ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗ - ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

ΜΕΡΟΣ 1 / ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι σπόροι που έχουν πια βλαστήσει βγαίνουν από το χώμα και κατευθείαν μετατρέπονται σε μικρά, πράσινά φυτά που μοιάζουν με λεπίδες. Είναι ακόμα εξαιρετικά εύθραυστοι σε αυτό το στάδιο, κάτι το οποίο φαίνεται άλλωστε αν τους παρατηρήσετε. Αυτό που θα συζητήσουμε παρακάτω είναι η ανάπτυξη αυτού του φυτού. Η περίοδος ανάπτυξης είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την εκτίμηση του μελλοντικού μεγέθους της συγκομιδής που θα πάρετε από τα φυτά σας. Η καλή ανάπτυξη είναι σημαντικότερη ακόμα και από την άνθιση. Βάζοντας το φυτό στο στάδιο της προ-ανάπτυξης σημαίνει πως θα κρατήσουμε τα φυτά στο στάδιο ανάπτυξης (ή αλλιώς veg) για μια περίοδο μιας ημέρας ή και αρκετών εβδομάδων, κάτι που πραγματοποιείται με το να ρυθμίσουμε τον διακόπτη στο 18/6. Αυτό σημαίνει 18 ώρες ημέρας (φωτός) και 6 ώρες νύχτας (σκοταδιού). Το φυτό είναι φτιαγμένο ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως το φως που του δίνεται και γι' αυτό θα αρχίσει να αναπτύσσεται σε φάρδος και μήκος.

Όσο περισσότερο αναπτυχθεί το φυτό σας, τόσα περισσότερα φύλλα θα αναπτύξει και θα το κάνει αυτό παράγοντας δυνατά κλαδιά και παρακλάδια, εξαιτίας των οποίων θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη. Ένα φυτό που πριν από μια εβδομάδα είχε μόνο 10 φύλλα και τώρα έχει 25 μπορεί πια να μεγαλώσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας φωτός που μπορεί να απορροφήσει. Γι' αυτό και στην αρχή της ανάπτυξης τους τα φυτά μεγαλώνουν αργά και μόλις το φυτό "πετάξει" αρκετά φύλλα ο ρυθμός της αυξάνεται ραγδαία.

Σε αυτό το σημείο θα μπορείτε ήδη να καταλάβετε πως έστω και μία ημέρα ανάπτυξης μπορεί να έχει τεράστια διαφορά καθώς θα παρατηρείτε τα φυτά να κάνουν τεράστια πρόοδο ακόμα και σε μία ημέρα. Περισσότερη ανάπτυξη σημαίνει πως πρέπει να δοθούν και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, όπως το οξυγόνο. Για να επιτύχουμε μια καλή ανάπτυξη πρέπει να έχετε συνεχώς υπό έλεγχο όλους τους παράγοντες την επηρεάζουν. Αν οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει κάποια έλλειψη οξυγόνου στο καλλιεργητικό σας χώρο λόγω μικρής ή και μηδαμινής ανακύκλωσης και εξαγωγής του αέρα, τότε η ανάπτυξη των φυτών σας θα επιβραδυνθεί σημαντικά.

ΜΕΡΟΣ 2 / ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ

ο στάδιο ανάπτυξης-βλάστησης

Διαφορετικά μέσα προσφέρουν διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης για τα φυτά σας. Το πιο συχνό μέσο είναι το χώμα, ο κοκοφοίνικα και η υδροπονία (καλλιέργεια σε νερό). Κάθε μέσο έχει τις δικές του ιδιότητες, τα δικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το χώμα επιτρέπει την επίτευξη μιας ταχείας ανάπτυξης μόνο αερίζεται καλά και έχει ελαφριά σύσταση. Επειδή οι ρίζες αναπτύσσονται καλύτερα όταν μεγαλώνουν σε απαλό, αεράτο χώμα, αυτό είναι και το μέσο που πρέπει να τους δώσουμε. Όσο πιο γρήγορα μεγαλώνουν και απλώνονται οι ρίζες, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί και το υπόλοιπο μέρος του φυτού, που βρίσκεται πάνω από το χώμα.

