Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Τα σπασμένα, λυγισμένα ή αποκολλημένα κλαδιά είναι κοινά προβλήματα ανάπτυξης, ειδικά για τους αρχάριους καλλιεργητές. Έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανάπτυξή σας και να περιορίσουν την τελική σας σοδειά. Ωστόσο, με φροντίδα και προσοχή, αυτά τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν αρκετά εύκολα. Ακόμα και τα κλαδιά που έχουν ξεκολλήσει εντελώς από το φυτό μπορούν να σωθούν χρησιμοποιώντας μερικές απλές μεθόδους.

Τι Προκαλεί τα Σπασμένα ή Λυγισμένα Κλαδιά;

Τα κλαδιά μπορούν να καταστραφούν από κάτι τόσο απλό όπως η απρόσεκτη μετακίνηση των φυτών. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, ειδικά με φυτά που είναι πιο άκαμπτα και όρθια. Επιπλέον, η ζημιά από τον άνεμο ή την υπερβολική ροή αέρα μπορεί παρομοίως να βλάψει τα κλαδιά και τους μίσχους.

Οι μίσχοι και τα κλαδιά μπορούν επίσης να σπάσουν ή να λυγίσουν από τη χρήση τεχνικών καλλιέργειας, όπως οι μέθοδοι εκπαίδευσης χαμηλού στρες και υψηλού στρες. Τεχνικές που κάμπτουν ή με άλλο τρόπο καταπονούν τα κλαδιά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Ακόμα κι αν τα κλαδιά δεν σκιστούν ή σπάσουν εντελώς, η ζημιά που προκαλείται από την υπερβολική κάμψη τους μπορεί να βλάψει το σφρίγος και την παραγωγή των φυτών.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε γρήγορα τα σπασμένα ή κατεστραμμένα κλαδιά. Οι ανοιχτές πληγές μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις στο φυτό, παρόμοιες με τον άνθρωπο. Αυτού του είδους τα σπασίματα και οι ανοιχτές πληγές όχι μόνο θα οδηγήσουν σε μικρότερη σοδειά, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να σκοτώσουν το φυτό εντελώς.

What Causes Broken or Bent Stems?

Ένα σπασμένο κλαδί δεν σημαίνει μόνο βλάβη σε ένα δομικό στοιχείο του φυτού σας. Αυτά τα εξαρτήματα στεγάζουν επίσης το αγγειακό σύστημα που μεταφέρει νερό και θρεπτικά συστατικά από το ένα μέρος του φυτού στο άλλο. Αυτοί οι πολύπλοκοι ιστοί που ονομάζονται ξύλωμα και φλοιός αποτελούν αυτό το δίκτυο και διανέμουν όλες τις ζωτικές ουσίες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πίεσης της ρίζας και έλξης της διαπνοής.

Μπορεί ένα σπασμένο κλαδί φυτού να επουλωθεί ακόμα; Ναι! Εάν ο μίσχος ενός φυτού είναι λυγισμένος ή σπασμένος, είναι σημαντικό να τον διορθώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να επιτρέψετε στα θρεπτικά συστατικά και το νερό να συνεχίσουν να ρέουν. Η καθυστέρηση της επισκευής θα αποκόψει το σπασμένο άκρο από τη διατροφή και θα μειώσει τις πιθανότητες επούλωσης.

Τι Είδους Ζημιά Παθαίνουν Συνήθως τα Κλαδιά;

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι βλάβης είναι τα σπασμένα ή ραγισμένα, τα λυγισμένα ή διπλωμένα κλαδιά και τα πλήρως αποκολλημένα κλαδιά.

 • Σπασμένα Κλαδιά

Όταν εκπαιδεύετε άκαμπτα φυτά ή όταν εκπαιδεύετε τα φυτά σας κατά τη φάση της ανθοφορίας, θα διατρέχουν πρόσθετο κίνδυνο να σπάσουν. Εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση, τα κλαδιά αυτών των φυτών θα σταματήσουν να αναπτύσσονται. Αυτοί οι τραυματισμένοι μίσχοι μπορούν εύκολα να στερεωθούν με τη μέθοδο της κολλητικής ταινίας ή με μια δομή στήριξης. Τα φυτά έχουν έναν φυσικό θεραπευτικό μηχανισμό που θα τους επιτρέψει να επανορθωθούν. Ωστόσο, εάν ενεργήσετε αρκετά γρήγορα, μπορεί να μην παρατηρήσετε καν μείωση της παραγωγής του φυτού σε αυτά τα κλαδιά.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?
 • Λυγισμένα/Διπλωμένα Κλαδιά

