Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη και άφθονη καλλιέργεια κάνναβης. Ο φωτισμός, τα θρεπτικά συστατικά, η ροή του αέρα και η υγρασία παίζουν σημαντικό ρόλο στη βέλτιστη ανάπτυξη και ζωντάνια μιας καλλιέργειας. Το νερό, ωστόσο, είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές που διατηρεί τα φυτά της κάνναβης υγιή και δυνατά.

Το πότισμα δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο φαίνεται. Πολλοί καλλιεργητές έχουν την εντύπωση ότι το να έχουν την καλλιέργεια τους κορεσμένη χορηγώντας της νερό κάθε μέρα είναι το μόνο που χρειάζεται για να βοηθήσουν τα φυτά να λάβουν τα υδάτινα εφόδιά τους.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του ποτίσματος είναι πολλά περισσότερα. Το πότισμα των φυτών της κάνναβης είναι μια πράξη εξισορρόπησης που χρειάζεται λίγο χρόνο και πειραματισμό για να τελειοποιηθεί. Το πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για τα φυτά και μπορεί να εμποδίσει την πρόσληψη οξυγόνου. Στην άλλη άκρη του φάσματος, το πολύ λίγο νερό μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά ξηρές συνθήκες που θα αφήσουν τα φυτά της κάνναβης να αφυδατωθούν, προκαλώντας τελικά τον μαρασμό τους.

Ρίξτε μια ματιά στο πώς να αναγνωρίσετε εάν τα φυτά σας είναι υπερβολικά ή ελάχιστα ποτισμένα και πώς να το διορθώσετε.

Video id: 265567364

Over and under-watering

Υπερβολικό πότισμα των φυτών σας

Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα λάθος που είναι εύκολο να γίνει κατά την καλλιέργεια της κάνναβης και πιθανότατα προκαλείται από την ανησυχία ότι τα φυτά χρειάζονται σταθερές δόσεις νερού. Είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν συχνά οι αρχάριοι.

Τα φυτά κάνναβης χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα τα ριζικά τους συστήματα για να εισπνέουν αέρα, εκτός από την πρόσληψη νερού και, εάν οι ρίζες τους βυθίζονται συνεχώς στο νερό, θα αρχίσουν να πνίγονται.

  1. Ένα κύριο σύμπτωμα του υπερβολικού ποτίσματος είναι τα λυγισμένα φύλλα. Ωστόσο, δεν λυγίζουν με τον ίδιο τρόπο όταν το φυτό είναι ελάχιστα ποτισμένο, όπου τα φύλλα φαίνονται μαραμένα. Στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Τα φύλλα είναι τόσο γεμάτα με νερό, που αναγκάζονται να λυγίσουν προς τα πάνω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πολύ σταθερά.
  2. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης των υπερβολικά ποτισμένων φυτών θα επιβραδυνθεί δραματικά ή μπορεί ακόμη και να σταματήσει σχεδόν εντελώς. Αυτό οφείλεται στις αναερόβιες συνθήκες που προκύπτουν λόγω της έλλειψης οξυγόνου στο ριζικό σύστημα.
  3. Ένα άλλο σύμπτωμα του υπερβολικού ποτίσματος ενός φυτού κάνναβης είναι το κιτρίνισμα των φύλλων. Αυτό είναι ένα σημάδι προβλήματος με τα θρεπτικά συστατικά, που είναι μια παρενέργεια του υπερβολικού ποτίσματος.
Overwatered

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στα φυτά σας και πιστεύετε ότι η βασική αιτία είναι το υπερβολικό πότισμα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ποτίζετε λιγότερο συχνά. Περιμένετε μέχρι το ανώτερο στρώμα του εδάφους να φαίνεται και να είναι στεγνό, πριν ποτίσετε ξανά. Μια καλή δοκιμή είναι να βάλετε τον δείκτη σας στο χώμα μέχρι την άρθρωση. Αν είναι στεγνό, τότε χρειάζεται πότισμα.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το κάθε φυτό έχει επαρκή αποστράγγιση και ότι το νερό δεν συσσωρεύεται στο κάτω μέρος των γλαστρών ή των δοχείων στα οποία βρίσκονται. Θέλετε να στραγγίζει το υπερβολικό νερό από τα δοχεία, αφήνοντας το χώμα υγρό αλλά όχι βρεγμένο.

