ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΝΑ ΒΛΑΣΤΗΣΟΥΝ

Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανοίξουμε τα πακέτα με τους σπόρους μας και να πιάσουμε δουλειά. Πώς όμως θα κάνουμε τους μικρούς και εύθραυστους σπόρους μας να γίνουνε φυτά εύκολα και απλά; Υπάρχουν πολλοί τρόποι όπως ήδη ξέρετε, ενώ ο κάθε καλλιεργητής έχει τη δικιά του αγαπημένη μέθοδο. Τι χρειάζονται λοιπόν οι σπόροι για να γίνουν υγιή βλαστάρια;

Οι τρεις λέξεις κλειδιά είναι ζέστη, υγρασία και σκοτάδι. Όταν παρέχουμε υγρασία στο σπόρο τότε η μικρή ρίζα που είναι κουλουριασμένη μέσα στο σπόρο αρχίζει να μεγαλώνει βγαίνοντας προς τα έξω ώστε να βρει  περισσότερη υγρασία. Καθώς η μικρή αλλά φιλόδοξη ρίζα αναπτύσσεται ταχύτατα το περίβλημα του σπόρου σπάει και εμφανίζεται το εσωτερικό του. Η δύναμη ανάπτυξης ενός σπόρου κάνναβης δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι σπόροι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται εξαιρετικά γρήγορα. Μόλις μετά από 12 με 36 ώρες από τη στιγμή που τους δόθηκε η υγρασία οι σπόροι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και να ανοίγουν.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Μια από τις πιο κλασικές μεθόδους για τη βλάστηση των σπόρων είναι το βρεγμένο χαρτί κουζίνας μαζί με όλες τις παραλλαγές του. Με αυτή τη μέθοδο τοποθετούμε ένα υγρό απορροφητικό κομμάτι χαρτί ή βαμβακιού. Εξαιτίας της απορροφητικότητας του χαρτιού κουζίνας είναι σίγουρο πως οι σπόροι μας θα έχουν συνεχή προμήθεια υγρασίας. Αν το χαρτί στεγνώσει τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσετε μια σταγόνα νερό και αυτό θα μουσκέψει κατευθείαν.

How to germinate cannabis plants

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τους σπόρους υγρούς αλλά όχι μουσκεμένους. Όταν ο σπόρος είναι πολύ βρεγμένος η μικρή του ρίζα δεν πρόκειται να ψάξει για άλλο νερό καθώς έχει όσο χρειάζεται και έτσι θα μεγαλώσει πιο αργά. Με το να διατηρείτε ξηρούς τους σπόρους κινδυνεύετε να τους αδρανοποιήσετε. Αυτή η μέθοδος όμως δουλεύει εξαιρετικά καλά αν και μερικοί αρχάριοι θα αδρανοποιήσουν μερικούς σπόρους πριν καταφέρουν να βρουν το κατάλληλο επίπεδο υγρασίας. Πρέπει να το βρείτε αν και κάτι τέτοιο ίσως είναι δύσκολο στην αρχή καθώς συνήθως το χαρτί κουζίνας θα είναι ή πολύ υγρό ή πολύ στεγνό.

ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ

Μια δεύτερη μέθοδος για βλάστηση είναι να εναποθέσετε τους σπόρους κατευθείαν στο καλλιεργητικό μέσο που θα τους βάζατε όταν γίνουν βλαστοί, αφού πρώτα το έχετε ποτίσει με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει διεγερτικό ριζών. Μετά από το πότισμα βάλτε το σπόρο κατευθείαν στο χώμα, στο coco ή σε οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε. Τοποθετούμε το σπόρο 5-10 χιλιοστά μέσα στο μέσο.

Μη φυτεύοντας τα βλαστάρια σε μεγάλο βάθος, τους δίνουμε τη δυνατότητα να ανελιχθούν γρήγορα προς το πάνω ψάχνοντας για φως και έτσι να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται. Επίσης αν ο σπόρος τοποθετηθεί πολύ βαθιά μέσα στο μέσο κινδυνεύει να σαπίσει μένοντας πολύ ώρα υγρός γι' αυτό προσοχή! Η πάνω μεριά του μέσου (χώματος) είναι αυτή που ξεραίνεται πιο εύκολα γι΄ αυτό πρέπει να έχουμε το νου μας ώστε να τη διατηρούμε νωπή. Υγρή σημαίνει πως περιμένουμε μέχρι η επιφάνεια του μέσου να ξεραθεί ελαφρώς και αφού γίνει αυτό προσθέτουμε νερό (μαζί με το διεγερτικό ριζών, αν το χρησιμοποιείτε) ώστε να το επαναφέρουμε στην κατάσταση που θέλουμε 

