Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε πάντα σύμφωνα με το σχέδιο κατά την καλλιέργεια της κάνναβης. Είτε καλλιεργείτε μέσα σε μια καλλιεργητική σκηνή είτε έξω στον κήπο σας, πολλά προβλήματα μπορούν και σίγουρα θα εμφανιστούν.

Η εμφάνιση των foxtails είναι ένα τέτοιο πρόβλημα—αυτή η επιπλοκή συχνά αποδεικνύεται απογοητευτική και ενοχλητική. Αφού μεγαλώσετε τα φυτά σας από σπορόφυτα σε μεγάλα και ώριμα φυτά, το να τα παρακολουθείτε να υποφέρουν είναι πραγματικά στενάχωρο.

Ευτυχώς, η εμφάνιση ανθών που μοιάζουν με ουρά αλεπούς σπάνια προκαλεί θάνατο στα φυτά. Λειτουργούν κυρίως ως σημάδι ότι τα φυτά σας που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας υφίστανται υψηλά επίπεδα στρες. Εάν το αντιληφθείτε αρκετά νωρίς και εντοπίσετε την αιτία, το πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσετε να το διορθώσετε.

Τι Είναι το Foxtailing στην Κάνναβη;

Το foxtailing περιγράφει μια κατάσταση όπου τα άνθη της κάνναβης παίρνουν ένα περίεργο και ακανόνιστο σχήμα. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, αυτή η αεράτη και μακρόστενη εμφάνιση μοιάζει εξαιρετικά με την ουρά μιας αλεπούς.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα άνθη της κάνναβης εμφανίζονται πυκνά, στρογγυλεμένα και σφιχτά. Κάποια γίνονται μακρόστενα, ανάλογα με τη γενετική τους, αλλά εξακολουθούν να έχουν μια συμπαγή και παχιά όψη.

Αντίθετα, τα άνθη της κάνναβης που μοιάζουν με ουρά αλεπούς φαίνονται εξαιρετικά αεράτα, λεπτά και μακριά. Διαθέτουν σετ από μακριά και λεπτά φύλλα με ρητίνη που τους δίνουν μια θαμνώδη όψη—όπως η γούνα στην ουρά μιας αλεπούς.

Το να βλέπεις τα άνθη σου να αρχίζουν να μοιάζουν με ουρά αλεπούς, συχνά προκαλεί απογοήτευση. Σε τελική ανάλυση, αυτά τα άνθη είναι λιγότερο πυκνά και επομένως πιθανότατα θα προσφέρουν λιγότερη σοδειά.

Οπότε, τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση ανθών που μοιάζουν με ουρά αλεπούς; Και μπορείτε να αντιστρέψετε αυτό το φαινόμενο, όταν έχει ήδη ξεκινήσει;

What Is Foxtailing Weed?

Ο Λόγος για την Εμφάνιση Ανθών που Μοιάζουν με Ουρά Αλεπούς στην Κάνναβη

Για να αποτρέψετε τα άνθη σας να γίνουν σαν την ουρά μιας αλεπούς, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι πυροδοτεί αυτήν την περίεργη διαδικασία. Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για αυτήν την περίεργη εμφάνιση των ανθών περιστρέφεται γύρω από το στρες, τόσο πάνω όσο και κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν όταν τα φυτά της κάνναβης αντιμετωπίζουν υπερβολικό στρες. Μπορούν ακόμα και να αρχίσουν να εμφανίζουν λάθος γεννητικά όργανα στους κάλυκες! Αν και το στρες προκαλεί στα φυτά το foxtailing, ορισμένες ποικιλίες έχουν δημιουργηθεί για να παράγουν σκόπιμα αυτές τις δομές στα άνθη. Μερικοί καλλιεργητές απολαμβάνουν αυτό το χαρακτηριστικό και αγοράζουν σκόπιμα σπόρους που αυξάνουν τις πιθανότητες να παράγουν άνθη που μοιάζουν με ουρά αλεπούς.

  • Στρες από το Φως

Χωρίς φως, τα φυτά της κάνναβης δεν θα αναπτύσσονταν καν. Εξαρτώνται από το φως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Όμως το φως μπορεί να λειτουργήσει ως δίκοπο μαχαίρι. Εάν τα φώτα σας είναι πολύ έντονα, πολύ κοντά στα άνθη σας ή παράγουν υπερβολική θερμότητα, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ανθών που μοιάζουν με την ουρά μιας αλεπούς.