Μη Επαρκές Πότισμα των Φυτών σας

  1. Τα φυτά της κάνναβης που δεν έχουν ποτιστεί αρκετά θα φαίνονται πολύ αδύναμα, άψυχα και θα δείχνουν σημάδια μαρασμού. Δεν είναι περίεργο που αρχίζουν να φαίνονται έτσι λαμβάνοντας υπόψη τον ζωτικό ρόλο του νερού στη φυσιολογία των φυτών. Ο μαρασμός των μη επαρκώς ποτισμένων φυτών κάνναβης είναι διαφορετικός από τη δίπλωση των φύλλων που παρατηρείται λόγω του υπερβολικού ποτίσματος - έστω και διακριτικά. Τα φύλλα θα είναι εύθραυστα, και θα μοιάζουν ακόμα και σαν χάρτινα. Θα φαίνονται άψυχα και άτονα. Ένα άλλο σημάδι ότι το φυτό της κάνναβης είναι πολύ στεγνό είναι το ξηρό και με ρωγμές έδαφος, λόγω της ξηρασίας.
  2. Το ελλιπές πότισμα συμβαίνει όταν οι καλλιεργητές απλώς δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του φυτού τους. Χωρίς επαρκές νερό, το ριζικό σύστημα θα στεγνώσει και η ανάπτυξη και η απόδοση ενδέχεται να μειωθούν. Φροντίστε να ποτίζετε το φυτό σας όταν στεγνώσει το πάνω μέρος του εδάφους κατά 2.5cm. Αν το αφήσετε περισσότερο από αυτό μπορεί να αρχίσει να έχει επιζήμια αποτελέσματα.
  3. Ένα ακόμα θέμα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ποτίσματος είναι η μη χρήση του σωστού μεγέθους γλάστρας σε ορισμένα στάδια της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η καλλιέργεια ενός μικρού δενδρυλλίου σε μια μεγάλη γλάστρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες του φυτού να απορροφήσει αρκετό νερό, καθώς το μικρό ριζικό σύστημα δεν έχει την ευκαιρία να απορροφήσει την επιθυμητή ποσότητα νερού, προτού αποστραγγιστεί.
Underwatered

Πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζετε τα φυτά σας;

Αυτή η ερώτηση έχει στην πραγματικότητα πολλές διαφορετικές απαντήσεις, καθώς παίζουν ρόλο πολλές διαφορετικές μεταβλητές. Για τον λόγο αυτό, δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία, η υγρασία και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν το πόσο συχνά θα απαιτείται νερό.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να ποτίσετε ξανά τα φυτά σας. Ο έλεγχος του εδάφους με το δάχτυλο είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για να το καταλάβετε. Περιμένετε να στεγνώσει αυτό το τμήμα του χώματος, πριν το ποτίσετε ξανά, για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Αφού το κάνετε πολλές φορές, θα πρέπει να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πόσος χρόνος χρειάζεται ανάμεσα σε κάθε πότισμα και, στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε με αυτό το πρόγραμμα.

Το να δίνετε μεγάλη προσοχή στα φύλλα των φυτών σας είναι ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε αν είναι ώρα να τα ποτίσετε. Φυσικά, το να περιμένετε να εμφανιστούν τα συμπτώματα δεν είναι και η καλύτερη λύση, αλλά οποιαδήποτε σημάδια μαρασμού θα πρέπει να ακολουθούνται αμέσως από μια δόση νερού.

Heat Stress

Η ποιότητα του νερού είναι πολύ σημαντική

Εκτός από τη συχνότητα του ποτίσματος, η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία μιας καλλιέργειας κάνναβης είναι επίσης πολύ σημαντική.

Τα φυτά κάνναβης αποτελούνται από περίπου 90% νερό και αυτό απαιτείται κατά τη διάρκεια διαφόρων ζωτικών φυσιολογικών διεργασιών, όπως η φωτοσύνθεση και η διαπνοή. Όταν χρησιμοποιείτε μια πηγή νερού κακής ποιότητας για να ποτίζετε τα φυτά κάνναβης, αυτές οι διαδικασίες μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές από ό,τι πρέπει να είναι ή - στη χειρότερη περίπτωση- ενοχλητικές.

Όταν συμβαίνουν αυτές οι διαταραχές, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα που φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με μια σειρά άλλων καταστάσεων, όπως η υπερβολική ή ελάχιστη χορήγηση θρεπτικών συστατικών, το ανεπαρκές πότισμα και πιθανώς ακόμη και θερμικό στρες. Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα του γιατί πρέπει να ελέγχετε πάντα διπλά και τριπλά τη βασική αιτία του προβλήματος κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των φυτών της κάνναβης.

1. Παρακολουθήστε το pH

Πριν από τη διαδικασία της καλλιέργειας, ελέγξτε την ποιότητα της πηγής του νερού σας. Ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στην ποιότητα του νερού είναι το pH. Το pH είναι μια αριθμητική κλίμακα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οξύτητας ή της αλκαλικότητας ενός διαλύματος, με τη μεσαία τιμή του 7 να αντιπροσωπεύει ένα ουδέτερο διάλυμα. Οι αριθμοί που είναι μικρότεροι από το 7 αντιπροσωπεύουν όξινα διαλύματα και οι αριθμοί πάνω από το 7 αναφέρονται σε αλκαλικά διαλύματα.