Marijuana plant sprout in the ground

Με άλλα λόγια μην προσθέτετε άλλο νερό στο μέσο αν αυτό είναι ήδη νωπό. Αν το κάνετε τότε το μέσο θα μουσκέψει και δε θα είναι ελαφρώς νωπό, κάτι που μπορεί να κάνει τους βλαστούς σας να σαπίσουν. Πολλοί επιλέγουν αυτή τη μέθοδο καλλιέργειας καθώς προκαλεί το λιγότερο άγχος στους καλλιεργητές αλλά και στο βλαστό καθώς αυτός μπορεί απευθείας να ξεκινήσει να αναπτύσσεται στο μέσο που θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Οι αδέξιοι καλλιεργητές μπορούν να τραυματίσουν το σπόρο κατά τη διάρκεια της μεταφύτευσης όταν χρησιμοποιούν τη μέθοδο με χαρτί κουζίνας. Ο καλύτερος τρόπος για να φυτέψετε το μικρό βλαστάρι είναι φτιάχνοντας μια μικρή τρύπα στο χώμα με το δάχτυλο σας.

Κάντε το υγρό. Τοποθετήστε γρήγορα το σπόρο στη τρύπα. Καθώς το χώμα είναι αφράτο και νωπό είναι ασφαλές να πιέσετε ελαφρώς το σπόρο μέσα στο χώμα χωρίς να του προκαλέσετε κανένα πρόβλημα. Καλύψτε με μια μικρή στρώση χώματος και έπειτα προσθέστε λίγο επιπλέον λίγο νερό (10 ml) ώστε το βλαστάρι να μπορεί να μπορεί να στηριχθεί. Μην του δώσετε πολύ νερό καθώς αυτό μπορεί να κάνει το σπόρο να μπει βαθιά μέσα στο υγρό χώμα κάνοντας τον να σαπίσει.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οδηγός για αρχάριους: 3 βήματα ώστε να γίνετε ειδήμονες στη διαδικασία βλάστησης

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ

Μη ξεχνάτε πως για να είναι επιτυχείς οι παραπάνω μέθοδοι βλάστησης παίζει τεράστιο ρόλο και η θερμοκρασία. Τα ιδανικά επίπεδα είναι ανάμεσα στους 20 με 25 βαθμούς γι' αυτό πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να διατηρείτε τη θερμοκρασία του χώρου σας σταθερή σε αυτά τα σημεία. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα στρώμα θέρμανσης το οποίο το βάζετε στην πρίζα και διατηρεί μονίμως μια θερμοκρασία από 20 έως 22 βαθμούς. Είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε τους σπόρους σας στη σωστή θερμοκρασία. Εγώ προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ το Bionair το οποίο και τοποθετώ σε μια μικρή ντουλάπα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Αυτή η θερμαντική συσκευή μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να παραμένει στους 25 βαθμούς και με την τοποθέτηση του μέσα σε ντουλάπα χρειάζεται να κάνει πολύ λιγότερη δουλειά ώστε να το πετύχει. Μέσα στη ντουλάπα θα δημιουργήσετε ένα ιδανικό μικροκλίμα για τους σπόρους σας. Μια άλλη μέθοδος που συνεχίζω να χρησιμοποιώ επειδή είναι εξαιρετικά εύκολη και αποτελεσματική είναι αυτή με τα κομμάτια πετροβάμβακα. Τοποθετούμε τους σπόρους μέσα σε κομμάτια πετροβάμβακα και τα μουσκεύουμε με νερό το οποίο είναι εμπλουτισμένο με διεγερτικό ριζών. Έπειτα εναποθέτουμε τα βρεγμένα κομμάτια πετροβάμβακα με του σπόρους να βρίσκονται μέσα τους σε ένα πλαστικό δίσκο με καπάκι, ο οποίος λέγεται και θόλος. 

weed plant sprout in stone wool blocks

Ένας τέτοιος δίσκος ή θόλος, διασφαλίζει πως η υγρασία του αέρα θα παραμένει σταθερή ώστε να μη χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον νερό, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα αναδυθούν οι βλαστοί. Τοποθετώ, τον δίσκο στο ειδικά διαμορφωμένο τροπικό μικροκλίμα της θερμαινόμενης ντουλάπας, το οποίο λόγω των ειδικών αυτόματων συσκευών θέρμανσης χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια για την επίτευξη μιας επιτυχούς βλάστησης. Θα δείτε και μόνοι σας πως μέσα σε μία με δύο ημέρες οι σπόροι θα ξεκινήσουν να γίνονται βλαστοί. Μετά από τέσσερις ημέρες θα έχετε βλαστάρια που θα έχουν αρκετά εκατοστά ύψος αφού αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