Τα φυτά σας θα αρχίσουν να αναπτύσσουν συμπτώματα όταν βιώσουν αυτήν την περιβαλλοντική πηγή στρες. Θα παρατηρήσετε ότι τα πάνω φύλλα και τα άνθη θα αρχίσουν να γίνονται πιο λευκά από το πολύ φως.

Το κιτρίνισμα των φύλλων μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένδειξη στρεσαρίσματος από το φως. Σε αντίθεση με τα κίτρινα φύλλα που προκαλούνται από την έλλειψη αζώτου, αυτά τα φύλλα θα παραμείνουν σχετικά ακμαία και σπάνια θα μαραίνονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι αλλαγές στο χρώμα υποδηλώνουν τα πρώιμα σημάδια του στρες εξαιτίας του φωτός. Τελικά, αν ο συνδυασμός του περιβάλλοντος και της γενετικής το ενεργοποιήσει, τα άνθη σας μπορεί να αρχίσουν να μοιάζουν με την ουρά μιας αλεπούς.

  • Υπερβολική ζέστη

Η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα φυτά κάνναβης. Η κάνναβη προτιμά μια σταθερά ζεστή θερμοκρασία καθ΄ όλο τον κύκλο ανάπτυξης. Εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν πολύ ή πέσουν πολύ χαμηλά, η ανάπτυξη μπορεί να καθυστερήσει και η σοδειά θα μειωθεί. Τα φυτά κάνναβης προτιμούν ένα ελαφρώς διαφορετικό εύρος θερμοκρασίας στα διάφορα στάδια του κύκλου ανάπτυξης. Δείτε αυτόν τον σύντομο οδηγό:

  • Βλαστική Φάση: 20-25°C
  • Φάση Ανάπτυξης: 22-28°C
  • Φάση Ανθοφορίας: 20-26°C

Εάν η θερμοκρασία του χώρου καλλιέργειας, του θερμοκηπίου ή του κήπου σας υπερβαίνει αυτές τις θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί απλώς να δείτε τα άνθη σας να φαίνονται σαν ουρά αλεπούς.

Τα φώτα δεν είναι η μόνη πηγή θερμότητας σε ένα δωμάτιο καλλιέργειας. Η έλευση καύσωνα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του αέρα, κάτι που μπορεί επίσης να έχει επιζήμιες και στρεσογόνες επιπτώσεις στα φυτά σας. Τα θερμοκήπια είναι επίσης σχεδιασμένα για να παγιδεύουν τη θερμότητα. Θα μάθετε πώς να διαχειριστείτε όλο αυτόν τον ζεστό αέρα στην παρακάτω ενότητα με λύσεις.

changeimage
  • Υγεία στη ζώνη των ριζών

Μπορούμε να παρατηρήσουμε την υγεία των φυτών μας μόνο πάνω από το έδαφος. Ωστόσο, συμβαίνουν πάρα πολλά ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Παράγοντες όπως το pH και η συσσώρευση μικροβίων μπορούν να επηρεάσουν το ριζικό σύστημα.

Εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, τα φυτά της κάνναβης θα αρχίσουν να αισθάνονται το στρες να αυξάνεται. Εάν τα πράγματα φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, μπορεί να δείτε τα άνθη να αρχίσουν να μοιάζουν με ουρά αλεπούς, ακόμα κι αν έχετε τα πάντα πάνω από το έδαφος υπό έλεγχο. Δείτε παρακάτω τις κύριες πηγές που στρεσάρουν τη ριζική ζώνη.

- pH

Όσον αφορά στο pH, τα φυτά της κάνναβης αγαπούν τα ελαφρώς όξινα καλλιεργητικά μέσα. Ιδανικά, διατηρήστε το χώμα σας σε pH μεταξύ 6.0-7.0. Οι ρίζες της κάνναβης είναι σε θέση να προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά με μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό το εύρος.

Οι ελαφρές διακυμάνσεις είναι αποδεκτές, αλλά εάν τα επίπεδα ταλαντεύονται πολύ προς τη λάθος κατεύθυνση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ρίζες θα αποτύχουν να προσλάβουν θρεπτικά συστατικά και θα συμβεί το λεγόμενο "κλείδωμα" θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στρες στα φυτά και πιθανώς να αρχίσουν να σχηματίζουν άνθη που θα μοιάζουν με την ουρά της αλεπούς.

