Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés


Τι είναι οι ύπεροι? Σε τι διαφέρουν από τα στίγματα? Και πώς μπορεί η κατανόηση αυτών των δομών να βελτιώσει τον τρόπο συγκομιδής της κάνναβης? Ανακαλύψτε τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις παρακάτω. Πρόκειται να αναβαθμίσετε τις γνώσεις σας για τη βοτανική και να βελτιώσετε την ποιότητα των ανθών σας ταυτόχρονα.

Τι είναι ο ύπερος?

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τον όρο «ύπερος»? Μάλλον οι μικρές τρίχες που εξέχουν από τα άνθη της κάνναβης, σωστά? Είσαι κοντά, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Αυτές οι μικρές τρίχες στην πραγματικότητα ονομάζονται στίγματα. Αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου ύπερου του ανθού, παράλληλα με το βράκτο (ο μικρός φυλλικός ιστός από τον οποίο αναδύονται τα στίγματα) και το ωάριο (το όργανο μέσα στο βράκτο που σχηματίζει τους σπόρους). Μαζί, αυτές οι δομές αποτελούν τα αναπαραγωγικά όργανα των θηλυκών φυτών κάνναβης. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε σε αυτές τις τρίχες τόσο ως στίγματα όσο και ως ύπερος.

Συλλογικά ο ύπερος, όταν είναι πολλά άτομα συγκεντρωμένα, αναφέρονται ως άνθη. Κάθε μεμονωμένος ανθός έχει δύο στίγματα που προεξέχουν στον αέρα, και κάθε ένα από αυτά τα σκέλη καλύπτεται από μικρές τρίχες, που ονομάζονται στιγματικές θηλές, που βοηθούν στη σύλληψη της αρσενικής γύρης αφού διασκορπιστεί στον αέρα. Εκτός από τον βασικό ρόλο στη φυσιολογία των φυτών, τα στίγματα μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να καθορίσουν το πότε θα συλλέξουν τα φυτά της κάνναβης τους.

The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Πότε Εμφανίζονται οι Λευκές Τρίχες των Ύπερων?

Οι ύπεροι εμφανίζονται νωρίς στο στάδιο της ανθοφορίας. Τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται συχνά ονομάζονται «προάνθη» επειδή δεν μοιάζουν με τους μεγάλους ανθούς που δημιουργούνται αργότερα κατά την ανθοφορία. Ωστόσο, οι πρώτες από αυτές τις δομές που εμφανίζονται είναι στην πραγματικότητα άνθη γεμάτα με ύπερο. Αναπτύσσονται στους κόμβους —τα σημεία στα οποία οι κλάδοι συναντούν τον κύριο κορμό.

Οι ποικιλίες αυτόματης άνθησης συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσουν τα πρώτα τους σημάδια γύρω στις εβδομάδες 3-4, ενώ οι φωτοπεριοδικές ποικιλίες θα τα παράγουν αφού ο καλλιεργητής μειώσει τον κύκλο φωτός σε εσωτερικούς χώρους ή όταν ο εποχικός κύκλος φωτός μειώνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι αρχάριοι καλλιεργητές ανησυχούν μερικές φορές όταν βλέπουν λευκά στίγματα να εμφανίζονται στους κόμβους χωρίς κανένα σημάδι από άνθη. Χωρίς να προκαλεί ανησυχία, η θέα αυτών των δομών σημαίνει ότι τα άνθη είναι σε καλό δρόμο, θα χρειαστούν μόνο μερικές εβδομάδες για να αδημιουργηθούν.

Εάν καλλιεργείτε κανονικούς σπόρους κάνναβης, θα παρατηρήσετε ότι δεν παράγει κάθε φυτό προάνθη που περιέχουν στίγματα. Αντίθετα, τα αρσενικά δείγματα της ομάδας θα σχηματίσουν σφαιρικούς σάκους γύρης. Θα χρειαστεί να τα αφαιρέσετε από τον χώρο καλλιέργειας, εκτός αν σκοπεύετε να γονιμοποιήσετε τα θηλυκά σας φυτά.

Τι Θα Συμβεί αν οι Τρίχες των Ύπερων γίνουν Πορτοκαλί Νωρίς?

Οι τρίχες των ύπερων γίνονται πορτοκαλί από νωρίς? Διάφοροι παράγοντες μπορούν να κάνουν τα στίγματα να αλλάζουν χρώμα σχετικά γρήγορα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ανησυχείτε. Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης απλώς ανθίζουν και ωριμάζουν γρηγορότερα από άλλες, που σημαίνει ότι οι τρίχες των ύπερων τους μεταβαίνουν από έντονο λευκό σε πορτοκαλί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τόσο οι ποικιλίες αυτόματης άνθησης όσο και οι φωτοπεριοδικές ποικιλίες ταχείας ανθοφορίας θα υποστούν αυτήν την αλλαγή πιο γρήγορα από τις φωτοπεριοδικές ποικιλίες που έχουν μεγαλύτερη φάση ανθοφορίας. Εάν ανησυχείτε, ελέγξτε τις πληροφορίες για την ποικιλία σας από τη σχετική τράπεζα σπόρων για τους μέσους χρόνους ανθοφορίας.

Τα προγράμματα φωτισμού εσωτερικών χώρων μπορούν επίσης να κάνουν τις τρίχες των ύπερων να αλλάξουν χρώμα πιο γρήγορα. Ένας κύκλος 10 ωρών σε λειτουργία και 14 ωρών εκτός λειτουργίας αναγκάζει τα άνθη να ωριμάσουν νωρίτερα.