Το pH που είναι είτε πολύ υψηλό είτε πολύ χαμηλό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα φυτά κάνναβης, καθώς το pH της πηγής νερού μπορεί να υπαγορεύσει την ικανότητα του φυτού να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Το πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό pH του νερού μπορεί να επηρεάσει το pH του μέσου της καλλιέργειάς σας με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα που φαίνονται πανομοιότυπα με αυτά που προκαλούνται από ορισμένα διατροφικά προβλήματα.

Τα φυτά της κάνναβης τείνουν να ευδοκιμούν σε pH περίπου 6.5. Το pH μπορεί να μετρηθεί εξαιρετικά εύκολα με απλή εφαρμογή ενός μετρητή pH σε ένα δείγμα της απορροής. Η απορροή είναι το νερό που αποστραγγίζεται από το δοχείο όπου καλλιεργείται κάνναβη, έχοντας περάσει πρώτα μέσα από το μέσο καλλιέργειας. Εάν το pH είναι είτε πολύ υψηλό είτε πολύ χαμηλό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα που ρυθμίζουν το pH για να το επαναφέρουν σε κανονικά επίπεδα.

2. PPM

Τα PPM (parts per million) είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στην ποιότητα του νερού. Τα PPM, ή μέρη ανά εκατομμύριο, είναι μια μέθοδος μέτρησης της ποσότητας ορυκτών που έχουν διαλυθεί στην πηγή νερού που χρησιμοποιείται. Έτσι, μια ένδειξη 90ppm σημαίνει ότι υπάρχουν 90 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο μετάλλων στην πηγή του νερού.

Η γνώση των PPM στο νερό επιτρέπει στους καλλιεργητές να αποφεύγουν να δίνουν στα φυτά τους πάρα πολλά ή πολύ λίγα μέταλλα. Η έλλειψη μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις, ενώ η υπερβολική χορήγηση μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Τα φυτά κάνναβης προτιμούν τα ppm να είναι περίπου 500, όταν βρίσκονται στη βλαστική φάση και ευδοκιμούν όταν τα ppm είναι περίπου 1000 κατά το στάδιο της ανθοφορίας του κύκλου ανάπτυξης.

Οι μετρητές TDS, συσκευές που μετρούν τα συνολικά διαλυμένα στερεά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ppm μιας πηγής νερού.

Η παρακολούθηση των ppm είναι αρκετά προηγμένη και παρόλο που είναι χρήσιμη, δεν είναι απαραίτητη για τους αρχάριους που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα. Απλώς να το έχετε κατά νου καθώς προσπαθείτε να διευρύνετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας.

3. Νερό αντίστροφης όσμωσης

Αν και τα συνολικά διαλυμένα στερεά στο προφίλ του νερού σας μπορεί να είναι επαρκή, δεν είναι όλες οι ουσίες σε μια πηγή νερού ωφέλιμες για την καλλιέργεια της κάνναβης. Το νερό μπορεί να είναι μολυσμένο με άλλους παράγοντες όπως ρύπους και βακτήρια. Τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αφαιρέσετε σχεδόν πλήρως τα πάντα μέσα σε μια πηγή νερού, επιτρέποντας στους καλλιεργητές να προσθέσουν μόνο ό,τι θέλουν να χορηγήσουν στα φυτά τους.

Τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης μπορούν να αφαιρέσουν μεταξύ 95-99% των διαλυμένων αλάτων σε ένα δείγμα νερού και επομένως είναι μια τυπική μέθοδος καθαρισμού του νερού σε βιομηχανική κλίμακα.

Για άλλη μια φορά, η χρήση νερού αντίστροφης όσμωσης είναι μια προηγμένη τεχνική καλλιέργειας.

4. Δοκιμή της απορροής του νερού σας

Για να παράγετε υγιή φυτά, πρέπει να παρακολουθείτε στενά την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουν τα φυτά σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε δίσκους αποστράγγισης του νερού για να συλλέξετε την απορροή όταν ποτίζετε τα φυτά σας και αναλύστε τόσο το pH όσο και τα PPM (μέρη ανά εκατομμύριο).

Τι pH πρέπει να έχει η απορροή σας;

Τα φυτά της κάνναβης τείνουν να ευδοκιμούν σε pH περίπου 6,5. Για να ελέγξετε το pH σας, απλώς δοκιμάστε την απορροή χρησιμοποιώντας ένα μετρητή pH. Ομετρητής του pH της Hanna Instruments είναι εξαιρετικά απλός στη χρήση και προσφέρει γρήγορες και ακριβείς μετρήσεις. Εάν το pH σας είναι είτε πολύ υψηλό είτε πολύ χαμηλό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρυθμιστές pH για να το ανεβάσετε ή να το κατεβάσετε.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, θα πρέπει να είστε σε καλό δρόμο για να κατανοήσετε πώς το υπερβολικό και το ανεπαρκές πότισμα επηρεάζει τα φυτά σας - καθώς και τον ρόλο της ποιότητας του νερού γενικότερα.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37750 αξιολογήσεις