ΣΥΛΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΑΣ

ΜΕΡΟΣ 1 / ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το τέλος πλησιάζει και ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να κάνετε τον κήπο σας να γεμίσει με όμορφα καταπράσινα φυτά. Όπως και να έχουν τα πράγματα, όλοι σας έχετε πλέον τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε κάνναβη κορυφαίας ποιότητας, αν και ως αρχάριος μπορεί να κάνετε μερικά λαθάκια τα οποία πιθανώς να επηρεάσουν το μέγεθος και τη ποιότητα της σοδειάς σας. Αν τα θαλασσώσατε εντελώς κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας τότε σημειώστε τα λάθη σας και προσπαθήστε να μάθετε από αυτά ώστε να μην επαναληφθούν.

Συνήθως γίνονται μικρά και χαζά λάθη οπότε προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα γίνεται για τη καλλιέργεια κάνναβης καθώς η γνώση είναι δύναμη και με τις κατάλληλες πληροφορίες θα μπορέσετε να μειώσετε κατά πολύ τα λάθη σας. Αν όλα πήγαν καλά τις τελευταίες 8 με 10 εβδομάδες, που είναι και το διάστημα το οποίο χρειάζονται οι περισσότερες ποικιλίες για να ανθίσουν, τώρα τα φυτά σας θα είναι έτοιμα για συγκομιδή. Εφόσον δεν έχετε δώσει υπερβολικές δόσεις θρεπτικών ουσιών στα φυτά σας, τότε μερικά όμορφα άνθη θα πρέπει να έχουν εμφανιστεί σε όλα σας τα φυτά.

 

Με το να το παρακάνετε μπορεί να προκαλέσετε ζημιά και είναι πάντα προτιμότερο να δώσετε λιγότερα θρεπτικά στοιχεία παρά περισσότερα. Όσο πλησιάζετε στο τέλος της περιόδου άνθισης, τόσο περισσότερο μπορείτε να μειώσετε τα θρεπτικά στοιχεία που δίνετε στα φυτά σας με το πότισμα ή ακόμα και να τα κόψετε εντελώς για τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν πειράζει αν τα φυτά σας αποκτήσουν ένα κιτρινωπό χρώμα, αντιθέτως είναι ένα καλό σημάδι.

Τα φυτά απορροφούν κάθε σταγόνα θρεπτικών συστατικών που υπάρχει στα φύλλα τους, πράγμα που σημαίνει πως θα υπάρχουν λιγότερα υπολείμματα θρεπτικών συστατικών στα άνθη σας. Το αποτέλεσμα είναι μια καλύτερη εμπειρία καπνίσματος.

ΜΕΡΟΣ 2 / ΥΓΡΟ ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ (Ή ΚΛΑΔΕΜΑ)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη συλλογή των καρπών των αγαπημένων σας φυτών. Για να αποφασίσετε ποιον να χρησιμοποιήσετε πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τον αριθμό των φυτών που έχετε και το μέγεθος τους. Η πιο συχνή μέθοδος και αυτή που προτείνουμε είναι το υγρό τριμάρισμα, σύμφωνα με το οποία κλαδεύουμε κατευθείαν τα φυτά με το που αυτά ωριμάσουν. Παίρνουμε λοιπόν τα ώριμα φυτά και κόβουμε κατευθείαν τα κλαδιά τους ένα αφαιρώντας παράλληλα τα φύλλα γύρω από τους καρπούς.

Το φύλλωμα είναι πλούσιο σε THC και γι' αυτό το αποθηκεύουμε κάπου ώστε να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα για να κάνουμε χασίς ή skuff. Για να βελτιώσετε τη ποιότητα του χασίς που θα φτιάξετε προσπαθήστε να αποφύγετε τη μίξη μεγάλων φύλλων με ελάχιστο ή πολλές φορές καθόλου THC με το υπόλοιπο φύλλωμα. Τα μεγαλύτερα φύλλα μπορούν να κλαδευτούν ακόμα και 2 με 3 μέρες πριν ξεκινήσετε το κανονικό τριμάρισμα.