ΦΩΣ

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε πως τα βλαστάρια σας έχουν αρκετό φως. Αν και πρέπει να είναι ολοσκότεινα στη ντουλάπα, αφού οι σπόροι βλασταίνουν καλύτερα στο σκοτάδι, ισχύει ακριβώς το αντίθετο από τη στιγμή που θα ξεπεταχτεί ο μικρός βλαστός και έπειτα. Αφού βγει το βλαστάρι πρέπει να του δώσουμε όσο περισσότερο φως γίνεται ώστε να μπορέσει να γίνει ένα δυνατό φυτό κάνναβης όσο πιο γρήγορα γίνεται.

germinated cannabis plants

Αφαιρέστε τους βλαστούς που έχουν φτάσει σε ύψος τα 4 με 5 εκατοστά, από τα μικρότερα αδερφάκια τους και τοποθετείστε τους σε μέσο της επιλογής σας. Αν χρησιμοποιήσατε τη μέθοδο με κομμάτια πετροβάμβακα θα σας είναι εξαιρετικά εύκολη η μεταφύτευση καθώς η εύθραυστη ρίζα του βλαστού θα είναι προστατευμένη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα κομμάτια πετροβάμβακα με τους βλαστούς μπορούν τώρα να τοποθετηθούν ένα ένα στο νέο καλλιεργητικό σας χώρο.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ

Βρισκόμαστε τώρα μερικές μέρες με μία εβδομάδα αργότερα και χάρη στις παραπάνω μεθόδους μερικά βλαστάρια έχουν αναπτυχθεί επιτυχώς. Μην περιμένετε 100% βλάστηση από όλους τους σπόρους. Μην ξεχνάτε πως είναι έμβια όντα και γι' αυτό μερικοί σπόροι μπορεί να είναι προβληματικοί. Να ξεκινάτε πάντα με τη σκέψη πως μόνο μερικοί από αυτούς θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος.

Αν πάλι βλαστήσουν όλοι οι σπόροι τότε ακόμα καλύτερα! Τα μικρά βλαστάρια θα προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν μικρά πράσινα φύλλα και άνθη όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τοποθετώντας τα κάτω από έναν λαμπτήρα HPS (ή και περισσότερους) θα έχουν όσο φως χρειάζονται, αλλά και την απαραίτητη ενέργεια ώστε να μεγαλώσουν ταχύτατα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θα φαίνεται πως λίγα πράγματα συμβαίνουν καθώς τα φυτά θα έχουν ελάχιστα φύλλα και ένα πρώιμο σύστημα ριζών. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, τα φυτά θα αναπτύξουν περισσότερα φύλλα και θα ξεκινήσουν να μεγαλώνουν όλο και πιο γρήγορα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με ένα παλιό πετρελαιοκίνητο τρένο που ξεκινά αργά στην αρχή, αλλά φτάνει υψηλές ταχύτητες μετά από μερικά λεπτά. Τα φύλλα του φυτού λειτουργούν σαν ηλιακά πάνελ που απορροφούν το φως και έτσι όσο περισσότερα πάνελ διαθέτει τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να παράγει το φυτό ώστε να αναπτυχθεί. Είναι τόσο μεγάλη η εξέλιξη που μπορείτε να δείτε διαφορές στο μέγεθος του φυτού από μέρα σε μέρα. Γι' αυτό λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο στάδιο να έχει το φυτό όσο φως, υγρά και θερμότητα χρειάζεται.

 the best cannabis plants

Κρατώντας τα επίπεδα υγρασίας υψηλά τα φυτά μπορούν να αναπτύξουν πιο εύκολα φύλλωμα. Μπορούμε να αυξήσουμε την υγρασία του αέρα αφήνοντας τον εξαεριστήρα να δουλέψει λίγο πιο αργά, να τον απενεργοποιήσουμε για τις πρώτες εβδομάδες ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε έναν υγραντήρα. Καθώς το μέγεθος των φυτών αυξάνεται, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο νερό και έτσι οι ανάγκες τους για πότισμα γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Το χρησιμοποιούμενο νερό εξατμίζεται από τα φύλλα τους παραμένοντας όμως στον καλλιεργητικό χώρο, κρατώντας αυτόματα τα επίπεδα υγρασίας υψηλά.