Οι ρίζες χρειάζονται οξυγόνο και το σκληρό, συμπυκνωμένο χώμα περιέχει λιγότερο από ένα ελαφρύ και αεράτο. Το πλεονέκτημα της χρήσης χώματος ως μέσου είναι πως αυτό περιέχει από μόνο του θρεπτικά στοιχεία και έτσι δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε να προσθέτουμε λίπασμα από την αρχή. Αυτό που είναι σημαντικό για τους αρχάριους καλλιεργητές είναι πως το χώμα μας επιτρέπει πολλές δυσκολίες που κανονικά θα αντιμετωπίζαμε στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Μια κακή αρχή μπορεί να είναι καταστροφική για τη μελλοντική άνθιση και τη σοδειά. Το χώμα ή γη είναι λοιπόν το τέλειο μέσο για αρχάριους καλλιεργητές και ξεκινώντας με αυτό μπορούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο.

Μάθετε να καλλιεργείτε καλά σε χώμα ώστε να μπορείτε πάντα να επιστρέψετε σε αυτό στο μέλλον. Ο κοκοφοίνικας είναι ένα ακόμα πιο αεράτο μέσο για να καλλιεργήσετε. Είναι το αγαπημένο μου μέσο και διαβεβαιώνει πως τα φυτά θα έχουν μια εξαιρετική αρχή εξαιτίας των ινών του κοκοφοίνικα που είναι πλούσιες σε οξυγόνο. Τα φυτά που αναπτύσσονται σε ένα μέσο που είναι πλούσιο σε οξυγόνο είναι δυνατότερα και αναπτύσσουν περισσότερα και δυνατότερα κλαδιά. Το μειονέκτημα στη χρήση του κοκοφοίνικα είναι πως δεν περιέχει θρεπτικά στοιχεία. Είναι ένα λειψό μέσο όσον αφορά τη θρέψη των φυτών. Γι' αυτό και πρέπει να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε υγρά θρεπτικά στοιχεία (λίπασμα) από πολύ νωρίς.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αλλά ο κοκοφοίνικας είναι πολύ εύχρηστος και καθιστά δύσκολη την υπερβολική θρέψη των φυτών. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο απ' ότι στο χώμα. Η υπερβολική θρέψη συμβαίνει από την υπερβολική συγκέντρωση τα οποία υπάρχουν σε όλα τα λιπάσματα.  Με τη πάροδο του χρόνου, αν χρησιμοποιείτε υπερβολικές δόσεις θρεπτικών συστατικών (καθώς είστε ακόμα αρχάριος) το φυτό δεν θα είναι σε θέση να τα απορροφήσει και στα φύλλα του θα αρχίσουν να εμφανίζονται άσχημες γραμμές οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις άκρες των φύλλων, μεγαλώνοντας σε μέγεθος, κάνοντας το φύλλο να ξεραθεί.

Υδροπονικό μέσο

Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο πρέπει να πλένετε το μέσο σας. Το πλύσιμο σημαίνει πως δίνουμε επιπλέον ποσότητα νερού στο μέσο ώστε τα συσσωρευμένα άλατα να μπορούν να ξεπλυθούν επιτυχώς. Αν το φυτό σας έχει φύλλα με βαθύ πράσινο χρώμα τότε παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και η επιπλέον τροφοδότηση του μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική του σίτιση προκαλώντας τα παραπάνω προβλήματα. Αν δεν είστε σίγουρος, περιμένετε μερικές μέρες χωρίς να δώσετε τροφή στο φυτό και θα δείτε πως τα φύλλα του θα πάρουν ένα πιο ελαφρύ πράσινο χρώμα, πράγμα που σημαίνει πως τώρα μπορείτε να του δώσετε και άλλη τροφή. Αν συνεχίσετε να μην του δίνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τότε τα φύλλα του θα γίνουν κίτρινα.