Κάνοντας αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω θα κάνετε το κανονικό σας τριμάρισμα πιο εύκολο και γρήγορο καθώς θα το μόνο που θα πρέπει να απομακρύνετε από το φύλλωμα που θα κόψετε είναι τα μεγάλα φύλλα που αναφέραμε παραπάνω. Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας αν θέλετε να το κάνετε αυτό ή όχι. Τα χαμηλότερα άνθη του φυτού συνήθως έχουν ελλιπή πρόσβαση σε φως λόγω των μεγάλων φύλλων που βρίσκονται από πάνω τους. Ένα πλεονέκτημα που προσφέρει λοιπόν η πρόωρη αφαίρεση των μεγάλων φύλλων (περίπου μια εβδομάδα πριν το κανονικό τριμάρισμα) είναι πως τα φύλλα στα κατώτερα στρώματα του φυτού θα μπορέσουν να επιτύχουν μια απότομη αύξηση σε μέγεθος και θα ωριμάσουν περαιτέρω λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης τους στο φως.

Με το "υγρό" τριμάρισμα μπορείτε να κλαδέψετε πολύ περισσότερο και πιο λεπτομερώς τα φυτά σας απ' ότι με τη μέθοδο του τριμαρίσματος "αποξήρανσης" και έτσι οι ανθοί θα βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Την πρώτη φορά θα χρειαστείτε λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσετε και να καταλάβετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τριμάρετε. Μετά από 10 περίπου λεπτά, όμως, θα έχετε λογικά βρει την γρηγορότερη και καλύτερη τεχνική ώστε να τα κλαδεύετε εύκολα και προσεκτικά. Το τριμάρισμα από μόνο του δεν είναι κάτι δύσκολο, αυτό που απαιτεί χρόνο και συνήθεια είναι η απόκτηση της προαναφερθείσας τεχνικής ώστε να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

 

Βεβαιωθείτε πως έχετε στη διάθεση σας μερικά επιπλέον κλαδευτήρια όταν ξεκινήσετε το τριμάρισμα. Υπάρχουν πολλών ειδών κλαδευτήρια στην αγορά και θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε αρκετά διαφορετικά είδη ώστε να καταλάβετε ποιο σας βολεύει καλύτερα. Όταν έχετε πια αποφασίσει ποιο είναι το αγαπημένο σας μοντέλο, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για όλα τα μελλοντικά τριμαρίσματα.

Φθηνά κλαδευτήρια που δεν είναι αρκετά κοφτερά ή χαλάνε εύκολα δεν προτείνονται, καθώς θα καταλάβετε σύντομα πως προκαλούν προβλήματα. Παρατείνουν τη διάρκεια του κλαδέματος και θα δείτε στην πορεία πως προκαλούν αρκετό εκνευρισμό. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε πως τεράστιες ποσότητες THC κολλάνε στο κλαδευτήρι σας. Αν δεν έχετε κάποιο προϊόν το οποίο μπορεί να απομακρύνει τα κολλώδη τριχίδια, η αφαίρεση τους και κατ' επέκταση και η συνέχεια του κλαδέματος μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

<pΈνα εργαλείο κακής ποιότητας θα σπάσει γρήγορα αν ο μεντεσές γεμίσει με πολύ THC. Γι' αυτό, λοιπόν, αν χρησιμοποιείτε φθηνό κλαδευτήρι, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα ακόμη εφεδρικό ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε το τριμάρισμα μόλις παρουσιαστούν τυχόν προβλήματα στο πρώτο.

ΜΕΡΟΣ 3 / ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗΣ

Μια άλλη μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το τριμάρισμα αποξήρανσης. Σε αυτήν την τεχνική αφήνετε τα φυτά να αποξηραθούν και μετά ξεκινάτε να τα κλαδεύετε. Τα κλαδιά κόβονται και τα κρεμάμε ή τα τοποθετούμε στο δωμάτιο αποξήρανσης. Αυτή η μέθοδος παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από την προηγούμενη μέθοδο "υγρού" τριμαρίσματος. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτών και λίγος χρόνος.