- Μη ευεργετικά μικρόβια

Στα γυμνά μας μάτια, το χώμα μοιάζει με μια αδρανή καφέ ουσία. Αλλά όταν τοποθετούμε ένα κομμάτι χώματος κάτω από ένα μικροσκόπιο, γίνεται γρήγορα προφανές ότι εκατομμύρια μικρόβια θεωρούν αυτό το καλλιεργητικό μέσο ως το "σπίτι" τους.

Ορισμένες από αυτές τις μορφές ζωής, συμπεριλαμβανομένων ειδών βακτηρίων και μυκήτων, σχηματίζουν μια συμβιωτική σχέση με τις ρίζες της κάνναβης και τις βοηθούν να προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, άλλα μικρόβια δεν συνυπάρχουν αρμονικά με τις ρίζες και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Μερικά πλάσματα, όπως οι παρασιτικοί νηματώδεις, αγαπούν να μασούν τις ρίζες και να καταβροχθίζουν το περιεχόμενό τους. Η ακατάσχετη βοσκή τους μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και σήψη των φύλλων. Αυτό το επίπεδο στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει τα άνθη της κάνναβης να μοιάζουν με ουρά αλεπούς. Θα ανακαλύψετε βασικούς τρόπους για να διατηρήσετε το χώμα σας μικροβιακά υγιές παρακάτω στο άρθρο.

  • Γενετική

Οι ειδικοί στην αναπαραγωγή της κάνναβης έχουν δημιουργήσει χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες. Μέσα από τη διαδικασία της επιλεκτικής αναπαραγωγής, έχουν δημιουργήσει φυτά με εκατοντάδες διαφορετικές γεύσεις, σχήματα, μεγέθη, μυρωδιές και επιδράσεις.

Οι ειδικοί στην αναπαραγωγή της κάνναβης έχουν σκόπιμα δημιουργήσει ποικιλίες που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση ανθών που μοιάζουν με ουρά αλεπούς. Γιατί; Επειδή ικανοποιούν μια ζήτηση που υπάρχει. Μερικοί καλλιεργητές αγαπούν αυτό το σπάνιο χαρακτηριστικό και τους αρέσει να καλλιεργούν άνθη που φαίνονται περίεργα και ιδιαίτερα σαν κάτι διαφορετικό.

Εάν κατά λάθος διαλέξετε κάποια ποικιλία που είναι σχεδιασμένη για να παράγει άνθη που μοιάζουν με ουρά αλεπούς, δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε πολλά για να αποφύγετε την εμφάνιση αυτού του χαρακτηριστικού. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε; Μαζέψτε τα άνθη, χρησιμοποιήστε τα και επιλέξτε διαφορετική ποικιλία την επόμενη φορά.

Είναι Κακό το Foxtailing;

Και ναι και όχι. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απάντηση δεν σας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αλλά εξαρτάται πραγματικά από την οπτική γωνία του κάθε καλλιεργητή. Εάν σκοπεύατε να καλλιεργήσετε άνθη κάνναβης που να μοιάζουν με ουρά αλεπούς επειδή σας αρέσουν αισθητικά από μια ποικιλία που δημιουργήθηκε για να τα παρέχει, η εμφάνιση ανθών που μοιάζουν με ουρά αλεπούς είναι καλό. Αν, από την άλλη, σκοπεύετε να καλλιεργήσετε στρογγυλά, πυκνά και κανονικά άνθη κάνναβης, τότε είναι κακό.

Αλλά μην ανησυχείτε, αυτά τα άνθη εξακολουθούν να περιέχουν πολλά κανναβινοειδή και τερπένια. Αν και μπορεί να έχουν λιγότερο βάρος και φυτοχημικά από τα κανονικά άνθη, μπορείτε ακόμα να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σοδειά σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε τις παρακάτω λύσεις για να επιτύχετε μια κανονική σοδειά στο μέλλον.

Πώς να Διορθώσετε τα Άνθη που Μοιάζουν με Ουρά Αλεπούς

Μήπως τα άνθη σας μοιάζουν με ουρά αλεπούς; Λοιπόν, ίσως μπορέσετε να τα διορθώσετε. Εξαρτάται πραγματικά από το πόσο έχετε προχωρήσει στη φάση της ανθοφορίας.

Εάν είστε νωρίς στη διαδικασία, με πολλά μικρότερα άνθη να μην έχουν ακόμη ανθίσει, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα στρες και να αυξήσετε τις πιθανότητες να σχηματιστούν σωστά άνθη.