Καλλιεργώντας με τη μέθοδο της υδροπονίας θα έχετε τη ταχύτερη ανάπτυξη, αν βέβαια το κάνετε με το σωστό τρόπο. Αυτό οφείλεται στη παρουσία πληθώρας οξυγόνου που υπάρχει στις ρίζες. Θέλει πολύ περισσότερη δουλειά από τη καλλιέργεια σε χώμα ή κοκοφοίνικα. Εγώ προσωπικά διαλέγω το κοκοφοίνικά καθώς αποτελεί τη μέση λύση ανάμεσα στο χώμα και την υδροπονική καλλιέργεια. Μπορείς έτσι να επιτύχεις καλά αποτελέσματα χωρίς υπερβολική προσοχή και προσπάθεια.

Πρέπει να επισημάνουμε πως αν μάθετε να καλλιεργείτε με την υδροπονική μέθοδο τότε η συνέχεια είναι αρκετά εύκολη. Αλλά χρησιμοποιώντας τη είστε πιο εξαρτημένος από ηλεκτρικές συσκευές καθώς αν συμβεί κάτι στη τροφοδότηση του ρεύματος τότε θα έχετε τεράστια προβλήματα στη καλλιέργεια σας. Μια καλή λύση σε αυτό είναι να έχετε εφεδρική γεννήτρια ρεύματος.

ΜΕΡΟΣ 3 / ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΚΑΝΝΑΒΗ, ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Προτιμώμενο έδαφος για κάνναβη

Σχεδόν όλοι οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν διεγερτικά στοιχεία για τις ρίζες ώστε να επιτύχουν μια εύρωστη ανάπτυξη. Όπως είδατε και σε προηγούμενες περιπτώσεις όλη η δράση στην αρχή λαμβάνει μέρος κάτω από το έδαφος. Ένα μικρό βλαστάρι έχει πολύ λίγες ρίζες. Η ιδέα είναι να διεγείρουμε το φυτό ώστε να παράγει όσες περισσότερες ρίζες γίνεται και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Το πιο συχνό διεγερτικό ριζών που χρησιμοποιείται είναι υγρό και γι΄αυτό όλες οι μεγάλες εταιρίες κατασκευής προϊόντων τέτοιου είδους διαθέτουν και από ένα. Το διεγερτικό ριζών βεβαιώνει πως οι ρίζες θα λάβουν μια επιπλέον αύξηση στην ανάπτυξη τους. Αυτό φαίνεται καλύτερα όταν καλλιεργείται σε χώμα. Το διεγερτικό ριζών θα επιτρέψει και άλλα φυτά που υπάρχουν στο χώμα σας να ξεκινήσουν την ανάπτυξη τους.

Γι' αυτό λοιπόν μην ανησυχήσετε αν βρείτε μερικά ακόμα μικρά βλαστάρια να ξεπετάγονται από το χώμα σας. Συνήθως διαλύουμε το διεγερτικό ριζών σε νερό, αν και χρησιμοποιείται και σκέτο για μοσχεύματα ώστε να ωθήσουμε να αναπτύξουν ρίζες κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός κλώνου. Δεν χρησιμοποιούμε το διεγερτικό ριζών μαζί με υγρό λίπασμα καθώς αυτό μειώνει τη δραστικότητα του πρώτου. Έτσι λοιπόν στις πρώτες μέρες του φυτού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διεγερτικό ριζών - μην το αναμίξετε με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Με αυτό το τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε το βέλτιστο ξεκίνημα. Υπάρχουν επίσης και φιλικοί (συμβιωτικοί) προς το φυτό μύκητες που μπορούμε να εναποθέσουμε ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη των ριζών. Το Nova-Star-T της BioNova είναι ένα φακελάκι με σκόνη η οποία περιέχει σπόρους αυτών των ευεργετικών μυκήτων και χρησιμοποιείται αναμιγνύοντας με νερό. Με το διάλυμα, "λούζετε" τα (?cutting blocks?) που έχουν φυτευτεί οι σπόροι ή οι κλώνοι σας. Οι μύκητες αυτοί είναι συμβιωτικοί οργανισμοί και χρειάζονται το φυτό για να επιβιώσουν.