 

Τα αποξηραμένα άνθη κλαδεύονται δυσκολότερα και έτσι θα είναι λιγότερο τακτοποιημένα. Υπάρχει μια σχετικά μεγαλύτερη απώλεια THC καθώς αυτό απομακρύνεται ευκολότερα από τα άνθη με την κίνηση αφού έχουν αποξηραθεί. Αυτό είναι πολύ σχετικό βέβαια, καθώς υπάρχει μεγάλη ποσότητα ακόμα, τόσο στα άνθη όσο και γενικά στο φυτό. Όσο πιο αποξηραμένο είναι το φυτό, τόσο πιο εύκολα μπορεί να φύγει το THC από πάνω του. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για την καλλιέργεια κάνναβης σε εξωτερικό χώρο.

Τα τεράστια φυτά εξωτερικών χώρων κρέμονται ανάποδα σε ένα χώρο αποξήρανσης και μετά ξεκινά η συστηματική συγκομιδή τους. Όταν καλλιεργείτε έναν μεγάλο αριθμό μικρότερων φυτών σε εσωτερικό χώρο τότε αυτή η μέθοδος - το να κρεμάτε ολόκληρα τα φυτά ανάποδα - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση. Δεν υπάρχει κακός τρόπος τριμαρίσματος- εξαρτάται καθαρά από τη μέθοδο καλλιέργειας που χρησιμοποιείτε και σας βολεύει.

ΜΕΡΟΣ 4 / ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΔΕΜΑ (ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ)

Προσπαθήστε να βρείτε έναν χώρο που να αερίζεται κατάλληλα όταν θα διαλέξετε το μέρος όπου θα πραγματοποιήσετε τη συγκομιδή. Αν ο καλλιεργητικός σας χώρος είναι αρκετά μεγάλος, τότε μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη συγκομιδή σε αυτόν, καθώς έχετε τον εξαερισμό να δουλεύει συνεχώς. Αν επιλέξετε να την κάνετε σε άλλο δωμάτιο, θα διαπιστώσετε πως τα φυτά εκλύουν μια έντονη μυρωδιά και γι' αυτό συνιστούμε να κρατάτε την πόρτα κλειστή και να την ανοίγετε μόνο για να πάρετε το επόμενο φυτό που θα τριμάρετε.

Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε πως ό,τι και αν κάνετε δε θα ενοχλήσετε τους γείτονες. Μπορεί η μυρωδιά της φρέσκιας κάνναβης να φαίνεται υπέροχη στους καπνιστές, μην ξεχνάτε όμως ότι πολλοί άλλοι που δεν καπνίζουν τη θεωρούν αποκρουστική. Χρησιμοποιώντας μια μικρή αντλία αέρος με ενσωματωμένο φίλτρο άνθρακα θα μπορέσετε να κρατήσετε τη μυρωδιά σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του τριμαρίσματος. Διαφορετικά, πραγματοποιήστε το τριμάρισμα σε έναν χώρο όπου δε μπορείτε να ενοχλήσετε τους γύρω σας. Θα ανακαλύψετε πως σύντομα δεν θα καταλαβαίνετε τη διαπεραστική μυρωδιά της κάνναβης γιατί θα την έχετε συνηθίσει εντελώς. Αυτή η μικρή παρέκκλιση στην εκτίμηση του πόσο έντονα μυρίζει η σοδειά μπορεί να καταλήξει σε δάκρυα αν δε λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

ΜΕΡΟΣ 5 / ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗΣ

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποξηρανθεί σωστά η συγκομιδή σας γιατί μετά από τόσους μήνες σκληρής δουλειάς θα ήταν εξαιρετικά στενάχωρο να δείτε τα άνθη σας να σαπίζουν. Το ιδανικό μέρος για να αφήσετε τα άνθη σας να αποξηραθούν είναι ένα δροσερό σκοτεινό δωμάτιο με θερμοκρασία κοντά στους 15 με 22 βαθμούς.

Δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσετε πως το δωμάτιο παραμένει ζεστό καθώς τα ενεργά συστατικά χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να ωριμάσουν σωστά, ώστε να έχετε και τα καλύτερα αποτελέσματα από το κάπνισμα της κάνναβης. Είναι προτιμότερο να αποξηράνετε τα άνθη αργά και σταθερά μέσα σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων και μετά να τα βάλετε σε ένα ζεστό δωμάτιο, έτσι ώστε να τα φέρετε σε "καπνίσιμη" κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα. Το να προσπαθήσετε να αποξηράνετε γρήγορα τα άνθη σας βάζοντας τα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο επειδή ξεμείνατε από καπνό, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Η κάνναβη σας όχι μόνο θα έχει σκληρή και άσχημη γεύση, αλλά θα σας προσφέρει ένα ασθενές ανέβασμα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Η κάνναβη χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στο πραγματικό μέγεθος των δυνατοτήτων της. Δε σημαίνει πως επειδή αποξηράνθηκε είναι έτοιμη για κάπνισμα.

Όταν απλώσετε τα άνθη σας για αποξήρανση στο χώρο που επιλέξατε, βεβαιωθείτε πως υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα από πάνω αλλά και από κάτω τους. Η τοποθέτηση τους σε εφημερίδα ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο δεν "αναπνέει" δε συνιστάται. Υπάρχουν ειδικές βάσεις αποξήρανσης που μπορείτε να προμηθευτείτε και τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα για την αποξήρανση της κάνναβης σας. Είναι σανίδες με κλωστές χάρη στις οποίες τα άνθη μπορούν να παίρνουν τον απαραίτητο αέρα που χρειάζονται και από κάτω. Όταν απλά τοποθετείτε τα άνθη σας σε ένα κομμάτι χαρτόνι τότε η μία πλευρά του άνθους που είναι σε επαφή με το υλικό χάνει την υγρασία της με περισσότερη δυσκολία, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί μούχλα.

 

Είναι προτιμότερο να απλώσετε τα άνθη σας το ένα δίπλα στο άλλο παρά το ένα πάνω από το άλλο. Έτσι, αν εμφανιστεί μούχλα θα εξαπλωθεί πιο δύσκολα μεταξύ τους. Το 75% των ανθών περιέχει νερό που πρέπει να απομακρυνθεί. Όταν αυτή η υγρασία δυσκολεύεται να απομακρυνθεί τότε εγκυμονεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μούχλα. Αν ξεκινήσετε με 500 γραμμάρια "υγρών" ανθών τότε θα καταλήξετε περίπου με 125 γραμμάρια αποξηραμένων και έτοιμων για κάπνισμα.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση μούχλας, καθώς τα φυτά έτσι περνούν ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μένοντας υγρά. Υπάρχουν πάντα μόρια μούχλας που πλανώνται στον αέρα, αλλά αυτά δύνανται να εγκατασταθούν στα άνθη σας μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ο μη επαρκής εξαερισμός λόγω της τοποθέτησης των ανθών σε πολύ μικρό ή κλειστό χώρο ή ακόμα και η εναπόθεσή τους σε σκληρή επιφάνεια για να αποξηρανθούν είναι μερικοί από τους πιο συχνούς λόγους εμφάνισης μούχλας. Ωστόσο, δε χρειάζεται να φοβάστε για την εμφάνιση μούχλας εάν λάβετε υπόψιν σας όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