Η αλλαγή του χρώματος των τριχών των ύπερων πολύ νωρίς μπορεί επίσης να υποδηλώνει πρόβλημα. Μετά την επικονίαση, αυτές οι τρίχες αρχίζουν να εμφανίζουν καφέ άκρες, ενώ το κάτω τμήμα παραμένει λευκό. Αν δεν εκτρέφετε σκόπιμα τα φυτά, το πιθανότερο είναι να αφήσετε ένα αρσενικό να διασκορπίσει τη γύρη του στον χώρο καλλιέργεια σας. Ομοίως, ένα από τα θηλυκά φυτά σας μπορεί να έχει γίνει ερμαφρόδιτο και να έχει παράξει γύρη.

Διαφορές στο Χρώμα των Τριχών των Ύπερων: Τι Σημαίνουν?

Οι τρίχες των ύπερων δεν είναι μόνο λευκές ή πορτοκαλί. Με βάση το φυτοχημικό περιεχόμενο των τριχών, μπορούν να εμφανίσουν και άλλα χρώματα. Δείτε παρακάτω τα διαφορετικά χρώματα των τριχών του ύπερου και τι σημαίνει καθένα από αυτά:

  • Λευκό: Τα λευκά στίγματα υποδεικνύουν ότι τα άνθη είναι σε κατάσταση ανωριμότητας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή και τερπένια. Ο καλλιεργητής δεν πρέπει να μαζέψει τα άνθη του αυτή τη στιγμή.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Πορτοκαλί: Οι τρίχες των ύπερων γίνονται από λευκές πορτοκαλί λόγω φυτοχημικών αλλαγών στον ιστό. Τα τριτερπένια γνωστά ως καροτενοειδή είναι υπεύθυνα για τα ζωηρά πορτοκαλί χρώματα μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών, των πορτοκαλιών, των παπάγια και των καρότων. Αυτά τα μόρια εκπληρώνουν πολυάριθμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ελκυστικών χρωμάτων. Τα στίγματα γίνονται πορτοκαλί έτσι ώστε να ξεχωρίζουν στα έντομα που τα επικονιάζουν. Το πορτοκαλί χρώμα είναι ένα σημάδι ότι τα άνθη της κάνναβης είναι ώριμα, γεμάτα με κανναβινοειδή και τερπένια και είναι έτοιμα για συγκομιδή.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Καφέ: Ένα σκούρο καφέ χρώμα στο επάνω τμήμα της τρίχας των υπέρων υποδηλώνει ότι έχει πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση. Μετά τη γονιμοποίηση ενός συγκεκριμένου ανθού από αρσενική γύρη, το στίγμα έχει εκπληρώσει τον ρόλο του και αρχίζει να ξεθωριάζει, να γίνεται καφέ και να συρρικνώνεται.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Κόκκινο/ροζ: Μερικές φορές, θα παρατηρήσετε επίσης ροζ και κόκκινες τρίχες στα άνθη της κάνναβης. Όπως και οι πορτοκαλί τρίχες των υπέρων, αυτά τα χρώματα προκύπτουν λόγω χημικών αλλαγών. Αντί για καροτενοειδή, οι κόκκινες και ροζ αποχρώσεις προκαλούνται από φλαβονοειδή χρωστικές που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτά είναι τα ίδια μόρια που ευθύνονται για τα εντυπωσιακά χρώματα των μύρτιλων, των κόκκινων κρεμμυδιών, των κερασιών και του κόκκινου λάχανου. Εκτός από το ότι βοηθούν στην προστασία του φυτικού ιστού από τις ακτίνες UV, προσελκύουν επίσης επικονιαστές. Η εμφάνιση κόκκινων και ροζ τριχών στον ύπερο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική της συγκεκριμένης ποικιλίας.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Οι Ύπεροι Σηματοδοτούν Πότε Πρέπει να Γίνει η Συγκομιδή, Αλλά Πού Αλλού Πρέπει να Κοιτάξετε?

Τώρα ξέρετε γιατί οι τρίχες των ύπερων της κάνναβης αλλάζουν χρώμα. Εκτός από φυσιολογικό ρόλο, αυτές οι αλλαγές στην εμφάνιση μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να γνωρίζουν πότε πρέπει να συγκομίσουν τα άνθη τους. Αλλά τα στίγματα δεν είναι το μόνο μέρος της ανατομίας του φυτού της κάνναβης που υποδηλώνει την ωριμότητα των ανθών. Το χρώμα των αδενικών τριχωμάτων είναι ένας ακόμη καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε πόσο κοντά είναι τα φυτά στη συγκομιδή.

Όταν είναι ανώριμα, αυτά τα μικρά χημικά εργοστάσια έχουν ημιδιαφανή εμφάνιση. Καθώς πλησιάζει η ώρα της συγκομιδής, αναπτύσσουν μια γαλακτώδη, αδιαφανή εμφάνιση. Θα πρέπει να στοχεύσετε στη συγκομιδή των ανθών σας όταν το 70-90% των τριχωμάτων έχουν γίνει γαλακτώδες. Αφήστε τα πολύ περισσότερο και θα γίνουν πορτοκαλί, σημάδι ότι το THC έχει υποβαθμιστεί σε CBN.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37794 αξιολογήσεις