Το φυτό από την άλλη χρησιμοποιεί τους μύκητες ως ένα επιπλέον σύστημα ριζών. Το φυτό τώρα μπορεί να λαμβάνει θρεπτικά στοιχεία και από τα σημεία όπου αναπτύσσονται οι μύκητες. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ δυνατότερη και υγιέστερη αρχή καθώς το φυτό έχει πρόσβαση σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που έχουν διεγερτική επίδραση στις ρίζες είναι χρήσιμα για την αρχή της περιόδου ανάπτυξης. Η αποστολή σας λοιπόν είναι περιποιηθείτε τις ρίζες σας μέχρι αυτές να γίνουν δυνατές και ωραίες.

ΜΕΡΟΣ 4 / Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προτιμώμενο έδαφος για κάνναβη

Μέσα στη περίοδο ανάπτυξης μπορείτε να προβλέψετε κατά μεγάλο ποσοστό τις διαστάσεις, το σχήμα και την σοδειά των φυτών σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεγαλώσετε ένα φυτό κάνναβης κα αυτοί εξαρτώνται κυρίως από τη μέθοδο καλλιέργειας που θα χρησιμοποιήσετε. Αν αποφασίσετε να βάλετε πολλά φυτά σε ένα τετραγωνικό μέτρο τότε είναι καλό να μην τους επιτρέψετε να μείνουν για πολύ καιρό στη περίοδο ανάπτυξης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι καλό τα φυτά να μην μεγαλώσουν υπερβολικά γιατί θα αρχίσουν να ενοχλούν το ένα το άλλο. Όσο λιγότερα επιλέξετε να έχετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να τους επιτρέψετε να αναπτυχθούν.

Τα φυτά που προέρχονται από σπόρους έχουν διαφορετικές προτιμήσεις καλλιέργειας από τους κλώνους. Οι κλώνοι έχουν μεγαλύτερη ηλικία από τα σπορόφυτα και καθώς είναι ήδη ενήλικα χρειάζονται λιγότερη ανάπτυξη πριν να είναι έτοιμα να μπουν στη περίοδο άνθισης. Ένα φυτό που προέρχεται από σπόρο περνάει από αρκετά στάδια και χρειάζεται περίπου ένα μήνα ανάπτυξης πριν να μπορεί να θεωρεί ώριμο. Όσο καλύτερος καλλιεργητής είστε τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε ένα σπορόφυτο να ωριμάσει και να "ενηλικιωθεί".

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το χρόνο αλλά και από τον όγκο. Αν παρατηρήσετε ένα κλώνο θα δείτε πως τα πλαϊνά κλαδιά ξεπετάγονται βαθμιαία από το σώμα. Από την άλλη ένα φυτό που προέρχεται από σπόρο και δεν έχει ενηλικιωθεί θα έχει ίσια, ανάλογα κλαδιά. Μόλις το σπορόφυτο ενηλικιωθεί τότε και τα δικά του κλαδιά θα ξεκινήσουν να αναπτύσσονται σε βαθμιαίο σχηματισμό. Δίνοντας τους λοιπόν περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για ανάπτυξη μπορείτε να καθορίσετε το τις διαστάσεις που θα έχουν τα φυτά σας.

Να θυμάστε όμως πως ένα μεγαλύτερο φυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερες σοδειές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αρχάριος καλλιεργητής να καταλάβετε πως το φυτό περνάει από ένα εξαιρετικά έντονο στάδιο ανάπτυξης μόλις αρχίσει η άνθιση και θα συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος για τουλάχιστον ακόμα τρεις εβδομάδες μέχρι να φτάσει το τελικό του στάδιο.

ΜΕΡΟΣ 5 / Η ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Προτιμώμενο έδαφος για κάνναβη

Τι σημαίνει τέλεια ανάπτυξη; Τέλεια ανάπτυξη σημαίνει πως τα φυτά μας έχουν φτάσει το ιδανικό μέγεθος τη στιγμή που θα ξεκινήσει η άνθιση, κάτι που θα οδηγήσει στη περαιτέρω ανάπτυξη τους χωρίς να εμποδίζουν το ένα το άλλο. Ολόκληρο το τετραγωνικό μέτρο λοιπόν είναι γεμάτο με φυτά χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ τους και παράλληλα χωρίς ο χώρος να είναι υπερβολικά συνωστισμένος ώστε να μην χρειάζεται να παλεύουν τα φυτά μεταξύ τους για τα θρεπτικά συστατικά.