ΜΕΡΟΣ 6 / ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ωρίμανση και την αποξήρανση της κάνναβης. Μετά από μόλις μία εβδομάδα τα μικρά άνθη θα έχουν λογικά αποξηρανθεί, ενώ τα μεσαία ή μεγαλύτερα σε μέγεθος θα χρειάζονται άλλες 2 περίπου εβδομάδες. Αν έχετε μερικά πολύ μεγάλα άνθη στον κήπο σας τότε μπορεί να χρειαστούν ακόμα περισσότερες ημέρες. Μπορείτε πάντα να διαλέξετε ανάμεσα στην αποξήρανση ολόκληρου του άνθους ή στο σπάσιμο σε μικρότερα κομμάτια, καθώς ένα μεγάλο άνθος απαρτίζεται από άλλα μικρότερα.

Τα μικρότερα άνθη αποξηραίνονται καλύτερα οπότε αν ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας καλύτερα να τα σπάσετε. Το κόλπο για να δείτε αν η κάνναβη σας έχει όντως αποξηρανθεί καλά είναι να πάρετε ένα μεγάλο άνθος και να προσπαθήσετε να σπάσετε το κλαδί του. Αν αυτό σπάσει εύκολα τότε το άνθος έχει αποξηρανθεί καλά. Μην προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας πως τα άνθη είναι έτοιμα παίρνοντας ένα μικρό κλαδί και σπάζοντας το. Όλα σας τα άνθη πρέπει να έχουν αποξηρανθεί σωστά πριν περάσουν στη διαδικασία ωρίμανσης. Τα αποξηραμένα λουλούδια θα είναι έτοιμα για ένα απολαυστικό κάπνισμα μετά από 2 εβδομάδες. Δεν έχουν φτάσει ακόμα στο απόγειο τους αλλά κάνουν τη δουλειά.

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε. Μόλις τα άνθη σας είναι έτοιμα και πραγματικά στεγνά, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε. Για να κρατήσετε την ποιότητα της κάνναβης στο μέγιστο θα πρέπει να την αποθηκεύσετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό χώρο. Οπότε απλά τοποθετείστε την σε ένα αδιαπέραστο από το φως πλαστικό σκεύος και βάλτε το σε ένα σκοτεινό μέρος. Το φως καταστρέφει το THC. Αν κάποια από τα άνθη σας δεν έχουν αποξηρανθεί αρκετά και τα αποθηκεύσετε μαζί με τα άλλα τότε θα καταλήξουν να υγράνουν ακόμα και εκείνα που ήταν εντελώς στεγνά.

 

Τώρα, πρέπει να αφήσετε τα άνθη αποθηκευμένα για άλλες δύο εβδομάδες ώστε να ωριμάσουν έχοντας έτσι συνολικά διανύσει 2 μήνες από την ημέρα της συγκομιδής. Εξαιτίας της διαδικασίας ωρίμανσης τα άνθη θα έχουν καλύτερη γεύση και το ανέβασμα που θα προσφέρουν θα είναι πιο δυνατό. Όπως είπαμε και πριν, η κάνναβη χρειάζεται χρόνο. Μετά από αυτόν τον μήνα η γεύση θα έχει εξελιχθεί αρκετά αν και μερικές ποικιλίες χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο από άλλες ώστε μετατραπούν σε ένα τέλειο καπνικό προϊόν. Φυσικά, τα άνθη θα είναι ωραία, αλλά ακόμα και τώρα θα μπορούσαν να γίνουν ένα κλικ καλύτερα.

Μετά απ' όλ' αυτά μας έχει μείνει μια μεγάλη στοίβα με κομμένα φύλλα τα οποία είναι γεμάτα με THC και σκοπεύουμε να τα μετατρέψουμε σε κάτι υπέροχο. Οπότε όχι μόνο έχουμε μια καλή προμήθεια καπνικού προϊόντος, αλλά μπορούμε και να φτιάξουμε και ένα εξαιρετικό υγρό χασίς, λάδι, ή ακόμα και να δοκιμάσουμε νέες παραλλαγές συνταγών όταν μαγειρεύουμε.

ΕΙΣΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.