, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά του βασιλικού πριν αντικρίσουν την εικόνα του. Το φυτό αυτό γεμίζει την ατμόσφαιρα με ένα ισχυρό άρωμα που απωθεί τα εν δυνάμει παράσιτα, όπως οι αφίδες και τα σκαθάρια του σπαραγγιού. Επιπλέον, προσελκύει διάφορα είδη επικονιαστών που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα του κήπου σας.

Σκορπίστε τους σπόρους σε μεγάλες γλάστρες που περιέχουν καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ηλιόλουστα σημεία και θα δείτε τα φυτά να αναδύονται από το έδαφος μέσα στις πρώτες 20 ημέρες. Ο βασιλικός προτιμά το ελαφρώς όξινο έδαφος και μάλλον το ξηρό περιβάλλον. Μπορείτε να κλαδέψετε το φυτό και να μαζέψετε τα φύλλα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν για να ενισχύσετε τη γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη του φυτού.

Πώς να αξιοποιήσετε το φυτό στον κήπο προς όφελος των φυτών κάνναβης:

 • Πού: Τοποθετήστε το σε γλάστρες και απευθείας στο χώμα, δίπλα στα φυτά κάνναβης. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, όταν αξιοποιείται παράλληλα με τον άνηθο, όσον αφορά στην παραγωγή τερπενίων.
 • Πότε: από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο
Companion Plants for Cannabis

Μπουράντζα

Η μπουράντζα αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών για ανθρώπους και φυτά. Τα όμορφα μπλε και πλούσια σε νέκταρ άνθη της, βοηθούν τις μέλισσες της περιοχής να ευδοκιμήσουν. Στο τέλος της σεζόν, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένα τα φυτά ως υπόστρωμα ή μπορείτε να τα προσθέστε σε κομπόστα. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου θα βοηθήσουν τα φυτά να ευδοκιμήσουν.

Η μπουράντζα ευδοκιμεί στον ήλιο και της αρέσει να έχει αρκετό χώρο γύρω της. Φυτέψτε τους σπόρους σε μεγάλες γλάστρες από τον Μάρτιο, αφήνοντας σε κάθε φυτό περίπου 30 εκατοστά περιθώριο χώρου. Θα πρέπει να ποτίζετε την μπουράντζα τακτικά κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων για να διατηρηθεί ογκώδης και δυνατή. Μπορείτε να συλλέξετε τα φύλλα της, που έχουν γεύση αγγουριού, καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν και να τα προσθέσετε σε καλοκαιρινά ποτά για να γίνουν ακόμα πιο δροσιστικά.

Πώς αξιοποιείται η μπουράντζα στον κήπο προς όφελος των φυτών κάνναβης:

 • Πού: Τοποθετείται δίπλα στα φυτά κάνναβης για να προσελκύσει ευεργετικά έντομα.
 • Πότε: από τον Μάρτιο έως τον Μάιο
Companion Plants for Cannabis

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37835 αξιολογήσεις