Επιτρέποντας τους να αναπτυχθούν υπερβολικά ή έχοντας πάρα πολλά γλάστρες, τα φυτά δεν πρόκειται να μεγαλώσουν σωστά. Ένα φυτό χρειάζεται χώρο ώστε να μπορούν τα πλαϊνα κλαδιά του να μεγαλώσουν σωστά. Αν δεν έχει επαρκή χώρο λοιπόν το φυτό θα επιλέξει να αναπτυχθεί κατακόρυφα αυξάνοντας το ύψος του. Το μειονέκτημα αυτού είναι πως τα κατώτερα κλαδιά θα καταλήξουν να είναι αδύναμα και ανίκανα να αναπτύξουν μεγάλους και βαρύς καρπούς. Για να έχουμε μια καλή συγκομιδή πρέπει να έχουμε ισάξια ανάπτυξη καρπών στα κατώτερα και ανώτερα κλαδιά.

Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει το φυτό να αναπτύξει ένα μεγάλο άνθος στη κορυφή του. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για την για την ισόποση ανάπτυξη των ανθών σε όλα τα μέρη του φυτού και ειδικά στα κατώτερα. Έτσι μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική σοδειά από λίγα μόλις φυτά. Ένας γενικό κανόνας είναι πως 8 σπορόφυτα τα οποία έχουν περάσει τρεις εβδομάδες ανάπτυξης πρέπει να πιάνουν χώρο ισάξιο με ένα τετραγωνικό μέτρο υπό το φως λαμπτήρα 600w ενώ αναμένεται να δώσουν μια σοδειά 500 γραμμαρίων.

Αυτό είναι περίπου 63 γραμμάρια ανά φυτό, ένα νούμερο που δεν εξαιρετικά υψηλό. Συνήθως παρατηρώ τα φυτά μου και μόλις φτάσουν σε ύψος τα 25 με 50 εκατοστά και έχουν σχεδόν ενηλικιωθεί, έχοντας μικρά αλλά δυνατά κλαδιά είναι έτοιμα να περάσουν στο στάδιο της άνθισης. Οι κλώνοι μπορούν να περάσουν στο στάδιο της άνθισης νωρίτερα καθώς είναι ήδη πιο ώριμα φυτά. Για αυτό τον λόγο είναι καλό να μην τους αφήσετε να ξεπεράσουν σε ύψος τα 25 εκατοστά. Οι κλώνοι έχουν περισσότερα κλαδιά, πράγμα που σημαίνει πως αφήνουν λιγότερο φως να περάσει στα χαμηλότερα στρώματα των κλαδιών τους.

Ένα φυτό που είναι πολύ μεγάλο θα επιτρέπει ελάχιστο ή καθόλου φως να περνάει στα κατώτερα στρώματα των κλαδιών του, πράγμα που θα δυσχεράνει την ανάπτυξη ανθών από αυτά. Αφήνοντας λοιπόν τα φυτά σας να αναπτυχθούν υπερβολικά είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Είστε δέσμιος της ενέργειας που εκπέμπει ο λαμπτήρας σας και αυτή μπορεί να διαβεβαιώσει τη καλή, δυνατή ανάπτυξη ανθών μόνο στα πρώτα 20 εκατοστά του φυτού. Όσο χαμηλότερα πηγαίνουμε τόσο μικρότερα θα είναι τα άνθη. Βεβαιώνοντας πως τα χαμηλότερα στρώματα του φυτού έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως γίνεται, θα μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη των ανθών σε όλο το ύψος του.