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος βλάβης των κλαδιών που εμφανίζεται. Όταν τα κλαδιά λυγίζουν ή στρεσάρονται υπερβολικά από τις τεχνικές εκπαίδευσης, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη. Τα λυγισμένα ή διπλωμένα κλαδιά δεν μπορούν να στηριχθούν. Οι κάμψεις ή οι πτυχώσεις μπορεί να δυσκολέψουν τα κλαδιά να λάβουν νερό και θρεπτικά συστατικά από το φυτό. Αυτοί οι μίσχοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά με πιο αργό ρυθμό από το υπόλοιπο φυτό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή είναι λυγισμένοι, αλλά επειδή η κάμψη τους κάνει να κρέμονται χαμηλότερα, εμποδίζοντας ενδεχομένως την έκθεσή τους στο φως.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?
 • Αποκολλημένα Κλαδιά

Τα κλαδιά που έχουν ξεκολλήσει εντελώς και έχουν αποκολληθεί από το φυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο αγχωτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Ευτυχώς, αυτά τα αποκολλημένα κλαδιά μπορούν να επουλωθούν και να επισκευαστούν με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται και για τα άλλα είδη βλάβης των κλαδιών. Απαιτούν απλώς περισσότερη φροντίδα και προσοχή από τα λυγισμένα ή σπασμένα κλαδιά. Ωστόσο, εάν το αποκολλημένο κλαδί είναι μικρό ή βρίσκεται προς το κάτω μέρος του φυτού, ίσως είναι καλύτερο να το πετάξετε και να μειώσετε τις απώλειές σας.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

Πώς Μπορείτε να Διορθώσετε Σπασμένα ή Αποκολλημένα Κλαδιά;

Η πιο κοινή μέθοδος επιδιόρθωσης σπασμένων μίσχων είναι η μέθοδος της ταινίας. Τόσο η κολλητική ταινία όσο και η ταινία scotch μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα φυτά να επουλωθούν. Το είδος που θα χρησιμοποιήσετε θα εξαρτηθεί από την έκταση της ζημιάς και το βάρος του κλαδιού που επισκευάζετε.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να διορθώσετε τα σπασμένα κλαδιά σας:

 1. Ετοιμάστε ένα κομμάτι ταινίας μήκους περίπου 10cm (μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο για μεγαλύτερους μίσχους/κλαδιά).
 2. Τυλίξτε την ταινία γύρω από το σπασμένο κλαδί, φροντίζοντας να καλύπτει πλήρως την αρχική του βάση.
 3. Βεβαιωθείτε ότι το κλαδί και η βάση του είναι σφιχτά κολλημένα μεταξύ τους για να επιτραπεί η επιδιόρθωση.
 4. Αφήστε την ταινία για 2-4 εβδομάδες.
 5. Ελέγχετε την πρόοδο της αποκατάστασης κάθε μέρα.

Συμβουλή: Αντί να χρησιμοποιήσετε μόνο ταινία, χρησιμοποιήστε έναν νάρθηκα για να αντισταθμίσετε το φορτίο από το τραυματισμένο κλαδί. Κολλήστε με ταινία ένα κομμάτι ξύλο ή ένα μολύβι παράλληλα με το σπάσιμο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τυλίξει την ταινία γύρω από το σπασμένο σημείο με την κατάλληλη στεγανότητα. Αν το τυλίξετε πολύ χαλαρά, τα σπασμένα άκρα θα γλιστρήσουν από την ένωση. Αν το τυλίξετε πολύ σφιχτά θα βλάψετε περαιτέρω τον φυτικό ιστό. Όταν πρόκειται να αφαιρέσετε την ταινία, κάντε το με προσοχή για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές. Εάν ο ιστός δεν έχει επουλωθεί ακόμα, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε σκίσιμο, εάν δεν προσέξετε.

How Can You Fix Broken or Detached Stems?

Πώς να Διορθώσετε τα Λυγισμένα Κλαδιά

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά στηρίγματα για να προστατεύσετε την τραυματισμένη περιοχή από την έλξη της βαρύτητας. Αφού εφαρμόσετε ταινία στο προβληματικό σημείο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να βοηθήσετε το σπασμένο κλαδί σας.