Ρυθμίστε τακτικά τον φωτισμό
Κρατήστε τα φώτα σας σε κίνηση! Αφού τοποθετήσετε τα φώτα στον χώρο της καλλιέργειάς σας, μην τα αφήνετε απλά να κρέμονται. Πρέπει να ανυψώνετε τα φώτα σας, καθώς το φυτό σας συνεχίζει να μεγαλώνει. Προσπαθήστε να διατηρείτε μια απόσταση περίπου 25cm μεταξύ της πηγής φωτός σας και της κορυφής των φυτών σας. Αυτή η απόσταση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη θερμότητα που εκπέμπει το φως σας. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε σημάδια λεύκανσης, μετακινήστε το φως σας ψηλότερα μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα.
Αυξήστε τη ροή αέρα

Οι καλλιεργητικές σκηνές, τα πολυτούνελ και τα θερμοκήπια μπορούν να ζεσταθούν εξαιρετικά γρήγορα κατά τη διάρκεια απότομων αυξήσεων της θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Πρέπει να παραμείνετε προετοιμασμένοι και να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές. Αρχικά, τοποθετήστε ένα υγρόμετρο στον χώρο της καλλιέργειάς σας. Αυτή η χρήσιμη ψηφιακή συσκευή θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε και να παρατηρείτε τη θερμοκρασία στο περιβάλλον της καλλιέργειάς σας. Όταν δείτε τη θερμότητα να ανεβαίνει πάνω από τα προτεινόμενα επίπεδα που αναφέρονται παραπάνω, ετοιμαστείτε να προσθέσετε μερικούς ανεμιστήρες για να υποβοηθήσετε τη διάχυση του ζεστού αέρα. Οι ανεμιστήρες λειτουργούν εξαιρετικά καλά στην καλλιέργεια σε σκηνές και θερμοκήπια. Βοηθά επίσης να αγοράσετε ένα θερμοκήπιο με πόρτα ή αεραγωγούς για να αποτρέψετε τα φυτά σας από το να εμφανίσουν άνθη που μοιάζουν με ουρά αλεπούς κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών συνθηκών. Εάν καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να προστατέψετε τα φυτά σας από την υπερβολική ζέστη δημιουργώντας σκιά με τη χρήση ενός πανιού σκίασης.

Παρακολουθείτε το pH
Θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά το pH του εδάφους σας για να αποτρέψετε το κλείδωμα των θρεπτικών ουσιών. Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή pH περίπου μία φορά την εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που ανεβάζουν ή κατεβάζουν το pH για να παραμείνετε στο βέλτιστο εύρος μεταξύ 6.0-7.0.
Ισορροπία στα μικρόβια
Εάν εντοπίσετε τα συμπτώματα μιας εισβολής νηματωδών, μπορείτε να στρατολογήσετε ευεργετικά μικρόβια για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση αυτών των μικροσκοπικών παρασίτων. Συνιστούμε να προσθέσετε μυκορριζικούς μύκητες και ριζοβακτήρια στο μείγμα της γλάστρας σας στην αρχή του κύκλου ανάπτυξης. Εάν δείτε τα συμπτώματα που συνδέονται με την προσβολή από νηματώδη να εμφανίζονται, μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα ζωντανά συμπληρώματα στο νερό και να τα χορηγήσετε μέσω του ποτίσματος.

Πότε να Συλλέξετε τα Άνθη που Μοιάζουν με Ουρά Αλεπούς

Εάν τη κάνναβη σας φέρει άνθη που μοιάζουν με ουρά αλεπούς, μπορείτε ακόμα να τα χρησιμοποιήσετε! Εάν δεν καταφέρετε να αντιστρέψετε την κατάσταση ή την αντιληφθείτε πολύ αργά, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τις γεύσεις και τα αποτελέσματά τους.

Πρώτον, μειώστε την πηγή που προκαλεί στρες όσο το δυνατόν περισσότερο για να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν κάποια ποιότητα. Επανατοποθετήστε το φως σας, διορθώστε το pH και εισαγάγετε ευεργετικά μικρόβια και βρείτε το ιδανικό σημείο στην θερμοκρασία.

Θυμηθείτε να ξεπλύνετε τα φυτά κάνναβης σας με σκέτο νερό για περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή και να τα συλλέξετε τα άνθη, όταν τα τριχίδια μετατραπούν από διαυγή σε θολά.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 37823 αξιολογήσεις