ΜΕΡΟΣ 6 / ΘΡΕΨΗ

Προτιμώμενο έδαφος για κάνναβη

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης τα φυτά τρέφονται κυρίως με άζωτο και κάλλιο. Αν τα φυτά σας έχουν έλλειψη σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία τότε θα πάρουν ένα κίτρινο χρώμα. Αν επιλέξετε να καλλιεργήσετε σε χώμα και να χρησιμοποιήσετε ένα καλό μείγμα από κάποιο κατάστημα, τότε λογικά η επιλογή σας θα περιέχει αρκετά από τα παραπάνω ζωτικά στοιχεία για τρεις εβδομάδες με ένα μήνα. Το πλεονέκτημα αυτού είναι πως δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον υγρό λίπασμα μέχρι τη περίοδο άνθισης. Αξίζει λοιπόν να δώσετε κάτι παραπάνω ώστε να πάρετε ένα καλό χώμα για να γλιτώστε πολλά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν.

Ένα φθηνό μείγμα χώματος μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στα φυτά σας καθώς περιέχει ελάχιστα θρεπτικά στοιχεία. Γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσετε τη τροφοδότηση υγρού λιπάσματος νωρίτερα, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα, αν και μερικοί καταφέρνουν να υπέρ-θρέψουν το φυτό γι' αυτό είναι καλό να περιμένετε όσο περισσότερο γίνεται πριν ξεκινήσετε να προμηθεύετε το φυτό με λίπασμα. Δεν μπορείτε να αποφύγετε τα λάθη όταν καλλιεργείτε κάνναβη, εναντίας όσο περισσότερα κάνετε τόσο το καλύτερο.

 Αν μπορείτε να καταλάβετε τα λάθη σας και μαθαίνετε από αυτά, τότε δεν πρόκειται να το επαναλάβετε. Πάνω απ΄ όλα ακολουθήστε τις οδηγίες στη φιάλη και πάντα χρησιμοποιείτε σύριγγα που αναγράφει τα mm ώστε να ξέρετε ακριβώς τις ποσότητες που πρόκειται να προσθέσετε στο νερό σας. Η επαρκή θρέψη χωρίς υπερβολές θα οδηγήσει σε υγιή, εύρωστα και πανέμορφα φυτά.

Όσο μεγαλύτερο γίνεται το φυτό σας τόσο περισσότερο λίπασμα θα πρέπει να του δίνεται. Θα παρατηρήσετε λοιπόν πως αν συνεχίσετε να δίνετε την ίδια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων στα φυτά σας, ενώ αυτά μεγαλώνουν  τα φύλλα τους θα γίνουν κίτρινα. Το φυτό προσπαθεί να σας πει πως χρειάζεται περισσότερο φαγητό. Η δόση θρεπτικών στοιχείων που το δίνεται λοιπόν πρέπει να αυξηθεί ή να γίνεται πιο συχνά.

ΜΕΡΟΣ 7 / ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προτιμώμενο έδαφος για κάνναβη

Αφού ανήλθαν στην επιφάνεια τα μικρά βλαστάρια που απεικονίζονται παραπάνω φυτεύτηκαν στο Royalty Mix της Plagron. Αυτό το χώμα περιέχει ήδη λίπασμα και διαθέτει αρκετά θρεπτικά συστατικά για αρκετές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων έδωσα στα φυτά διεγερτικό ριζών. Καθώς ο χρόνος περνούσε τα φυτά ξεκίνησαν να αναπτύσσονται όλο και γρηγορότερα. Ως μια επιπλέον ώθηση για την αυτή τη περίοδο τους έδωσα και λίγο Alga Groei ένα υγρό μείγμα θρεπτικών στοιχείων της Plagron. Αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο καθώς υπάρχουν ήδη αρκετά θρεπτικά στοιχεία στο μείγμα χώματος που αναφέραμε παραπάνω αλλά με αυτή την επιπλέον θρεπτική ώθηση κατάφερα να διατηρήσω τη θρεπτική αξία του χώματος σε υψηλά επίπεδα.