 1. Επιλέξτε μια δομή: Υπάρχουν πολλές κατασκευές για να διαλέξετε, όπως μια μικρή πλαστική ή μεταλλική πέργκολα ή απλοί πάσσαλοι μπαμπού που εισάγονται στο χώμα.
 2. Δέστε το φυτό σας: Χρησιμοποιήστε μαλακά δεματικά κήπου για να δέσετε απαλά το σπασμένο κλαδί στη δομή στήριξης. Εφαρμόστε ένα δεματικό λίγο πριν το σπάσιμο και ένα άλλο μετά το σπάσιμο για να υποστηρίξετε τον τραυματισμό και από τις δύο πλευρές.
 3. Προσθέστε λίγο στρες: Αφαιρέστε τα δεματικά λίγες μέρες πριν αφαιρέσετε την ταινία. Δίνοντας στο φυτό σας λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη δύναμη της βαρύτητας, θα προετοιμαστούν οι σπασμένοι ιστοί για το αρχικό σοκ.
How To Fix Bent Stems

Γιατί να μη χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να εκπαιδεύσετε και να αναδιαμορφώσετε το φυτό σας, ενώ αυτό θεραπεύεται; Η χρήση των κλιπ κάμψης της Royal Queen Seeds δεν θα υποστηρίξει απλώς το σπάσιμο, αλλά θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερο σχήμα. Πριν προχωρήσετε, δεν συνιστούμε να λυγίζετε τους μίσχους σε φυτά που ανθίζουν. Μπορεί να μην έχετε αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της ανθοφορίας, αλλά μετά από αυτό το σημείο, είναι καλύτερο να μη διαταράξετε περαιτέρω τη διαδικασία της ανθοφορίας.

 1. Εφαρμόστε το κλιπ εκπαίδευσης και λυγίστε το φυτό σας προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
 2. Ενισχύστε το κλιπ εκπαίδευσης με ταινία για να το κρατήσετε ασφαλές και να υποστηρίξετε το σπάσιμο.
 3. Αφαιρέστε την ταινία 2–4 εβδομάδες αργότερα και αφήστε το κλιπ στη θέση του.

Διατηρήστε τη Ροή των Θρεπτικών Συστατικών

Τα φυτά σας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά τώρα περισσότερο από ποτέ. Τα περισσότερα από τα μέταλλα στο λίπασμα της επιλογής σας παίζουν σημαντικό ρόλο στη φωτοσύνθεση, τις ενζυμικές αντιδράσεις και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Μείνετε συνεπείς στο κανονικό σας πρόγραμμα σίτισης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συνιστούμε επίσης να χορηγήσετε στο φυτό σας ένα φυσικό λίπασμα που θα διασπαστεί σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης. Προσθέστε πάνω από το χώμα περιττώματα σκουληκιών ή γκουάνο νυχτερίδας ή περιχύστε τις ρίζες με ένα τσάι κομπόστ πλούσιο σε μικρόβια.

Πώς Μπορείτε να Προστατέψετε τα Φυτά σας από Ζημιές στα Κλαδιά;

Ο κύριος τρόπος για να προστατεύσετε τα φυτά σας από τη φθορά των κλαδιών είναι να είστε προσεκτικοί όταν τα χειρίζεστε, ειδικά όταν μετακινείτε τα φυτά σας ή όταν χρησιμοποιείτε τεχνικές εκπαίδευσης που καταπονούν τους μίσχους ή τα κλαδιά. Όταν εκπαιδεύετε τα φυτά και λυγίζετε τα κλαδιά σας, προσέξτε να μην το παρακάνετε. Τα φυτά με άκαμπτους μίσχους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ζημιές. Παρόλο που αυτό μπορεί να διορθωθεί εύκολα, είναι καλύτερο να προσέχετε για να αποφύγετε το πρόβλημα εξαρχής.

Συνιστάται να λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατεύσετε τα φυτά σας από υπερβολική ζημιά από τον άνεμο ή τη ροή του αέρα. Ο κινούμενος αέρας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για τα φυτά κάνναβης, όπως το να κάνει τους μίσχους πιο δυνατούς. Ωστόσο, ο υπερβολικός αέρας μπορεί να προκαλέσει σημαντική δομική βλάβη, επηρεάζοντας την υγεία και την ποσότητα της σοδειάς. Με αρκετά ισχυρούς ανέμους, τα φυτά μπορούν να ανατραπούν ή να ξεριζωθούν εντελώς.