Σε αντίθεση με την καλλιέργεια κλώνων δεν χρειάζεται να τοποθετήσουμε τις λάμπες ψηλά πάνω από το φυτά καθώς τα φυτά που αναπτύσσονται από σπόρους μπορούν να αντέξουν την ένταση του φωτός πολύ καλύτερα από ένα φρεσκοκομμένο κλώνο ενός θηλυκού φυτού κάνναβης. Ένα φυτό που προέρχεται από σπόρο αν ήταν στη φύση θα αντιμετώπιζε την πλήρη ισχύ του ηλιακού φωτός και γι' αυτό έχει προσαρμοστεί ώστε να την απολαμβάνει. Έχετε διαβάσει παντού λογικά πως πρέπει να κρατήσετε τις λάμπες σας τουλάχιστον 60 εκατοστά πάνω από τα φυτά όταν αυτά αρχίζουν και αναπτύσσονται αλλά αυτό αναφέρεται σε κλώνους και όχι σε φυτά που έχουν μεγαλώσει από σπόρους.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οδηγός για αρχάριους: 3 βήματα ώστε να γίνεται ειδήμονες στη διαδικασία βλάστησης

ΘΡΕΨΗ

Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε τη θρέψη των φυτών μας; Αυτό εξαρτάται από το μέσο στο οποίο τα καλλιεργείτε αλλά σίγουρα δε θα πρέπει να ξεκινήσει κατά τις πρώτες μέρες της ανάπτυξης τους. Αν καλλιεργείτε σε χώμα τότε θα έχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Το υπόστρωμα κοκοφοίνικα δεν περιέχει καθόλου θρεπτικά συστατικά, γι' αυτό και μόλις μετά από μια εβδομάδα θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τη θρέψη των φυτών σας. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε σε ποια χρονική στιγμή θα χρειαστούν θρέψη τα φυτά σας καθώς θα το ζητήσουν από μονά τους.

 Μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο τα πράσινα φύλλα θα πάρουν μια λαχανί απόχρωση, γεγονός που αποτελεί  τον τρόπο τους για να σας δείξουν πως έχουν λίγα θρεπτικά στοιχεία στο μέσο και άρα χρειάζονται παραπάνω. Ως αρχάριος δεν θα παρατηρήσετε λογικά αυτή τη μικρή αλλαγή και αν τα αφήσετε χωρίς θρεπτικά συστατικά για πολύ καιρό τότε θα παρατηρήσετε πως τα φύλλα θα γίνουν κίτρινα. Αυτό δεν είναι κάτι σοβαρό ώστε να ανησυχήσετε, είναι απλώς ο τρόπος του φυτού να σας πει πως του λείπουν θρεπτικά στοιχεία.

Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει έλλειψη σε άζωτο, ένα από τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία για την σωστή ανάπτυξη ενός φυτού. Παρέχοντας στο φυτό θρεπτικά συστατικά, θα δείτε πως τα φύλλα του θα πάρουν ταχύτατα ένα υγιές πράσινο χρώμα. Δε θα υπάρχει πλέον έλλειψη και το φυτό θα έχει ανεφοδιάσει τα φύλλα του με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή ήταν η έλλειψη που αντιμετώπισε το φυτό, η επαναφορά των φύλλων στο πράσινο τους χρώμα θα πραγματοποιηθεί σε μια ημέρα ή ακόμη και σε μόλις λίγες ώρες.

the best marijuana plants

Για να μην δυσκολεύετε τον εαυτό σας είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε την πρώτη καλλιέργεια που θα κάνετε σε χώμα, ώστε να μάθετε καλύτερα το φυτό. Κάνοντας το δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσετε να παρέχετε θρεπτικά συστατικά στο φυτό από τις πρώτες εβδομάδες και έτσι θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να τα θαλασσώσετε. Η περίοδος ανάπτυξης που βρίσκεται τώρα το φυτό απαιτεί τη λειτουργία των λαμπών για 18 ώρες την ημέρα με ένα διάστημα σκοταδιού 6 ωρών. Αυτό το πρόγραμμα ταιριάζει με τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και συνήθως αυτή με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, την 21η Ιουνίου. Αφήνουμε το φυτό να νομίζει πως κάθε μέρα είναι η μεγαλύτερη και πιο ηλιόλουστη μέρα του χρόνου.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΑΣ

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται χαρούμενα στις γλάστρες τους μέσα στο χώμα, δε χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο παρά να απολαύσετε το θέαμα. Ενώ την πρώτη εβδομάδα θα εντυπωσιάζεστε με την ελάχιστη πρόοδο που θα κάνουν τα φυτά, από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά θα απορείτε πως είναι δυνατόν να μεγαλώνουν τόσο γρήγορα.

Η τέχνη της καλλιέργειας βασίζεται κυρίως στο χρόνο που αφιερώνετε στα φυτά σας, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να περνάτε χρόνο κοντά τους. Παρακολουθήστε την ανάπτυξη τους με προσοχή και φροντίδα - ειδικά την πρώτη φορά- δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε τη διαδικασία με την οποία ο μικροσκοπικός βλαστός θα μεταμορφωθεί σε ένα εύρωστο φυτό κάνναβης με τα καλύτερης ποιότητας άνθη που έχετε καταναλώσει ποτέ. Η σπιτική καλλιέργεια κάνει πραγματικά τη διαφορά!