Αν δεν δίναμε άλλη "τροφή" τότε μετά από μερικές εβδομάδες το χώμα θα ξέμενε από θρεπτικά συστατικά. Με τη επιπλέουσα παροχή θρεπτικών στοιχείων μπορούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα να χρειαστεί ξαφνικά να δώσουμε στο φυτό κάποιο βαρύ λίπασμα. Είναι ξεκάθαρο τι εννοώ εδώ? Κανονικά αποφεύγουμε να δώσουμε υπερβολικά πολύ τροφή στο φυτό καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε (υπέρ-τροφοδότηση?). Πέρα από την εφαρμογή κάποιου διεγερτικού ριζών και υγρού λιπάσματος υπάρχουν ελάχιστα άλλα στοιχεία που μπορούμε να δώσουμε στο φυτό γι' αυτή τη περίοδο ανάπτυξης. Πρέπει να βεβαιωθούμε επίσης πως ο λαμπτήρας παραμένει σε απόσταση 30 με 40 εκατοστών από τα φυτά.

Ο καλύτερος για να το διαβεβαιώσουμε αυτό είναι να νιώσουμε με το χέρι μας πόσο ζεστά είναι τα φύλλα του φυτού. Μετά από μία εβδομάδα θα τοποθετήσουμε τη λάμπα όσο πιο κοντά γίνεται ώστε να νιώσουν τα φυτά το καυτό, ξηρό αέρα. Το κατάλληλο ύψος εξαρτάται από το καλλιεργητικό χώρο που έχετε και τον αριθμό των λαμπτήρων σας. Αν έχετε καλή κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε να αφήσετε το λαμπτήρα αρκετά κοντά στα φυτά, καθώς η πλειοψηφία του καυτού ξηρού αέρα απομακρύνεται από την εγγύτητα των φυτών προκαλώντας τους λιγότερη πίεση από τη θερμότητα που εκλύεται.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες κρατάμε τα επίπεδα υγρασίας όσο πιο υψηλά γίνεται καθώς έτσι τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν πολύ πιο γρήγορα και να πετάξουν τα φύλλα τους γρηγορότερα. Ο αέρα με υψηλή υγρασία μπορεί να κάνει θαύματα και μπορούμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο κλείνοντας τον εξαερισμό ή αφήνοντας τον να λειτουργήσει σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, ώστε ο υγρός αέρας να μην απομακρύνεται κατευθείαν από τον χώρο καλλιέργειας. Ένας υγραντήρας (ή αέρα) ατμόσφαιρας μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά σε αυτό. Γενικά στοχεύουμε να διατηρούμε τη θερμοκρασία ανάμεσα στους 22 με 28 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρα και κοντά στους 18 με 22 βαθμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εφόσον η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 16 βαθμούς, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κάποια σημαντική απώλεια στην ανάπτυξη των φυτών σας. Μην ξεχνάτε να αφήνετε τις λάμπες να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους τη νύχτα, αν έχετε έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ώστε να καταφέρετε να γλιτώσετε και μερικά χρήματα. Τα πράσινά φυτά σας είναι πια έτοιμα και τώρα μπορείτε να χαϊδέψετε τα δυνατά κλαδιά τους και να μυρίσετε την υπέροχη μυρωδιά που εκλύουν η μελλοντική σοδειά σας. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι λίγη υπομονή για μερικούς ακόμη μήνες, μέχρι να μπορέσετε τελικά να απολαύσετε τα υπέροχα άνθη που παρήγατε με τους κόπους σας.

Royal Queen Seeds Genetics

Η Royal Queen Seeds παραγει μερικους απο τους καλυτερους σπορους κανναβης στην ευρωπη, εξασφαλιζοντας πως οι ερασιτεχνες καλλιεργητες σε ολο τον κοσμο θα εχουν προσβαση στις καλυτερες ποικιλιες μαριχουανας.

Buy at RQS

Μέρος. 1: βλαστήσειο. Πλήρης οδηγός για τη βλάστηση των σπόρων κάνναβης.

Μέρος. 3: οι τελευταιες εβδομαδες της ανθισης. Οι τελευταιες εβδομαδες της ανθισης μαριχουάνα.

Μέρος. 4: Οι τελευταιες εβδομαδες της ανθισης. Μετά από εβδομάδες ενθουσιασμού, η πολύ-αναμενόμενη στιγμή της συγκομιδής έχει φτάσει.

Μέρος. 5: συλλεξτε την κανναβη σας. Μάθετε κάθε βήμα της συγκομιδής της κάνναβης και της μετέπειτα διαδικασίας.

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.