Η ενίσχυση και η προστασία των φυτών από τον άνεμο είναι απλή και φθηνή. Συνήθως δεν συνιστάται η άκαμπτη στερέωση της κάνναβης, καθώς αυτό θα αποτρέψει εντελώς την κίνηση. Είναι πολύ καλύτερο να κρατάτε τα φυτά σας δίπλα σε κάτι που εμποδίζει τον υπερβολικό αέρα. Σειρές από φράκτες ή δέντρα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικές άμυνες. Εν τω μεταξύ, οι φράχτες και οι τοίχοι μπορούν να λειτουργήσουν ως τεχνητά εμπόδια. Οι ψάθες από μπαμπού, το ύφασμα σκίασης και η πλαστική μεμβράνη μπορούν επίσης να προσφέρουν κατάλληλη αντιανεμική προστασία. Ορισμένοι καλλιεργητές προτιμούν επίσης να χρησιμοποιούν διχτυωτούς φράχτες που περιβάλλουν τα φυτά. Αυτοί οι φράκτες μπορούν στη συνέχεια να επιστρωθούν με ύφασμα ή πλαστικό για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν ως αποτελεσματικά εμπόδια.

Το καφασωτό θα προστατεύσει τα φυτά σας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα περιστασιακά χτυπήματα που συνήθως κόβουν τα κλαδιά της κάνναβης. Οι κυλινδρικές πέργκολες, όπως τα κλουβιά ντομάτας, λειτουργούν εξαιρετικά τόσο σε γλάστρες όσο και σε υπερυψωμένα παρτέρια, προσφέροντας στιβαρή πλευρική στήριξη.

Στην τεχνική ScrOG χρησιμοποιείται μια οριζόντια πέργκολα. Αν και ο κύριος στόχος της τεχνικής είναι να δώσει σχήμα στα φυτά, το πλέγμα προσφέρει επίσης δομική υποστήριξη. Εκτός από το ότι βοηθά στην αποφυγή σπασίματος, εξακολουθεί να επιτρέπει την επαρκή ροή αέρα, η οποία βοηθά στην αποτροπή μυκητιακών παθογόνων.

Εκπαίδευση Υψηλού Στρες (HST): Σκόπιμη Βλάβη Κλαδιών

Οι τεχνικές εκπαίδευσης υψηλού στρες (high-stress training - HST) απαιτούν στην πραγματικότητα τη σκόπιμη βλάβη των κλαδιών της κάνναβης. Αν και αυτή η ιδέα μπορεί να σας αφήσει έκπληκτους, αυτές οι τεχνικές είναι αποτελεσματικές για την ενίσχυση των αποδόσεων. Δείτε τις παρακάτω:

Super cropping Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το τσίμπημα των μίσχων, με σκοπό το σπάσιμο των εσωτερικών αγγείων τους και την εκμετάλλευση της ευελιξίας τους μετά τον τραυματισμό για να αλλάξει η κατεύθυνση της ανάπτυξής τους. Φαίνεται βάναυσο, αλλά επιτρέπει στους καλλιεργητές να διαμορφώνουν τη δομή των φυτών τους με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο
Σκίσιμο μίσχων Το βάλετε ένα κοφτερό μαχαίρι στα κλαδιά της κάνναβής σας μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ κακή ιδέα, αλλά πολλοί καλλιεργητές αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα αφού κάνουν μια κάθετη τομή στο κεντρικό κλαδί
Κορφολόγημα/fimming Και οι δύο αυτές τεχνικές περιλαμβάνουν το κόψιμο (μερικών ή όλων) των κορυφών του κύριου αναπτυσσόμενου άκρου προκειμένου τα φυτά να πάρουν ένα ομοιόμορφο σχήμα με περισσότερες θέσεις ανάπτυξης μπουμπουκιών
 • Πώς Συγκρίνεται το LST;

Η εκπαίδευση χαμηλού στρες έχει μια πιο ήπια προσέγγιση. Αντί για κοπή, τσιμπήματα και κόψιμο, το LST περιλαμβάνει απαλή εκτροπή της ανάπτυξης των κλαδιών χρησιμοποιώντας μαλακά δεματικά και κλιπ φυτών. Το τελικό αποτέλεσμα; Περισσότερη πλευρική ανάπτυξη, βελτιωμένη δομή και πιο ομοιόμορφη κατανομή φωτός.

Μίσχοι κάνναβης: Συχνά Παραβλέπονται Αλλά Είναι Ανατομικά Ζωτικής Σημασίας

Ενώ ασχολούμαστε συνέχεια με τα μεγάλα μπουμπούκια και τα πλούσια μεγάλα φύλλα, θεωρούμε τα κλαδιά κάνναβης ως δεδομένα. Μέχρι να σπάσουν! Αυτά τα ανθεκτικά πράσινα εξαρτήματα παρέχουν δομή στα φυτά, αλλά στεγάζουν επίσης τους σύνθετους αγγειακούς ιστούς που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και νερό στις καλλιέργειές μας. Χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές εκπαίδευσης, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο των μίσχων σας, να τους διαμορφώσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και να απολαύσετε μεγαλύτερες και πιο πλούσιες σοδειές.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις